2010 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2010 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTAJRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2010 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2010 June Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2010 June UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. In India, Bureau of Police Research and Development was established in

  1. 1963
  2. 1965
  3. 1970
  4. 1974

Answer and Explanation

Answer: (3) 1970

Explanation:
Bureau of Police Research and Development (BPR&D) was established in New Delhi on July 28, 1970, under the Ministry of Home Affairs. (Source)

2. The book entitled ‘Questioned Document’ was written by the following:

  1. Harrison
  2. Hilton
  3. A. Osborn
  4. Quirk

Answer and Explanation

Answer: As per answer key (1) Harrison [Incorrect] | Correct Answer is (3) A. Osborn

Explanation:
-> Albert S. Osborn wrote a book named Questioned Documents.
-> Wilson R. Harrison wrote Suspect Documents: Their Scientific Examination book.

3. Match the following:

List-IList-II
(a) Krogman(i) Toxicological analysis
(b) Stass- Otto(ii) Forensic Ballistics
(c) Kozelka and Hine(iii) Forensic Anthropology
(d) Goddard(iv) Blood alcohol determination
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(ii)(i)(iii)
3.(ii)(iv)(iii)(i)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
-> Wilton M. Krogman was an American anthropologist who is considered as one of the leaders of physical and dental anthropology.
-> Stass- Otto introduces a method of extraction of alkaloids (called Stas- Otto method) from both plants and animals.
-> Kozelka and Hine (Cavett method) introduces the method of determination of alcohol in blood using the extent of oxidation from alcohol to acetic acid in the presence of oxidizing agents like potassium dichromate and sulphuric acid.
-> Calvin Hooker Goddard was a forensic scientist, army officer, a researcher, who is also known to be the father of forensic ballistics.

4. Assertion (A): Seminal stains on cloth should be collected, after drying, in-room temperature.
Reason (R): It causes disintegration of seminal stain.

  1. Both (A) and (R) are true.
  2. Both (A) and (R) are false.
  3. (A) is true, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.

Answer and Explanation

Answer: (3) (A) is true, but (R) is false.

Explanation:
Correct reason: Drying can prevent seminal stain to get degraded by fungal and bacterial action. So, drying helps in the preservation of seminal stain.

5. Beer’s and Lambert Law is the basic principle in

  1. TLC
  2. Spectrophotometry
  3. Neutron Activation Analysis
  4. X-ray

Answer and Explanation

Answer: (2) Spectrophotometry

Explanation:
Beer-Lambert law states the linear relationship between the absorbance and the concentration which is the basis of spectrophotometry.

6. The gas carrier phase is used in

(a) HPLC (b) Atomic Absorption Spectrophotometer (c) GCMS (d) GLC

  1. (c) and (d) are correct.
  2. (a) and (b) are correct.
  3. (b) and (c) are correct.
  4. (a) and (d) are correct.

Answer and Explanation

Answer: As per answer key (4) (a) and (d) are correct | Option (1) is the Right answer

Explanation:
-> Helium or an unreactive gas such as nitrogen is typically used as the carrier gas for both GC/MS and GLC.

7. Image of body organs can be obtained by which of the following instruments?

  1. AAS
  2. Polarising Microscope
  3. Fluorescent Microscope
  4. NMR

Answer and Explanation

Answer: (4) NMR

Explanation:
With NMR spectroscopy, information such as molecular interaction and their mobility in complex systems in intact organs, isolated cells, and body fluids can be obtained.

Reference: NMR in Physiology and Biomedicine | ScienceDirect

8. Match the instruments with the material analysed:

InstrumentMaterial
(a) Electron microscope(i) Bullet
(b) Electrophoresis(ii) Alcohol
(c) GLC(iii) Hair
(d) Comparison Microscope(iv) Blood
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(i)(ii)(iv)(iii)
3.(ii)(i)(iii)(iv)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation:
No explanation is required for this question of 2010 June UGC NET NTA/ JRF Forensic Science Paper 2.

9. FID detector in GLC is most suitable for the detection of

  1. Gasoline
  2. Insecticide
  3. Alkaloids
  4. Barbiturates

Answer and Explanation

Answer: (1) Gasoline

Explanation:
Flame-ionization detection (FID) is used along with GLC to detect the organic compounds based on the amount of carbon ions that are produced on the combustion. So, in the options, only gasoline fits the answers. However, alkaloids also have carbon but they degrade on combustion.

10. Assertion (A): The presence of vaginal epithelial cells on the male genitalia is conclusive of sexual intercourse.
Reason (R): These cells can be detected by the Lugol iodine test.

  1. Both (A) and (R) are true.
  2. Both (A) and (R) are false.
  3. (A) is true, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.

Answer and Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are true | As per our research (3) is correct

Explanation:
As per the research of R. Hausmann, et.al. in their paper title “The Value of the Lugol’s Iodine Staining Technique for the Identification of Vaginal Epithelial Cells“, the Lugol’s Iodine method can no longer be assumed to prove the presence of vaginal cells in penile swabs.

11. Arrange the cells in an ascending order as per their size :

  1. RBC, WBC, Platelets
  2. WBC, Platelets, RBC
  3. RBC, Platelets, WBC
  4. Platelets, RBC, WBC

Answer and Explanation

Answer: (4) Platelets, RBC, WBC

Explanation:
-> Platelets are biconvex discoid (lens-shaped) structures whose greatest sizes are 2–3 µm.
-> RBCs disk diameter sizes range from 6.2 to 8.2 µm with a thickness of 2–2.5 µm.
-> WBCs is approx 3 times the size of RBCs with a 12 – 17 µm in diameter.

12. Which of the following information cannot be obtained by the examination of bloodstain?

  1. Race
  2. Sex
  3. Cause of death
  4. Origin

Answer and Explanation

Answer: (3) Cause of death

Explanation:
No explanation for this question of 2010 June UGC NET Forensic Science.

13. Assertion (A): Endosulfan is an organophosphorus compound.
Reason (R): It is derived from esters of phosphoric acid.

  1. Both (A) and (R) are true.
  2. Both (A) and (R) are false.
  3. (A) is true, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.

Answer and Explanation

Answer: (2) Both (A) and (R) are false.

Explanation:
Endosulfan is an organophosphorus compound that is derived from the hexachlorocyclopentadiene.

14. Greenish colored urine is seen in which of the following poisoning ?

  1. Nitric acid
  2. Carbolic acid
  3. Sulphuric acid
  4. Hydrochloric acid

Answer and Explanation

Answer: (2) Carbolic acid

Explanation:
Carbolic acid (phenol) can cause greenish color (sometimes black urine) due to oxidation of phenol to hydroquinone and pyrocatechol. Moreover, the term “Carboluria” is associated with carbolic acid (phenol) in the urine.
Reference: Phenol Poison

15. Match the following:

List-IList-II
(a) Reinsch’s Test(i) Dhatura
(b) Alkaline Beam Test(ii) Arsenic
(c) Vitalis Test(iii) Morphine
(d) Marqui’s Test(iv) Hashish
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(ii)(iii)(i)(iv)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
-> Reinsch test: For the presence of heavy metals such as arsenic, antimony, bismuth, and mercury.
-> Alkaline Beam test: For the detection of cannabis and their derivates such as charas, marijuana, hashish,etc.
-> Vitali-Morin test: For the detection of Dhatura.
-> Marquis test: For the detection of opiates (morphine) and amphetamines.

16. Assertion (A): Breath analyzers work by a type of chemical reaction called oxidation/ reduction.
Reason (R): The breath changes to a greenish color depending upon the quantity of alcohol in the breath.

  1. Both (A) and (R) are false.
  2. Both (A) and (R) are correct.
  3. (A) is true, but (R) is false.
  4. (A) is false, but (R) is true.

Answer and Explanation

Answer: As per answer Key (3) (A) is true, but (R) is false [incorrect] | Option (2) is correct

Explanation:
Alcohol in blood evaporates into the alveoli of the lungs which on blowing in breathalyzer can detect and measure the amount of alcohol in the body. In this, alcohol reacts with the reddish-orange potassium dichromate solution and turns green. Moreover, the degree of color change is directly related to the level of alcohol in the expelled air.
Reference: Content: How Does the Breathalyzer Work?

17. Assertion (A): Ricochet bullet causes a keyhole entry.
Reason (R): The bullet tumbles after hitting an intermediate object.

  1. (A) is true, but (R) is false.
  2. (R) is true, but (A) is false.
  3. Both (A) and (R) are true.
  4. Both (A) and (R) are false.

Answer and Explanation

Answer: As per answer key option (2) [Incorrect] | Option (3) is correct answer.

Explanation:
Both assertion and reason are correct.

18. The feature of an entry wound caused by a revolver from a distance of 6 feet

I. Abrasion collar present II. Singeing of hair present III. Grease/dirt ring present IV. Wad injury present

  1. I and II are correct.
  2. II and IV are correct.
  3. I and III are correct.
  4. III and IV are correct

Answer and Explanation

Answer: (1) I and II are correct.

Explanation:
No explanation is required for this question of 2010 June UGC NET NTA/ JRF Forensic Science Paper 2.

19. Which of the following is not a firearm?

  1. Air gun
  2. Revolver
  3. Shotgun
  4. Pistol

Answer and Explanation

Answer: (1) Air gun

Explanation:
No explanation is required for this question of 2010 June UGC NET NTA/ JRF Forensic Science Paper 2.

20. Which of the following chemical is not a primer ?

  1. Mercuric fulminate
  2. Lead styphnate
  3. Nitroguainidine
  4. Lead Azide

Answer and Explanation

Answer: As per answer Key (2) Lead styphnate [incorrect] | Correct answer is (3) Nitroguainidine

Explanation:
All are primer except Nitroguanidine. Nitroguanidine is used as propellants and High explosives.

Leave a Comment