2008 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2008 December NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2008 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2008 December UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. The founder of Anthropometry was:

  1. Locard
  2. Galton
  3. Bertillon
  4. Henry

Answer and Explanation

Answer: (3) Bertillon

Explanation:
Alphonse Bertillon was credited as the founder of anthropometry in the late 19th century based on his classification system known as the “anthropometric system” or “judicial anthropometry”.

2. The first Central Forensic Science Laboratory (CFSL) in India was established in:

  1. Delhi     
  2. Calcutta               
  3. Agra
  4. Madras

Answer and Explanation

Answer: (2) Calcutta

Explanation:
-> 1st CFSL Kolkata in 1957 (In 1952, the first FSL of India was established which is also in Kolkata) (source)
-> 2rd CFSL Hyderbad in 1967 (Source)
-> 3nd CFSL Delhi in 1968 (Source)
-> 4th CFSL Chandigarh in 1978 (Source)

Repeated Question: Q3 2005 December | Q39 2004 December UGC NET Forensic Science

3. Match the following:

List-IList-II
(a) Burrard(i) Fingerprint
(b) Krogman(ii) Ballistics
(c) Rai Bhadur Hem Chander Bose(iii) Document examination
(d) Harrison(iv) Forensic Anthropology
 (a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iv)(i)(iii)
2.(i)(iii)(iv)(ii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (1) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
-> Wilton Marion Krogman was an American anthropologist who was a leader in the development of physical anthropology along with the early development of dental anthropology.
-> Rai Bahadur Hem Chandra Bose and Azizul Haque were the two Indian employees working under the supervision of Edward Henry at the Calcutta Anthropometric Bureau.
-> Wilson R. Harrison write the famous book in questioned documents— Suspect Documents: Their Scientific Examination

4. The book entitled “An introduction to Criminalistics” was written by :

  1. Paul L. Kirk         
  2. Osterberg e O’Hara
  3. Safferestein      
  4. Nicholls

Answer and Explanation

Answer: (3) Safferestein

Explanation:
No explanation required for this solved 2008 December Forensic Science Paper 2 of UGC NET question paper.

5. Assertion (A): The bloodstain should be dried in sunlight and at room temperature.

Reason (R): The blood decomposes under these conditions.

  1. (A) is true and (R) is false             
  2. Both (A) and (R) are true
  3. Both (A) and (R) are false             
  4. (A) is false and (R) is true

Answer and Explanation

Answer: (4) (A) is false and (R) is true

Explanation:
The bloodstain should be dried at room temperature in shade.

6. Barrier filter is used in:

  1. Polarising microscope   
  2. Fluorescent microscope
  3. Scanning electron microscope   
  4. Infrared microscope

Answer and Explanation

Answer: (2) Fluorescent microscope

Explanation:
Barrier filters are the parts of a fluorescent microscope that are used to block or absorb the excitation wavelengths and permit only selected emission wavelengths to pass toward the eye or other detector.
Reference: Fluorescent Filters

7. The visible spectrum in EMR has the following range:

  1. 3700 – 7800 A°  
  2. 8000 – 12000 A°
  3. 12000 – 18000 A°             
  4. 18000 – 25000 A°

Answer and Explanation

Answer: (1) 3700 – 7800 A°

Explanation:
The visible spectrum in the electromagnetic spectrum is from violet (400 nm) to red (750 nm) (more precisely 3700 – 7800 A°)

8. Numerical aperture of the objective lens of microscope is equal to the following:

  1. 1/2 n sin θ
  2. 0.61λ /sin θ     
  3. n sin θ
  4. None of these

Answer and Explanation

Answer: (3) n sin θ

Explanation:
Numerical aperture states the power of a microscope objective to gather light and resolve a sharp specimen detail at a fixed object distance.
Numerical Aperture (NA) = η • sin(α)(1).
where,
-> α equals one-half of the objective’s opening angle
-> η is the refractive index of the immersion medium (η = 1 for air; η = 1.51 for oil or glass).
Therefore, theoretically, the highest angular aperture would be 180 degrees.

9. Refractive index is the measure of:     

  1. Diffraction
  2. Refraction
  3. Reflection 
  4. None of these

Answer and Explanation

Answer: (2) Refraction

Explanation:
No explanation is required for this 2008 December Solved Forensic Science Paper 2 of UGC NET NTA/JRF.

10. Assertion (A): Vacuum is maintained in an electron microscope.

Reason (R): It impedes the movement of electrons.

  1. Both (A) and (R) are true              
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is false and (R) is true             
  4. (A) is true and (R) is false

Answer and Explanation

Answer: (4) (A) is true and (R) is false

Explanation:
Correct Reason: In an electron microscope, the sample is hit by electrons. And without vacuum, electrons get deflected by air particles before reaching the sample which makes the analysis less effective.

11. Nucleated RBC are found in:

  1. Human
  2. Camel  
  3. Monkey
  4. Cow

Answer and Explanation

Answer: (2) Camel 

Explanation:
Nucleated RBC is found in birds, reptiles, and other lower forms of vertebrates.
-> Nucleated RBC is also commonly seen in the fetus and newborn babies.
References: Nucleated red blood cells in the fetus and newborn

12. The preliminary examination of blood can be done by:

(i) Phenolphthalein test (ii) Precepitin test (iii) Takayama Crystal test (iv) Luminal test

 Choose the correct combination according to the code:

Code:   

  1. (i) and (ii) are correct
  2. (i) and (iv) are correct
  3. (ii) and (iii) are correct
  4. (i), (ii) and (iii) are correct

Answer and Explanation

Answer: (2) (i) and (iv) are correct

Explanation:
Phenolphthalein test and Luminal test are preliminary tests for the blood.
-> Phenolphthalein test: reacts with the heme molecule present in blood and impart pink color.
-> Luminol Test: detect trace amounts of blood as it reacts with the iron in hemoglobin up to 2 to 3 weeks.
-> Takayama Crystal test: Forms a ferro protoporphyrin ring by a reaction between pyridine and the iron atom of the heme group. (confirmatory test for Blood)
-> Precipitin test: To detect the presence of a specific antigen (human blood or not).

13. If the blood group of the father is AB and mother has O group, the possible blood groups in the offspring may be:

  1. B
  2. AB
  3. A
  4. All the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All the above

Explanation:
Check our dedicated post on all the tables of blood grouping and paternity tests.

14. HLA is found in:

  1. RBC
  2. WBC
  3. Platelet
  4. Serum

Answer and Explanation

Answer: (2) WBC

Explanation:
No explanation is required for this solved Forensic Science Paper 2 of 2008 December UGC NET NTA/JRF.

15. Match the following:

List – I      List – II       
(a) Spermine(i) Blood
(b) Hemoglobin(ii) Sweat
(c) Amylase  (iii) Semen
(d) Sodium Chloride(iv) Saliva
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(iv)(ii)
2.(iii)(iv)(ii)(i)
3.(i)(iii)(iv)(ii)
4.(ii)(iii)(iv)(i)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
No explanation is required for this solved Forensic Science Paper 2 of 2008 December UGC NET NTA/JRF.

16. Which of the following insecticide is a cholinesterase inhibitor?

  1. BHC
  2. DDT
  3. Parathion
  4. Carbamate

Answer and Explanation

Answer: (3) Parathion 

Explanation:
Cholinesterase inhibitors are the substances that bind or inhibit the cholinesterase and hinders the breakdown of acetylcholine. They are also known as anticholinesterase agents. The two main classes of cholinesterase inhibiting insecticides and pesticides are the organophosphates (OPs) and the carbamates (CMs).
-> Parathion is an organophosphate insecticide.

References: Environmental Risks of Insecticides Cholinesterase Inhibitors

17. Match the following:

List-IList-II
(a) Crack(i) Marijuana
(b) Junk  (ii) Amphetamine
(c) Pot (iii) Cocaine
(d) Up  (iv) Heroin
 (a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(i)(ii)
2.(iii)(i)(ii)(iv)
3.(i)(iii)(ii)(iv)
4.(iv)(i)(iii)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation:
-> Crack: Cocaine Powder + Alkali (baking soda) + Water + heat
-> Junk slang name of heroin. Other slang names are Smack, H, Black tar, and Horse. (Source)
-> Pot other names of Cannabis. And Marijuana is the dried leaves and flowers of the cannabis plant.
-> Up (stimulant drugs) are amphetamines

18. The following are used as drug of abuse:

(i) Barbiturates (ii) Asprin (iii) Diazepam (iv) Heroin

Choose the correct combination according to the code:

Code:                   

  1. (iii) and (ii) are correct
  2. (ii), (iii) and (iv) are correct
  3. (i), (iii) and (iv) are correct
  4. (i) and (ii) are correct

Answer and Explanation

Answer: (2) (ii), (iii) and (iv) are correct

Explanation:
No explanation required for this solved 2008 December Forensic Science Paper 2 of UGC NET question paper.

19. Arrange the following in the proper sequence:                          

(i) Charas (ii) Bhang (iii) A – THC9 (iv) Ganja                          

Code :

  1. (i), (iii), (iv) and (ii)
  2. (ii), (iv), (i) and (iii)
  3. (ii), (iii), (iv) and (i)          
  4. (iv), (ii), (i) and (iii)

Answer and Explanation

Answer: (2) (ii), (iv), (i) and (iii)

Explanation:
-> Bhang is the mildest form of cannabis made from only leaves that are grind to a paste. (2-5% THC9)
-> Ganja contains 5% to 8% of THC9 and is made from the flowering tops of the female cannabis plant.
-> Charas is the second most potent type of cannabis after hashish oil contains 10-20% of THC9.
-> THC9: obviously, pure THC9 is most potent.

20. Dry Ash method is used for the extraction of the following poisons from viscera:

  1. Metallic poison
  2. Volatile poison
  3. Non – Volatile poison     
  4. Vegetable poison

Answer and Explanation

Answer: (1) Metallic poison

Explanation:
Dry Ashing is a metallic poison extraction technique that destroys all organic compounds by the application of an ashing temperature of 450 to 550 °C. Moreover, magnesium nitrate is commonly used as an ashing aid.

Leave a Comment