2009 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2009-December-Paper-2-UGC-NET-NTA-JRF-Previous-Years-Solved-Forensic-Science-Paper-And-Answer-Key

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2009 December NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2009 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2009 December UGC NET NTA/ JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. First chemical examiner’s laboratory in India was established in:

  1. Agra
  2. Bombay
  3. Calcutta       
  4. Madras

Answer and Explanation

Answer: (4) Madras

Explanation:
The first Chemical Examiner’s Laboratory in India was established in Madras in the Year 1849. (Source)

2. Finger print examination is associated with:

(i) Malphighi   (ii) Hans Gross (iii) Galton  (iv) Heindl

Code:

  1. (i), (ii) and (iii) are correct          
  2. (i), (ii) and (iv) are correct
  3. (ii), (iii) and (iv) are correct        
  4. (i), (iii) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (1) (i), (ii) and (iii) are correct   

Explanation:
No explanation of this solved question of 2009 December UGC NTA JRF Forensic Science Paper 2.

3. Match the following:

List – I List – II
(a) A. S. Curry(i) Fingerprint
(b) Goddard(ii) Document examination
(c) Cherill(iii) Poison examination
(d) Hilton(iv) Forensic Ballistics
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(iv)(ii)(iii)(i)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation:
->Alan Curry was one of the most outstanding forensic toxicologists. And on his name “The Alan Curry Award” is distributed which is the most prestigious award to the toxicologist, given by The International Association of Forensic Toxicologists (TIAFT).
-> Frederick R. Cherrill was the former Detective Chief Superintendent who originated the fingerprint system that is now used by Scotland Yard.
-> Ordway Hilton is the author of the famous questioned document book named “Scientific Examination of Questioned Documents”

4. The control soil sample for matching the incriminated soil sample of foot print should be collected from:

  1. Footprint itself
  2. About 2-3 inches away from the footprint
  3. About 1 feet away from the footprint
  4. More than 1 feet away from the spot

Answer and Explanation

Answer: (2) About 2-3 inches away from the footprint

Explanation:
No explanation of this solved question of 2009 December UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

5. Physical evidences at the scene of crime should be collected in the presence of:

  1. Relatives of the victim        
  2. One independent witness
  3. Two independent witnesses      
  4. Magistrate

Answer and Explanation

Answer: (3) Two independent witnesses    

Explanation:
No explanation of this question of 2009 December Paper 2 of UGC NET Forensic Science Paper.

6. Numerical aperture of a lens in a microscope is represented by

  1. 1/2 n sin θ     
  2. n sin θ
  3. 2n sin θ
  4.  0.61λ /n sin θ

Answer and Explanation

Answer: (2) n sin θ

Explanation:
Numerical aperture states the power of a microscope objective to gather light and resolve a sharp specimen detail at a fixed object distance.
Numerical Aperture (NA) = η • sin(α)(1).
where,
-> α equals one-half of the objective’s opening angle
-> η is the refractive index of the immersion medium (η = 1 for air; η = 1.51 for oil or glass).
Therefore, theoretically, the highest angular aperture would be 180 degrees.
Repeated Question: Q8 2008 December UGC NTA Forensic Science

7. Assertion (A): Vacuum is maintained in an electron microscope.
 Reason (R): Vacuum impedes movements of electrons.

  1. (A) is true, but (R) is false.                                       
  2. (A) is false, but (R) is true.
  3. Both (A) and (R) are true.        
  4. Both (A) and (R) are false

Answer and Explanation

Answer: (1) (A) is true, but (R) is false

Explanation:
Correct Reason: In an electron microscope, the sample is hit by electrons. And without vacuum, electrons get deflected by air particles before reaching the sample which makes the analysis less effective.

8. Hidden metallic objects can be detected by:

  1. NMR       
  2. Soft X-rays
  3. NAA        
  4. Hard-X-rays

Answer and Explanation

Answer: (4) Hard-X-rays

Explanation:
Hard x-rays are the highest energy x-rays whose energies are greater than the 10keV. They are used to detect metal objects and other non-biological things.

9. Bolometer is used as detector in:

  1. I.R. Spectrophotometer
  2. UV Spectrophotometer
  3. Colorimeter
  4. NMR

Answer and Explanation

Answer: (1) I.R. Spectrophotometer

Explanation:
Bolometer is used as a detector is the IR spectrophotometer and invented in 1878 by Samuel Pierpont Langley. A bolometer measures the heating of the sample by incident electromagnetic radiation.

10. Arrange the following types of chromatographic examination in the increasing order:

(i) GLC (ii) Column Chromatography (iii) HPTLC  (iv) HPLC

Code:

  1. (i), (ii), (iii) and (iv) are correct.
  2. (i), (iv), (ii) and (iii) are correct.
  3. (ii), (i), (iv) and (iii) are correct.
  4. (iii), (i), (iv) and (ii) are correct.

Answer and Explanation

Answer: (3) (ii), (i), (iv) and (iii) are correct

Explanation:
No explanation of this question of 2009 December Paper 2 of UGC NET Forensic Science.

11. Rh antigen in blood is also known as:

  1. A antigen
  2. B antigen
  3. D antigen
  4. AB antigen

Answer and Explanation

Answer: (3) D antigen

Explanation:
Rhesus (Rh) is a type of protein that present on the RBCs. There are two types of od Rh factors:
-> If your blood has Rh protein, you’re Rh +ve.
-> If absent, you’re Rh -ve.

12. Cellular proteins in blood are the following:

(i) PGM  (ii) HP (iii) EAP  (iv) GC

Code:

  1. (i) and (iii) are correct
  2. (ii) and (iii) are correct
  3. (ii) and (iv) are correct
  4. (i) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (4) (i) and (iv) are correct

Explanation:
-> Gc-globulin (Group-specific component of serum) is a vitamin D binding protein that was discovered in 1959 by Hirschfeld.
->Phosphoglycerate mutase-like (PGM) protein which catalyzes the internal transfer of a phosphate group from C-3 to C-2 (3-phosphoglycerate to 2-phosphoglycerate).

13. Assertion (A): Vomited blood is acidic in reaction.
Reason (R): It is due to the action of gastric juice.

Code:

  1. (A) is true, but (R) is false.                              
  2. (A) is false, but (R) is true.
  3. Both (A) and (R) are false.                                       
  4. Both (A) and (R) are true.

Answer and Explanation

Answer: (1) (A) is true, but (R) is false

Explanation:
There is a lot of components of gastric juice such as water, electrolytes, hydrochloric acid, enzymes, mucus, and intrinsic factor. Among these, the secretion of hydrochloric acid is the main cause of the acidic reaction of vomited blood.

14. Arrange the following methods of blood examination in the decreasing order:

(i) Protein enzyme estimation (ii) Percipitin test (iii) Crystal test  (iv) DNA analysis

Code:

  1. (i) (ii) (iii) (iv)
  2. (ii) (i) (iv) (iii)
  3. (iii) (ii) (iv) (i)
  4. (iv) (i) (ii) (iii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iv) (i) (ii) (iii)

Explanation:
-> DNA Analysis: Individualization of a person with DNA fingerprinting.
-> Protein enzyme estimation: Blood Grouping.
-> Percipitin test: Confirmatory test for human blood.
-> Crystal test (Takayama and Teichmann): Confirmatory test for blood.

15. Match the following:

List – IList – II
(a) MN (i) WBC
(b) ESD(ii) Red cell antigen
(c) GC(iii) Red cell isoenzyme
(d) HLA (iv) Serum protein
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iii)(i)(ii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (3) (ii), (iii), (iv), (i)

Explanation:
-> MN is the glycoprotein (antigen) present on the surface of red blood cells and which is the bases of the MNS blood grouping system.
-> Esterase D (EsD) is RED cell isoenzymes
-> Gc (Group-specific component of serum) is a vitamin D binding protein.
-> Human leukocyte antigen (HLA) present in WBC

16. Adulteration of gasoline with Kerosene oil can be detected by:

  1. TLC
  2. GLC
  3. HPLC
  4. HPTLC

Answer and Explanation

17. Diacetyl morphine is also named as:

  1. Mascaline
  2. Psilocybin
  3. LSD
  4. Heroin

Answer and Explanation

Answer: (4) Heroin

Explanation:
No explanation of this question of 2009 December Paper 2 of UGC NET Forensic Science.

18. Match the following:

DrugStreet Name
(a) Heroin   (i) Angel dust
(b) Marijuana (ii) Junk
(c) Amphetamine (iii) Up
(d) Phencyclidine(iv) Pot
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(iii)(i)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(iv)(i)(iii)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (2) (ii), (iv), (iii), (i)

Explanation:
-> Junk slang name of heroin. Other slang names are Smack, H, Black tar, and Horse.
-> Pot other names of Cannabis. And Marijuana is the dried leaves and flowers of the cannabis plant.
-> Up (stimulant drugs) are amphetamines
-> Crack: Cocaine Powder + Alkali (baking soda) + Water + heat

19. Botulism is a form of:

  1. Volatile poison
  2. Food poisoning
  3. Pesticide
  4. Metallic poisoning

Answer and Explanation

Answer: (2) Food poisoning

Explanation:
Botulism is a rare and fatal type of food poisoning that is caused by toxins produced by the bacterium Clostridium botulinum.

20. Arrange the following with the increasing quantity of THC in Canabis Sativa:

(i) Ganja (ii) Bhang (iii) Charas (iv) Hasish oil

Code:

  1. (ii), (i) (iii) and (iv) are correct
  2. (i), (ii), (iii) and (iv) are correct
  3. (iv), (iii), (ii) and (i) are correct
  4. (i), (iv), (iii) and (ii) are correct

Answer and Explanation

Answer: (1) (ii), (i) (iii) and (iv) are correct

Explanation:
-> Bhang is the mildest form of cannabis made from only leaves that are grind to a paste. (2-5% THC9)
-> Ganja contains 5% to 8% of THC9 and is made from the flowering tops of the female cannabis plant.
-> Charas is the second most potent type of cannabis after hashish oil contains 10-20% of THC9.
-> Hashish Oil is the most potent with more than 23% of THC9.

Leave a Comment