2012 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012-December-Solved-Forensic-Science-Paper-2-UGC-NET-NTA-JRF-Question-Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2012 December NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2012 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2012 December UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. Dying declaration is to be preferably recorded by

  1. Doctor
  2. Police
  3. Magistrate
  4. Jury Member

Answer and Explanation

Answer: (3) Magistrate

Explanation:
A dying deposition is also called to be the dying declaration which is always recorded by a magistrate in the presence of the accused or his/her lawyer.

Repeated Question: Q1 June 2007 UGC NET NTA Forensic Science

2. Murder cases are trialed in the following courts:

  1. Chief Judicial Magistrate’s Court
  2. 1st Class Metropolitan Magistrate’s Court
  3. Sessions Court
  4. High Court

Answer and Explanation

Answer: (3) Sessions Court

Explanation:
In Indian cities, the Sessions Court trailed the adjudicating matters related to criminal cases including murders, theft, dacoity, pick-pocketing, and other such cases.

3. Police inquest is conducted under section:

  1. 174 CrPC
  2. 174 IPC
  3. 176 CrPC
  4. 176 IPC

Answer and Explanation

Answer: (1) 174 CrPC

Explanation:
-> 174 CrPC: Police to enquire and report on suicide, etc.
-> 176 CrPC: Inquiry by Magistrate into the cause of death.

4. Assertion (A): Bloodstains on cloth should be collected after drying in shade under room heater.

Reason (R): It causes disintegration of bloodstains.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. Both (A) and (R) are incorrect
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer and Explanation

Answer: (4) (A) is incorrect, but (R) is correct

Explanation:
Correct Assertion: Bloodstain should be dried in shade under room temperature, not in the room heater, otherwise causes the disintegration of the bloodstains.

5. Preservation of footprint on snow can be done by

  1. Plaster of Paris Cast
  2. Sulphur Casting
  3. Tracing
  4. Wax Casting

Answer and Explanation

Answer: (2) Sulphur Casting

Explanation:
Sulphur is the best material for casting the footprints in the snow. And if you use wax for the casting, the wax in liquid form is hot which melts the snow, and footprint could be destroyed. But using sulfur as the casting agent, the footprints could be easily be accompanied.

But a study claims that sulfur cement—silica-filled modified sulfur mixture—is an excellent replacement for pure sulfur for casting prints on the snow.
Reference: Sulfur cement: A new material for casting snow impression evidence

6. Light that has all its waves pulsating in unison is called

  1. Maser
  2. Laser
  3. Monochromatic light
  4. Polychromatic light

Answer and Explanation

Answer: (3) Monochromatic light

Explanation:
The question and answer is self-explanatory. So, no explanation is required for this solved question of the 2012 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

7. Hollow Cathode Lamp (HCL) is used in the following:

  1. Atomic Absorption Spectrometer
  2. Atomic Emission Spectrometer
  3. Infra-Red Spectrometer
  4. X-ray Fluorescence Spectrometer

Answer and Explanation

Answer: (1) Atomic Absorption Spectrometer

Explanation:
Hollow cathode lamps (HCL) are discharge lamps that consist of a cathode, an anode, and an inert gas filled in a glass envelope which is designed for the use in Atomic Absorption Spectrometer (AAS).

8. Deviations from Beer’s Law fall into which categories?

  1. Real
  2. Instrumental
  3. Chemical
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this solved question of 2012 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

9. One of the following is not the component of Kastle-Meyer Test:

  1. Phenolphthalein
  2. Glacial Acetic Acid
  3. Zinc dust
  4. Potassium Hydroxide

Answer and Explanation

Answer: (2) Glacial Acetic Acid

Explanation:
Preparation of Kastle-Meyer Test:
-> Phenolphthalein: 2 gm
-> Potassium hydroxide: 20 gm
-> Distilled water: 100 ml
-> Zinc dust: 20 gm
Mix all the reagents and add a few boiling chips. After that, boil the mix under reflux for 2-3 hours (until pink color disappears). Cool the mixture and decant into a bottle containing some zinc to keep the solution in the reduced form.

10. Confirmation of menstrual blood stain is done by the following method:

  1. Isoenzyme marker
  2. Fibrin Degradation Product (FDP)
  3. Protein Marker
  4. Restriction enzymes

Answer and Explanation

Answer: (2) Fibrin Degradation Product (FDP)

Explanation:
Fibrin degradation products (FDP) are substances that are produced when the body dissolves a blood clot and remains in the bloodstream which could also be seen in menstrual bloodstain.

11. The complementary base pairs among four nucleotides (A, T, G, C) are as

  1. A ≡ G and T = C
  2. A = C and G ≡ T
  3. A = T and G ≡ C
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (3) A = T and G ≡ C

Explanation:
In DNA, the complementary base pairs is;
-> A = T: Adenine (A) and Thymine (T) forms two single hydrogen bond (not a single double bond)
-> G ≡ C: Guanine (G) and Cytosine (C) forms three single hydrogen bonds.
Note: “=” and “≡”doesn’t represent a double bond and triple bond respectively but the number of hydrogen bonding.

12. Seminal fluid is a gelatinous material produced in males by seminal vesicles, prostate and

  1. Adrenal gland
  2. Pituitary gland
  3. Cowper’s gland
  4. Thyroid gland

Answer and Explanation

Answer: (3) Cowper’s gland

Explanation:
Seminal fluids are produced by
-> Prostate gland
-> Seminal vesicles
-> Bulbourethral glands (also known as Cowper’s glands)

13. The level of toxicity of Datura plant on the basis of increasing level is

  1. Root, Seeds, Fruit, Leaf
  2. Leaf, Root, Fruit, Seeds
  3. Fruit, Root, Seeds, Leaf
  4. Seeds, Leaf, Root, Fruit

Answer and Explanation

Answer: (2) Leaf, Root, Fruit, Seeds

Explanation:
Other names of the Dhatura plant are Datura Stramonium, Thorn Apple, and Jimson Weed. And the toxic principles of Dhatura are atropine, scopolamine, and hyoscyamine which is most potent in the seeds.
-> The increasing level of toxicity of the Datura plant is Leaf, Root, Fruit, Seeds (dhatura Leaf falls to the plant’s Root besides a grape Fruits that has no Seeds)

14. Sodium and Potassium hydroxides are strongly corrosive due to

  1. Their solvent action on protein material
  2. Their saponifying action on the lipids
  3. Their ability to extract water from the tissues
  4. All of above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of above

Explanation:
No explanation is required for this solved question paper 2 of UGC NET NTA Forensic Science.

15. In case of carbon monoxide poisoning, which preservative is recommended for the preservation of blood samples?

  1. Sodium Chloride
  2. Sodium Fluoride
  3. Sodium Carbonate
  4. No preservative

Answer and Explanation

Answer: (3) No preservative

Explanation:
In the case of Carbon monoxide poisoning, about 100 ml of blood from the heart, and one half of the brain is taken without preservatives. And it is conclusively proven that the CO remains stable in a blood sample for two years without preservatives and the percent carboxyhemoglobin (%COHb) level can easily be interpreted.
Reference: Carbon monoxide stability in stored postmortem blood samples

16. Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning cases because

  1. It may be vomited out
  2. Maybe neutralised by alkalies given as antidotes
  3. May combine chemically with the tissue with which it comes in contact
  4. All the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All the above

Explanation:
This question from the 2012 December Paper 2 UGC NTA Forensic Science doesn’t need additional explanation.

17. Arrange the following firearms in the proper chronological order :

(i) Flint lock (ii) Wheel lock (iii) Match lock (iv) Percussion cap lock

Codes :

  1. (ii), (iii), (iv), (i)
  2. (iii), (i), (ii), (iv)
  3. (iv), (ii), (i), (iii)
  4. (i), (iv), (iii), (ii)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iii), (i), (ii), (iv)

Explanation:
No explanation is required for this question of 2012 December UGC NET Forensic Science Paper 2.

18. The Indian Arms Act was enforced in

  1. 1955
  2. 1959
  3. 1961
  4. 1964

Answer and Explanation

Answer: (2) 1959

Explanation:
The Indian Arms act was enforced on 23 December 1959 but commenced from 1 October 1962

19. The bore of the 12 bore gun is

  1. 0.723″
  2. 0.727″
  3. 0.729″
  4. 0.731″

Answer and Explanation

Answer: (3) 0.729″

Explanation:
12 bore gun is a shotgun whose bore diameter is 18.5 mm or 0.729″.

20. Ballistic coefficient of a projectile is represented by

  1. W/dn
  2. (w/d2n)1/2
  3. MV2
  4. W/d2n

Answer and Explanation

Answer: (2) (w/d2n)1/2

Explanation:
The ballistic coefficient is a formula that states the ability of a bullet to overcome air resistance in its flight.
-> w= weight of the bullet
-> d= cross-sectional diameter of projectile
-> n= number of calibers of the projectile

21. The diameter of SG pellet in 12 bore gun cartridge is

  1. 8.43 mm
  2. 7.77 mm
  3. 6.83 mm
  4. 5.16 mm

Answer and Explanation

Answer: (1) 8.43 mm

Explanation:
SG pellet in 12 bore gun has a diameter of 0.303″ or 8.43mm.

22. Faeces stains are identified from odour, presence of undigested matter, vegetable fibers and

  1. Stercobilin
  2. Dark brown crystals of choline iodide
  3. Rhombic crystals
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Stercobilin

Explanation:
Stercobilin is a type of tetrapyrrolic bile pigment and is one end-product of heme catabolism which is responsible for the brown color of human feces

23. Assertion (A): Hair has paramount importance to establish the link between suspect and victim and linking both with the scene of occurrence.

Reason (R): As per Locards principle of exchange.

Codes :

  1. (A) is correct, but (R) is incorrect.
  2. Both (A) and (R) are incorrect.
  3. (R) is correct, but (A) is incorrect.
  4. Both (A) and (R) are correct

Answer and Explanation

Answer: (4) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This assertion-reason question from the paper of 2012 December Paper 2 UGC NTA Forensic Science is self-explanatory.

24. The direction of a wound can be ascertained from which of the following injuries:

  1. Chop wound
  2. Contusion
  3. Incised wound
  4. Laceration

Answer and Explanation

Answer: (3) Incised wound

Explanation:
In the case of an incised wound, there is a deeper beginning also known as the head of the wound. Conversely, towards the end of the cut, the wound tends to narrow and shallow also known as the tailing of the cut.

25. Lanugo hairs are

  1. Pigmented
  2. Thin and soft
  3. Medullated
  4. Scale pattern is complex

Answer and Explanation

Answer: (2) Thin and soft

Explanation:
Lanugo hairs are thin, soft, downy, and unpigmented that cover the body of newborns. They develop in the fourth and fifth months of pregnancy.

26. The following method is used for determining the age of an ink by tracking the degradation of certain dyes.

  1. Thin-layer Chromatography (TLC)
  2. Gas Chromatography (GC)
  3. Laser Desorption Mass Spectrometry (LDMS)
  4. High Performance Liquid Chromatography (HPLC)

Answer and Explanation

Answer: (3) Laser Desorption Mass Spectrometry (LDMS)

Explanation:
Laser Desorption Mass Spectrometry (LDMS) uses a laser to ionize the analyte which removes the molecules from the surface of the material and then ionizes them. Moreover, in some cases, a matrix is used where the analyte is embedded in the solid or liquid matrix and this technique is called matrix-assisted laser desorption ionization or MALDI.

27. LSD is derived from which of the following plant ?

  1. Cannabis sp.
  2. Papaver Somniferum
  3. Erthroxylum sp.
  4. Claviceps purpurea

Answer and Explanation

Answer: (4) Claviceps purpurea

Explanation:
LSD (Lysergic acid diethylamide) is hallucinogenic compounds that are obtained from the Sclerotia of ergot fungus, Claviceps purpurea, that grows on the rye plant.

28. Linseed, Safflower and Cottonseed are used for

  1. Paint pigments
  2. Paint oils
  3. Paint solvents
  4. Paint binders

Answer and Explanation

Answer: (2) Paint oils

Explanation:
No explanation is required for this question of 2012 December UGC NET Forensic Science Paper 2.

29. Assertion (A): As the rhodamine ‘B’ in ballpoint pen ink degrades, it loses the ethyl groups.

Reason (R): The ethyl groups are replaced by hydrogen atoms.

  1. Both (A) and (R) are true
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true, but (R) is false
  4. (A) is false, but (R) is true

Answer and Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are true

Explanation:
This assertion-reason question from the paper of 2012 December Paper 2 UGC NTA Forensic Science is self-explanatory.

30. For hardening of plaster of paris cast of foot prints, following substance is added:

  1. Sodium chloride
  2. Sodium carbonate
  3. Talcum powder
  4. Sodium sulphate

Answer and Explanation

Answer: (2) Sodium carbonate

Explanation:
The addition of Sodium carbonate to plaster of Paris speeds up the formation of calcium oxide.
CaSO4.2H2O —> CaSO4.1/2H2O + 3/2H2O + Na2CO3 —> CaCO3 + Na2SO4 + 2H2O
So, the formation of CaCO3 hardened the process faster.

31. When the temperature of a liquid is raised

  1. Its refractive index increases
  2. Its refractive index decreases
  3. Its refractive index disappears
  4. Its refractive index doesn’t change

Answer and Explanation

Answer: (2) Its refractive index decreases

Explanation:
With the increase in temperature, the density of a liquid usually decreases. This means that the speed of light in the liquid will increase with the temperature. In short, the refractive index decrease with the increase in temperature.

32. The skid marks on the road in a vehicular accident may give an indication of:

  1. Make of the vehicle
  2. Speed of the vehicle
  3. Weight of the vehicle
  4. Height of the vehicle

Answer and Explanation

Answer: (2) Speed of the vehicle

Explanation:
With the help of the skid marks, the speed of the vehicle can be determined at the time of application of the brakes.

33. Chemical etching is a method for restoration of erased marks on

  1. Wood
  2. Leather
  3. Metal
  4. Plastic

Answer and Explanation

Answer: (3) Metal

Explanation:
Chemical etching is a method of engraving metals by using a high-pressure and high-temperature chemical spray to remove material and to create a permanently etched image on metal.

34. Scales are found on the following fibre:

  1. Wool
  2. Cotton
  3. Linen
  4. Silk

Answer and Explanation

Answer: (1) Wool

Explanation:
Scales are often a key characteristic of hair, and in the following options, there is only one hair originated fibers i.e. “wool”

35. Fractures due to heat are

  1. Radial
  2. Spiral
  3. Hackle marks
  4. Wavy

Answer and Explanation

Answer: (3) Wavy

Explanation:
-> Hackle mark is a line on the crack surface running parallel to the direction of fracture and can be used to match two pieces of glass.
-> Wavy fractures are the irregular line that is produced from the application of heat.

36. Which of the following type of abrasions are associated in sexual assault over the thigh of a woman ?

  1. Graze
  2. Imprint
  3. Pressure
  4. Scratch

Answer and Explanation

Answer: (4) Scratch

Explanation:
No explanation is required for this question of 2012 December UGC NET Forensic Science Paper 2.

37. The chromosome pattern in Turner’s syndrome is

  1. XXY
  2. XO
  3. XXX
  4. XYY

Answer and Explanation

Answer: (2) XO

Explanation:
Some common karyotype and their associated syndromes:
-> Klinefelter Syndrome (47XXY): Most common sex chromosome disorder associated with male hypogonadism.
-> Turner syndrome (45XO): Most common sex chromosome disorder associated with female hypogonadism.
-> Swyer Syndrome (46XY): Individuals with pure gonadal dysplasia and displays variable degrees of under-masculinization.
-> Mosaicism (Mix of XX and XY, or X and XY): A genetic abnormality having a mixture of cells with XX and XY, or X and XY sex chromosomes.

38. Cusp of Carabelli is found on

  1. Incisors Central
  2. Canines
  3. Bicuspids
  4. Tricuspids

Answer and Explanation

Answer: (4) Tricuspids

Explanation:
Tricuspid is a tooth with three cusps which is characterized as the Carabelli’s tubercle. Carabelli’s cusp is an anomalous cusp on the mesial palatal surface of the upper first permanent molars,.
Carabelli’s cusp is most commonly seen
-> Europeans (75–85%)
-> White Americas (50%)

39. ABO grouping is based on

  1. Red cell surface antigen
  2. Plasma proteins
  3. Red cell enzyme
  4. Nuclear chromatin

Answer and Explanation

Answer: (1) Red cell surface antigen

Explanation:
No explanation is required for this solved question from UGC NET Forensic Science Paper 2 of the year 2012 December.

40. The total number of bones in the human skeleton in an adult is

  1. 208
  2. 308
  3. 408
  4. 508

Answer and Explanation

Answer: (1) 208

Explanation:
In the human skeleton of an adult, it consists of around 206 to 210 bones while at birth, 270 bones are present.

41. In handwriting comparison the crossing in ‘t’ and the dots in ‘i’ and ‘j’ are known as:

  1. Connective signs
  2. Diacritic signs
  3. Loop signs
  4. Shoulder signs

Answer and Explanation

Answer: (4) Shoulder signs

Explanation:
-> A diacritic sign or accent sign is a glyph added to a letter example á is an accented letter.

42. Which of the following disease affects handwriting ?

  1. Chronic Leukaemia
  2. Chronic Malaria
  3. Parkinsonism
  4. Thalassemia

Answer and Explanation

Answer: (3) Parkinsonism

Explanation:
Diseases that affect the handwriting are Parkinsonism, Senile dementia, and Encephalitis.
-> Parkinsonism disease causes abnormal movement, tremor, impaired speech, and muscle stiffness.
-> Senile dementia is the loss of intellectual ability that usually because of old age.
-> Encephalitis is the bacterial or viral infection that may cause permanent immune system disorder.

43. The following is a sign of forgery:

  1. Retouching
  2. Connecting strokes
  3. Pen lifts
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question from UGC NTA/JRF Forensic Science Paper 2 of the year 2012 December.

44. The most suitable solvent system for thin layer chromatography/paper chromatography of inks is

  1. N-butanol : pyridine : water (3 : 1 : 1.5)
  2. Amyl alcohol : acetic acid :chloroform (6 : 1 : 2)
  3. Ethanol : Acetone : acetic acid (4 : 1 : 5)
  4. Amyl alcohol : acetic acid : pyridine (6 : 1 : 2)

Answer and Explanation

Answer: (1) N-butanol : pyridine : water (3 : 1 : 1.5)

Explanation:
The question and answer is self-explanatory.

45. The following is the most acceptable method for revealing indented writing :

  1. Oblique lighting
  2. Intense lighting
  3. Rubbing with a pencil lead
  4. ESDA

Answer and Explanation

Answer: (4) ESDA

Explanation:
An electrostatic detection device is a non-destructive technique for revealing the indentations or impressions on paper.

46. Cadaveric spasm indicates

  1. Suicide
  2. Homicide
  3. Natural death
  4. Last act of a person before death

Answer and Explanation

Answer: (4) Last act of a person before death

Explanation:
Cadaveric Spasm is also called postmortem spasm, instantaneous rigor, cataleptic rigidity, or instantaneous rigidity. It is a rare form of muscular stiffening that occurs at the moment of death that defines the person’s last action before dying and persists into the period of rigor mortis.

47. The sequence of post-mortem changes in a cadaver includes

  1. Rigor mortis, primary flaccidity, secondary flaccidity, marbling
  2. Primary flaccidity, secondary flaccidity, rigor mortis, marbling
  3. Marbling, secondary flaccidity, primary flaccidity, rigor mortis
  4. Primary flaccidity, rigor mortis, secondary flaccidity, marbling

Answer and Explanation

Answer: (2) Primary flaccidity, rigor mortis, secondary flaccidity, marbling

Explanation:
-> Primary flaccidity: This occurs directly after the death in which all of the muscles in a person’s body relax.
-> Rigor Mortis: Stiffening of the body muscles due to chemical changes in the muscles myofibrils.
-> Secondary flaccidity: After reaching a state of maximum rigor mortis, muscles become soft & flaccid, but don’t respond to mechanical or electrical stimuli and occurs over a period of one to three days.
-> Marbling: It is the linear branching pattern like a ‘marbled’ road map of blood vessels that are due to the decomposition of hemoglobin to sulphmethemoglobin which imparts greenish or reddish-brown staining of the superficial blood vessels.

48. “Taches Noire Scleroitiques” is a post-mortem feature seen in

  1. Eyes
  2. Nostrils
  3. Ears
  4. Mouth

Answer and Explanation

Answer: (1) Eyes

Explanation:

Tache Noire (in French means black line) is the formation of two yellow triangles on the sclera at each side of the iris which later turns to brown and then black. They are only formed when the eyelids remain open for 3–4 hrs after death. They are formed due to the deposition of cellular debris, mucus, and dust on the opened sclera of the eye.

49. The following are examples of unnatural sexual offences

(i) Sodomy (ii) Incest (iii) Buccal coitus (iv) Bestiality

Codes :

  1. (i), (ii) and (iii) are correct
  2. (ii) and (iv) are correct
  3. (i), (ii) and (iv) are correct
  4. (i), (iii) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (4) (i), (iii) and (iv) are correct

Explanation:
-> Sodomy (buggery) is generally anal or oral sex
-> Buccal coitus (‘Sin of Gomorrah’) is penile (called Fellatio) or vaginal (called Cunnilingus) oral sexual intercourse.
-> Bestiality: sexual intercourse between a person and an animal

50. The criminal responsibility of a mentally ill person is stated under the following section of Indian law?

  1. CrPC 84
  2. CrPC 80
  3. IPC 84
  4. IPC 80

Answer and Explanation

Answer: (3) Section 84, IPC

Explanation:
No explanation is required for this solved question of 2012 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment