2010 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2010 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2010 December NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2010 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2010 December UGC NET NTA/ JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. In India, the first government examiner of questioned document laboratory was established in

  1. Kolkata
  2. Hyderabad
  3. Shimla
  4. Chennai

Answer and Explanation

Answer: (1) Kolkata

Explanation:
Three GEQDs of India are:
-> 1st GEQD: Shimla (1906) (also the second oldest GQEDin the world after Scotland Yard)
-> 2nd GEQD: Kolkata (1963)
-> 3rd GEQD: Hyderabad (1968)

Repeated question: Q2 2005 June | Q1 2007 December UGC NET NTA Forensic Science Paper

2. Match the following

List -IList-II
(a) Principle of exchange(i) Burrard
(b) Dactyloscopy(ii) Bertillon
(c) Forensic anthropometry(iii) Fauld
(d) Forensic ballistics(iv) Locard
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation:
No explanation is required for this question form 2010 December UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

3. Lok Nayak Jai Prakash National Institute of Criminology and Forensic Science was started in New Delhi in the following year:

  1.  1970
  2.  1972
  3.  1974
  4.  1976

Answer and Explanation

Answer: (2) 1972

Explanation:
The Institute of Criminology and Forensic Science was established in 1972 and later in 1991, Institute was renamed as National Institute of Criminology and Forensic Science (NICFS). And lastly in 2003, renamed as Lok Nayak Jayaprakash Narayan. (Source)

4. Blood group typing is a part of the following:

  1. Forensic pathology
  2. Forensic serology
  3. Odontology
  4. Criminal investigation

Answer and Explanation

Answer: (2) Forensic serology

Explanation:
Analysis of blood, semen, saliva, and other body fluids for any legal matters comes under the forensic serology.

5. Preservation of surface footprint can be done by the following:

(i) Photography (ii) Casting (iii) Tracing (iv) Electrostatic method

Codes:

  1.  (i), (ii) and (iii) are correct.
  2.  (i), (ii) and (iv) are correct.
  3.  (ii), (iii) and (iv) are correct.
  4.  (i), (iii) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (ii), (iii) and (iv) are correct.

Explanation:
-> Electrostatic method of lifting print uses a charging plastic film which is neatly placed over the dust print and due to electrostatic adhesions it attracts the dust particles which finally get adhered to the thin charged sheet.
Please Note: Dust prints are preserved using Photography, Tracing, and Electrostatic method.
Similar Question: Q4 2006 June UGC NET NTA JRF Forensic Science

6. Match the instrument with the source of radiation

List-IMaterial
(a) AAS(i) RA226
(b) UV(ii) Tungsten Filament Lamp
(c) Visible radiation(iii) Hydrogen Lamp
(d) NAA(iv) Hollow Cathode Lamp
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(i)(ii)(iv)(iii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation:
-> Hollow-Cathode Lamp is used as a production house for the spectral line in AAS which is filled with a cathode of the analyte element and an anode is filled with a noble gas.
-> NAA uses RA226 for the production of gamma rays. While Radium-226 is one of the most stable isotopes which has a half-life of 1600 years

7. In NMR, magnetic field strength is measured in

  1. Pascal
  2. Tesla
  3. Trit
  4. Trist

Answer and Explanation

Answer: (2) Tesla

Explanation:
Tesla (T) is the SI unit for the magnetic field.

8. Assertion (A): The drug can be analyzed by HPLC.

Reason (R): Because drug gets precipitated with column.

  1. Both (A) and (R) are correct.
  2. Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A).
  3. (A) is true, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.

Answer and Explanation

Answer: (3) (A) is true, but (R) is false.

Explanation:
Correct Reason: The drug mixture is made through the adsorbent surface of the stationary phase based on their individual polarity. Therefore, a component with a higher affinity for the stationary phase will migrate down the column slower than a component which has more affinity for the mobile phase. (Source)

9. Which part of the microscope focuses the light on an object ?

  1. Body tube
  2. Abbe’s condenser
  3. Iris diaphragm
  4. Coarse focus

Answer and Explanation

Answer: (2) Abbe’s condenser

Explanation:
-> Abbe’s condenser is used to focus and control the light to the specimen with the use of two lenses.
-> Iris Diaphragm is also a part of a microscope which has an adjustable diaphragm to regulate the aperture of a lens.

10. ABO blood grouping is based on

  1. Red cell enzyme
  2. Red cell antigen
  3. Plasma proteins
  4. HLA

Answer and Explanation

Answer: (2) Red cell antigen

Explanation:
No explanation is required for this question form 2010 December UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

11. Assertion (A): DNA isolated from skeletal remains, gives the same pattern as that of blood.

Reason (R): Because DNA is somatically stable.

  1. Both (A) and (R) are false.
  2. Both (A) and (R) are true.
  3. (A) is correct, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.

Answer and Explanation

Answer: (2) Both (A) and (R) are true.

Explanation:
The question is self explained.

12. The following are the red-cell enzyme, except

  1. Adenylate kinase
  2. Phospho glucomutase
  3. Peroxidase
  4. Haptoglobin

Answer and Explanation

Answer: (1) Adenylate kinase

Explanation:
Adenylate kinase is present in mitochondrial and myofibrillar compartments in the cell which is a phosphotransferase enzyme that catalyzes the interconversion of adenine nucleotides.

13. PGM, ESD and GLO-I enzymes can be analysed on a single plate by

  1. Single system of electrophoresis
  2. Multi-system of electrophoresis
  3. Thick gel electrophoresis
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Single system of electrophoresis

Explanation:
No explanation is required for this question form 2010 December UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

14. Which of the following insecticides is of vegetable origin ?

  1. Pyrethrins
  2. DDT
  3. Eldrin
  4. Malathion

Answer and Explanation

Answer: (1) Pyrethrins

Explanation:
-> Pyrethrins are organic compounds derived from Chrysanthemum cinerariifolium (Pyrethrum).
-> DDT (Dichlorodiphenyltrichloroethane) is made from the reaction of chloral with chlorobenzene in the presence of sulfuric acid.
-> Aldrin is manufactured by the reaction of hexachlorocyclopentadiene with bicycloheptadiene.
-> Malathion is a pesticide manufactured by the addition of dimethyl dithiophosphoric acid to diethyl maleate or diethyl fumarate.

15. Assertion (A): Methyl alcohol is a CNS depressant and toxicity is mainly due to formic acid.
Reason (R): Because Methanol is metabolized by the liver.

  1. Both (A) and (R) are true.
  2. Both (A) and (R) are false.
  3. (A) is true and (R) is false.
  4. (A) is false and (R) is true.

Answer and Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are true.

Explanation:
Methanol metabolized by the liver to an end product of folic acid, folinic acid, carbon dioxide, and water.
Methyl Achohol-> Formaldehyde (via alcohol dehydrogenase; liver)-> Formic acid (via aldehyde dehydrogenase)-> Folic acid, folinic acid, carbon dioxide, and water.

Similar Question: Q13 2008 June UGC NTA Forensic Science.

16. If a dead body lying on its back shows lividity features on the front, it indicates that

  1. Death was sudden
  2. Dead body was shifted
  3. Death was due to blood loss
  4. Time since death was less than 12 hours

Answer and Explanation

Answer: (2) Dead body was shifted

Explanation:
Lividity (Postmortem staining or PM staining) is bluish or purplish-red discoloration resulting from gravitational settling of blood on the dependant parts of the dead body. So, it means that lividity occurs at a body position that is on the surface and it can’t be on the distal side of the body parts. And if it occurs, then it is a clear sign of sifting of the dead body.

17. The following are the active constituents of papaverum somniferum

(i) Calatropin (ii) Codein  (iii) Papavarine  (iv) Hyocyamine

Codes

  1.  (i) and (ii) are correct
  2.  (ii) and (iii) are correct
  3.  (iii) and (iv) are correct
  4.  (i) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (2) (ii) and (iii) are correct.

Explanation:
-> Papaver somniferum (opium poppy) has six major active constituents including morphine, narcotine, codeine, thebaine, papaverine, and narceine.
-> Calotropin is a toxic cardenolide found in plants in the family Asclepiadoideae.
-> Hyoscyamine is derived from the plants of Solanaceae (nightshade) family like Datura.

18. The following drug can be extracted from viscera by ammonium sulphate method:

  1. Barbiturate
  2. Arsenic trioxide
  3. Insecticide
  4. Non-volatile organic compound

Answer and Explanation

Answer: (4) Non-volatile organic compound

Explanation:
For extraction of non-volatile organic poison, common extraction methods are solvent extraction, Stas-Otto, Digestion with ammonium sulphate. Some modern methods of non-volatile organic poisons are paired ion extraction chromatography, HPTLC, and solid-phase extraction.

Insolvent extraction, the 50gm of viscera are mixed with 5 gm of ammonium sulphate and 100 ml of diethyl ether. The mixture is then mixed and kept overnight.
References: Isolation and Extraction of Poison

19. The term ‘cocaine bugs’ associated with chronic consumption of cocaine refers to

  1. Hallucination
  2. Delusion
  3. Illusion
  4. Delirium

Answer and Explanation

Answer: (1) Hallucination

Explanation:
The term “Cocaine bugs” refers to a feeling of a crawling sensation on the skin which is common in cocaine.

20. Assertion (A): The chemically erased ink writings can be restored.

Reason (R): Because the reaction of chemical erasure and ink is reversible.

  1. (A) is true, but (R) is false.
  2. (A) is false, but (R) is true.
  3. Both (A) and (R) are true.
  4. Both (A) and (R) are false.

Answer and Explanation

Answer: (1) (A) is true, but (R) is false.

Explanation:
Correct Reason: Chemically erased writing can be restored by treating reagents such as thiocyanic acid and yellow ammonium sulfide. However, the colors developed disappeared after a few days. That means they are irreversible in nature so immediate photographs should be taken. Moreover, after the writing disappeared, they could be retreated to redevelop the writing.

Leave a Comment