2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA-JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2012 December NET NTA/JRF Forensic Science question paper 3. We try to explain and solve all the questions of the 2012 December Paper 3 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2012 December UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 3 And Answer Key

1. Match the following:

List-IList-II
(a) Inquest(i) Cross-examination
(b) Conduct Money(ii) Police
(c) Leading Question(iii) Body of evidence
(d) Corpus delect(iv) Witness
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iv)(i)(iii)
2.(iii)(ii)(iv)(iii)
3.(iv)(i)(iii)(ii)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (1) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
-> Conduct money is money paid to a witness for their expenses to attend the court.
-> In Latin, Corpus delicti means “body of the crime”.

2. Conduct money is paid for:

  1. Conducting an autopsy
  2. Chemical analysis
  3. Collecting evidentiary material at crime scene.
  4. Appearing in a court as witness

Answer and Explanation

Answer: (4) Appearing in a court as witness

Explanation:
Conduct money is money paid to a witness for their expenses to attend the court.

3. Which of the following types of inquests are presently held in India?

  1. Coroner and Police
  2. Police and Magistrate
  3. Magistrate and Coroner
  4. Police and Medical Examiner

Answer and Explanation

Answer: (2) Police and Magistrate

Explanation:
No explanation is required for this question of December 2012 Paper 3 Forensic Science UGC NET NTA/JRF.

4. The scales of hair can be preserved with the help of:

  1. Wax cast
  2. Nail polish
  3. Plaster of Paris cast
  4. Plasticine

Answer and Explanation

Answer: (2) Nail polish

Explanation:
On a slide, nail polish is first spread to the hair strand. And after drying, the hair is pulled carefully away from the slide in one smooth motion from the root. Finally, the cast of nail polish has the scales pattern of that hair strand.

5. The term ‘Expert evidence’ is defined in section:

  1. 45, Indian Evidence Act
  2. 131, Indian Evidence Act
  3. 45, Criminal Procedure code
  4. 131, Criminal Procedure code

Answer and Explanation

Answer: (1) 45, Indian Evidence Act

Explanation:
No explanation is required for this question of December 2012 Paper 3 Forensic Science UGC NET NTA/JRF.

6. Gas chromatography was developed by:

  1. G.D. Kohler and K. Thide
  2. Henry and Pascal
  3. Piobert and Pascal
  4. Leduce and K. Thide

Answer and Explanation

Answer: As per answer key (1) G.D. Kohler and K. Thide [Incorrect]

Explanation:
Gas chromatography (GC) was invented by Archer J.P. Martin and Anthony T. James in 1952.
Reference: History of gas chromatography- ResearchGate

7. Chromatography was first reported by:

  1. Ramsey
  2. Henry
  3. Pascal
  4. Leduce

Answer and Explanation

Answer: As per answer key (1) Ramsey [Incorrect]

Explanation:
Chromatography was first developed by the Russian botanist Mikhail Tswett in 1903 as he separates the plant pigments through a column of calcium carbonate.

8. Copy prepared by superimposing the document is called:

  1. Traced forgery
  2. Simulated forgery
  3. Free tend forgery
  4. Asymmetrical forgery

Answer and Explanation

Answer: (1) Traced forgery

Explanation:
No explanation is required for this question of December 2012 Paper 3 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

9. Within a monochrometer, the necessary collimation and focusing are performed by:

  1. Mirrors
  2. Detectors
  3. Prisms
  4. Photo tubes

Answer and Explanation

Answer: (1) Mirrors

Explanation:
Within a monochrometer, collimation is the process of aligning all components (in this case mirrors) in such a way that they bring light to its best focus.

10. Match the instrument with the detector.

List – IList – II
(a) Atomic Absorption Spectrometer(i) Thermal conductivity
(b) Infra-Red Spectrometer(ii) Hypersensitive Photoplate
(c) Emission Spectrograph(iii) Golay
(d) Gas-liquid Chromatography(iv) Photomultiplier Tube
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(iv)(iii)(ii)
3.(i)(iii)(iv)(ii)
4.(iii)(iv)(iii)(i)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation:
-> Photomultiplier tube is an Atomic Absorption Spectrometer (AAS) detector that detects the light by absorption of photons which is produced by amplifying the electrons using a photocathode exposed to a photon flux.
-> Golay cell detector is used in infrared spectroscopy which consists of a gas-filled enclosure with an infrared absorbing material and a flexible diaphragm or membrane.
-> Thermal conductivity (TCD) detector is commonly used in gas chromatography and it senses the changes in the thermal conductivity of the column and compares it to the reference flow of carrier gas.

11. Optical components in UV spectrometer are made up of:

  1. Glass
  2. Quartz
  3. Sodium-Halide Bromide
  4. Plastic

Answer and Explanation

Answer: (2) Quartz

Explanation:
In general, quartz (cuvette) is used in the UV spectrometer because the quartz will not absorb the light for wavelengths ranging from 190 to 2500 nm which is the range of UV spectroscopy.

12. Conventional electrophoretic techniques resolve allelic products of PGM locus into one of these phenotypes:

  1. 1, 1-2 and 2
  2. 1, 1-1 and 2
  3. 1, 2-2 and 2
  4. 2, 1-1 and 1

Answer and Explanation

Answer: (1) 1, 1-2 and 2

Explanation:
It was found that the red cell ADA exhibits a regular starch gel electrophoretic patterns which differed from person to person. And among all, three phenotypes were recognized accounted by a pair of codominant alleles (ADA1 and ADA2) at an autosomal locus. And these three ADA phenotypes were called to be 1, 2-1, and 2, and one of the allelic products of PGM locus results in one of these phenotypes.
Reference: Red Cell Acid Phosphatase Variants: A New Human Polymorphism

13. Seminal fluid choline originate from the:

  1. Seminal vesicle
  2. Sertoli’s cell
  3. Leydig cell
  4. Prostate

Answer and Explanation

Answer: (1) Seminal vesicle

Explanation:
The origin of free choline in seminal fluid is mainly due to the hydrolysis of phosphorylcholine that is produced by Seminal vesicle.
-> Sertoli’s cells are located within the seminiferous tubules whose major function is the creation of a hemato-testicular barrier and the nourishment of the spermatozoa.
-> Leydig cells are found adjacent to the seminiferous tubules in the testicle whose major function is to produce testosterone in the presence of Luteinizing Hormone (LH)

14. Assertion(A): Foetal and adult haemoglobin can be differentiated in its globin component.

Reason (R): Because the adult haemoglobin is denatured by alkali while the foetal one is not.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (R) is correct but (A) is incorrect

Answer and Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This assertion-reason question is self-explanatory.

15. One of the following tests is used to determine the species of origin from blood stain:

  1. Acid phosphate
  2. Teichmann
  3. Fluorescence
  4. Immuno precipitation

Answer and Explanation

Answer: (4) Immuno precipitation

Explanation:
Immunoprecipitation (IP) is the technique of precipitating a protein antigen from the solution using an antibody that specifically binds to that particular protein which also states the origin of the blood by western blotting or other semi-quantitative or quantitative assay methods.

16. The following typing is used to determine the both sex from a biological specimen:

  1. Mt. STR typing
  2. Amelogenin typing
  3. PCR typing
  4. Y-STR typing

Answer and Explanation

Answer: (2) Amelogenin typing

Explanation:
Amelogenin typing is a sex-determination technique from enamel protein. For instance, Amelogenin (AMEL) is a major protein found in human enamel which has different signatures in males and females.

17. Richest concentration of choline in the spermatic fluid was determined by:

  1. Jhonston (1896)
  2. Davis and Wilson (1974)
  3. Fletcher et al (1935)
  4. Florence (1886)

Answer and Explanation

Answer: (3) Fletcher et al (1935)

Explanation:
No explanation for this question of December 2012 UGC NET NTA/JRF Paper 3 Forensic Science.

18. Considering mode of administration, poison acts more rapidly when:

  1. Inhaled in gaseous state
  2. Injected intramuscularly
  3. Injected subcutaneously
  4. Applied to skin

Answer and Explanation

Answer: (1) Inhaled in gaseous state

Explanation:
While talking about the physical state of poison, gases and vapors act more quickly than fluid poisons because they are absorbed immediately.

19. Match the following:

List – IList – II
(a) Cardiac(i) Brucine
(b) Deliriant(ii) Calotropin
(c) Spiral(iii) Aconitine
(d) Irritant(iv) Cannabinoid
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(iv)(i)
2.(iii)(iv)(i)(ii)
3.(iv)(i)(iii)(ii)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation:
List-I is the effects of List-II poison.

20. Radioactivity of a substance can be measured by:

  1. TCD detector
  2. MCT detector
  3. EC detector
  4. Geiger Muller counter

Answer and Explanation

Answer: (4) Geiger Muller counter

Explanation:
Geiger Muller counter is a device for measuring radioactivity by detecting and counting ionizing particles.

Leave a Comment