2009 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2009 june Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2009 June NET NTA/ JRF Forensic Science question paper 2. In this, we try to explain and solve all the questions of the 2009 June Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2009 June UGC NET NTA/ JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. In India, the first central Forensic Science Laboratory was established in Calcutta in:

  1. 1952
  2. 1957
  3. 1962
  4. 1965

Answer and Explanation

Answer: (2) 1957

Explanation:
-> 1st CFSL Kolkata in 1957 (In 1952, the first FSL of India was established which is also in Kolkata) (source)
-> 2rd CFSL Hyderbad in 1967 (Source)
-> 3nd CFSL Delhi in 1968 (Source)
-> 4th CFSL Chandigarh in 1978 (Source)

Repeated Question: Q3 2005 December | Q39 2004 December | Q2 2008 December UGC NET Forensic Science

2. The first fingerprint bureau of world was established in:

  1. Calcutta
  2. London
  3. Paris
  4. Madras

Answer and Explanation

Answer: (1) Calcutta

Explanation:
The first world’s fingerprints bureau was established in Calcutta in 1897 by the name of Christened, Bengal Fingerprint Bureau, Writers’ Building.

3. Match the following:

List-IList-II
(a) H.L Bami(i) Teaching of forensic science in India
(b) D P Jatar(ii) Forensic Anthropology
(c) Krogman(iii) Serology
(d) Barbara Dodd(iv) Central Forensic Science laboratory of India
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(iv)(ii)
2.(ii)(i)(iii)(iv)
3.(iii)(ii)(i)(iv)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iv), (i), (ii), (iii)

Explanation:
-> H.L. Bami was the first director of Delhi CFSL from 1968 to1982. (2nd Delhi director was Shri. VN Seghal 1982-1996)
-> D P Jatar in 1979, wrote about the “Teaching and Research in Criminology in India” in the journal of “The Indian Journal
of Criminology”.
-> Wilton M. Krogman was an American anthropologist who was also one of the pioneers in the field of physical anthropology (Repeated Question Q3 December 2008)
-> Barbara E. Dodd was the author of a serology book named “Some Recent Advances in Forensic Serology”.

4. Arrange the following steps of a criminal investigation in a proper sequence:

(i) Collection of physical evidence (ii) Photography and sketching (iii) Protection of scene of crime (iv) Recording of FIR

Code:

  1. (i), (iii), (iv), and (ii) are correct
  2. (ii), (i), (iv), and (iii) are correct
  3. (iv), (iii), (ii), and (i) are correct
  4. (iii), (ii), (iv), and (i) are correct

Answer and Explanation

Answer: (4) (iii), (ii), (iv), and (i) are correct

Explanation:
No explanation for this question from the solved paper of UGC NET NTA/JRF Forensic Science 2009 June Paper 2.

5. In the case of the poisoning of a living person the following physical evidences are collected and preserved:

(i) Vomit (ii) Excreta (iii) Viscera (iv) Blood

Code:

  1. (i), (ii), and (iv) are correct
  2. (i), (ii), and (iii) are correct
  3. (ii), (iii), and (iv) are correct
  4. (i), (ii), (iii), and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (1) (i), (ii), and (iv) are correct

Explanation:
Viscera can’t be taken from a living man because other fluids such as vomit and blood (or excreta) are enough for poison detection. However, it can only be taken when the person is dead because, with it, un-digestive food and manner of death can be determined.

6. Neutron Activation Analysis is used to identify the following:

  1. Ink
  2. Drugs
  3. Blood
  4. Toxic heavy metals

Answer and Explanation

Answer: (4) Toxic heavy metals

Explanation:
Neutron Activation Analysis (NAA) is used to identify the heavy metals such as arsenic, cadmium, iron, manganese, and zinc when these metals are irritated by neutron to emit characteristics gamma rays.

7. Assertion (A): Infra-Red spectrometry provides an absolute identity of an organic compound.
Reason (R): It gives the molecular structure of the compound.

  1. Both (A) and (R) are true
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true but (R) is false
  4. (A) is false but (R) is true

Answer and Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are true

Explanation:
No explanation for this question from the solved paper of UGC NET NTA/JRF Forensic Science 2009 June Paper 2.

8. Match the following:

List-IList-II
(a) Gel electrophoresis(i) Examination of synthetic fibre
(b) Polarising Microscope(ii) Matching of firing pin mark
(c) Atomic Absorption Spectroscopy(iii) Enzyme typing
(d) Comparison Microscope(iv) Estimation of metals
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(ii)(iv)(iii)(i)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
No explanation for this question from the solved 2009 June Paper 2 of UGC NET NTA/JRF Forensic Science .

9. Activation analysis can be done by:

(i) Neutron (ii) Proton (iii) Alpha particles (iv) Photon

Code:

  1. (i), (ii), and (iv) are correct
  2. (ii), (iii), and (iv) are correct
  3. (i), (ii), and (iii) are correct
  4. (i), (iii), and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (i), (ii), and (iii) are correct

Explanation:
No explanation is required for this question of the 2009 June previous year question paper of Forensic Science.

10. Atomizer is used in:

  1. UV Spectrophotometry
  2. IR Spectrophotometry
  3. Atomic Absorption Spectrophotometry
  4. Neutron Activation Analysis

Answer and Explanation

Answer: (3) Atomic Absorption Spectrophotometry

Explanation:
The atomizer in AAS is used for converting the analyte into the gas state. There are two common types of atomizer: discrete and continuous.
-> Continuous atomizers introduce the analyte in a steady flow (eg: flame atomizer)
-> Discrete atomizers introduce the analyte discontinuously (eg: electrothermal atomizer)

Repeated Question: Q9 2006 June Forensic Science UGC NET Paper 2

11. The absorption elution method for blood stains examination was first introduce by:

  1. Zeltsch
  2. Fiori
  3. Siracusa
  4. Coombs

Answer and Explanation

Answer: (3) Siracusa

Explanation:
In 1923, Vittorio Siracusa was the first who introduces the absorption elution method for bloodstain examination.

12. Y-STR’s helps in determining:

  1. Paternity
  2. Maternity
  3. Time since death
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Paternity

Explanation:
Y-STR is a short tandem repeat (STR) on the Y-chromosome which is a male-specific part of the Y chromosome. They are commonly used in forensic for paternity and genealogical DNA testing.

13. Sex of individual from blood can be determined by:

(i) X, Y Chromosome (ii) Barr bodies (iii) Protein pattern (iv) Testerone/ Estroidil Ratio

Code:

  1. (i), (ii), and (iv) are correct
  2. (i), (iii), and (iv) are correct
  3. (ii), (iii), and (iv) are correct
  4. (i), (ii), and (iii) are correct

Answer and Explanation

Answer: (1) (i), (ii), and (iv) are correct

Explanation:
-> X, Y Chromosomes: Detection of XY= male; X X = female
-> Barr Bodies: Also called sex chromatin in which presence of a single X-chromosome is the indication of a female.
-> Testerone/ Estroidil Ratio: women have more estrogen while men have more testosterone.

14. Match the following:

List-IList-II
(a) Kell(i) Serum protein
(b) Acid phosphatase(ii) WBC
(c) Heptoglobin(iii) Red cell antigen
(d) HLA(iv) Red cell isoenzymes
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(ii)(iii)(i)(iv)
4.(iv)(ii)(iii)(i)

Answer and Explanation

Answer: As per answer key (1) [Incorrect] | Correct answer is (2)

Explanation:
-> Kell antigen is a group of antigens of RBCs that are used for the determination of blood type.
-> One type of Acid phosphatase is the Red Cell Acid Phosphatase (ACP1) isozymes (Source)
-> Haptoglobin (abbreviated as Hp) is a colorless protein of the alpha-globulin fraction of human serum which is used to transports “freed” hemoglobin released from destroyed RBCs to the reticuloendothelial system.
-> HLA is a WBC antigen.

15. Arrange the following techniques of forensic serology as per the increasing chronological order:

(i) DNA profile (ii) Blood group (iii) Genome structure (iv) HLA typing

Code:

  1. (i), (ii), (iii), and (iv) are correct
  2. (ii), (i), (iv), and (iii) are correct
  3. (iv), (ii), (iii), and (i) are correct
  4. (ii), (iv), (i), and (iii) are correct

Answer and Explanation

Answer: (2) (ii), (i), (iv), and (iii) are correct

Explanation:
No explanation for this question of 2009 June Forensic Science Paper 2 of UGC NET NTA/JRF.

16. Match the following:

List-IList-II
(a) Distillation(i) Parathion
(b) Solvent extraction(ii) Chloroform
(c) Spot test examination(iii) Sankhia (Arsenic Trioxide)
(d) Dry ashing test(iv) Cyanide
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(ii)(iii)
3.(ii)(i)(iv)(iii)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (3) (ii), (i), (iv), (iii)

Explanation:
-> In the preparation process of chloroform, there are 4 chloromethanes such as chloromethane, dichloromethane, chloroform (trichloromethane), and carbon tetrachloride. Among all, chloroform is separated by distillation.

-> Solvent Extraction method is used to extract organophosphate insecticide (inhibitor of cholinesterase) such as malathion, parathion, diazinon, fenthion, etc.

-> Spot test examination of cyanide is done by the reaction of free cyanide with p-nitrobenzaldehyde to form an intermediate cyanohydrin, which again reacts with o-dinitrobenzene to give a purple-colored compound (Source).

-> Dry ashing test is an extraction process of heavy metals from the organic fluid sample in which the sample is ashed at 450°C to 500°C leaving behind the oxides of heavy metals for further analysis.

17. Duquenoi’s levine test is used for:

  1. Cocaine
  2. Heroin
  3. LSD
  4. Mariyuana

Answer and Explanation

Answer: (4) Mariyuana (its Marijuana)

Explanation:
Duquenoi’s Levine is a screening test for the presence of Marijuana.
Duquenois reagent is made from 2 gm of vanillin + 2.5 ml of acetaldehyde + 100 ml of ethanol.

-> 10 gm of suspected sample + Duquenois reagent + 10 drops of conc. HCl + 20 drops of chloroform.
Observation: two separate layers, one having purple coloration.

18. In chronic Arsenic poisoning the following are preserved for chemical analysis:

(i) Clothes (ii) Vomit (iii) Hair (iv) Nail clippings

Code:

  1. (i) and (ii) are correct
  2. (ii) and (iii) are correct
  3. (i) and (iii) are correct
  4. (iii) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (4) (iii) and (iv) are correct

Explanation:
->Hair is a useful test for confirming chronic arsenic poisoning.
-> Moreover, Mees’ lines (transverse white lines) are prominent in finger or toenails due to arsenic deposition in keratin-rich tissues.
References: On the Use of Hair Analysis for Assessing Arsenic Intoxication | Arsenic poisoning and Mees’ lines – NCBI

19. Match the following:

List-IList-II
(a) Codeine(i) Dhatura
(b) Hyoscine(ii) Nuxvomica
(c) Atropine(iii) Opuim
(d) Strychnine(iv) Atropa Belladona
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(iv)(ii)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(ii)(iii)(iv)(i)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
List-II is the source of List-I drugs or substances.

20. Phosphine is liberated from:

  1. Methyel parathion
  2. Endosulphan
  3. Aluminium phosphide
  4. Ethyel parathion

Answer and Explanation

Answer: (3) Aluminium phosphide

Explanation:
The toxicity of aluminium phosphide is governed by the liberation of phosphine gas. Phosphine gas is a cytotoxic compound that causes free radical-mediated injury (damages proteins, DNA, and cell membranes by stealing their electrons).
Reference: Aluminum phosphide poisoning: Possible role of supportive measures in the absence of a specific antidote

Leave a Comment