2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA-JRF Question Paper

21. Following is the active component of marking nut:

  1. Semicarpol
  2. Semicarpine
  3. Semicarbine
  4. Semicarmine

Answer and Explanation

Answer: (1) Semicarpol

Explanation:
Marking Nuts (Semecarpus Anacardium, or Bhilawa) seed are black, cone heart-shaped with a rough projection at the base whose extract contains (majorly) have two active principles— Semecarpol and bhilawanol. The extracted juice is used by laundries to mark the identification number on clothes. Moreover, they are also used to create artificial bruises.

22. Following test is a confirmatory test for phenol:

  1. Ware’s Nitrite Test
  2. Cobalt Thiocyanate Test
  3. Vitali’s Test
  4. Marqui’s Test

Answer and Explanation

Answer: (1) Ware’s Nitrite Test

Explanation:
In Ware’s Nitrate Test, with the use of a dilute solution of nitrous acid and nitric acid, the detection of certain plant phenols can be done.
References: The detection of plant phenols by the use of nitrites or nitric acid by Alan H. Ware

23. Rectified spirit as preservative is contra-indicated in cases of poisoning by:

  1. Alcohol
  2. Phosphorus
  3. Acetic acid
  4. All of above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of above

Explanation:
No explanation for this solved question of December 2012 UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 3 .

24. HMX contains:

  1. Cyclotetra Methylene Tetranitramine
  2. Ammonium Nitrate
  3. Nitro-Glycerine
  4. Cyclo-Trimethylene Tri-nitrate

Answer and Explanation

Answer: (1) Cyclotetra Methylene Tetranitramine

Explanation:
HMX (Octogen) is an acronym for High Melting eXplosive chemically called to be cyclotetramethylene-tetranitramine.
Some HMX common compositions are:
-> HTA-3: HMX + TNT + Aluminium
-> Octol: HMX (70%–75%) + TNT (25%–30%)

25. It is not used as a primer in cartridge:

  1. Hg fulminate
  2. Ammonium nitrate
  3. Lead azide
  4. Lead styphnate

Answer and Explanation

Answer: (2) Ammonium nitrate

Explanation:
Ammonium nitrate is a highly unstable explosive which makes it unfit for the cartridge’s primer.

26. Wads and cushion wads are found in:

  1. 7.62 mm cartridge
  2. 0.303” cartridge
  3. 12 bore cartridge
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (3) 12 bore cartridge

Explanation:
Shotguns have wads and cushion to hold the pellets in their position and seal the firing chamber. And all shotguns ammunition are designated as Bore, eg; 12 bore cartilage.

27. Snap haunt is a:

  1. 12 bore gun
  2. Flintlocks muzzleloader
  3. Improvised gun
  4. Carbine

Answer and Explanation

Answer: (2) Flintlocks muzzle loader

Explanation:
Snaphaunce (Snap haunt) was introduced in the 1570s and was called to be an early form of flintlock firearm which has flint that is attached to the spring-loaded arm.
Check our dedicated MCQ section of Forensic Ballistic.

28. Following column packing materials are available in HPLC:

  1. Microporous
  2. Pellicular
  3. Bonded Phase
  4. All of above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of above

Explanation:
There are a total of three forms of column packing matrices for HPLC column packing:
-> Microporous Packing: Micropores have ramified particle spaces whose diameter ranges from 5 – 10 µm.
-> Pellicular Packing: Coated porous particles on solid core support such as a glass bead of 40 µm in diameter.
-> Bonded Packing: Stationary phase is chemically bonded to inert support such as silica.

29. The number of land and grooves in .32″ revolvers is:

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer and Explanation

Answer: (3) 6

Explanation:
No explanation for this solved question of December 2012 UGC NET Forensic Science Paper 3.

30. The number of LG pellets in 12 bore cartridge is:

  1. 1
  2. 4
  3. 6
  4. 8

Answer and Explanation

Answer: (3) 6

Explanation:
No explanation needed for this solved question of December 2012 of Forensic Science Paper 3.

31. Teaching of Forensic Science for the first time in India was started in 1959 at the following place:

  1. Delhi
  2. Hyderabad
  3. Patiala
  4. Sagar

Answer and Explanation

Answer: (4) Sagar

Explanation:
The first forensic Science teaching was started in India at the Sagar University (now known to be Dr. Harisingh Gour University). After that, the University of Madras and Patiala also started undergraduate and postgraduate courses in forensic science.
Repeated Question: Q2 of 2007 December Forensic Science Paper 2

32. Match the following:

List – IList – II
(a) Ordinary shot gun(i) 31/2 to 41/2 pound
(b) Pistol(ii) 3-4 pound
(c) Revolver Double Action(iii) 16-20 pound
(d) Service Rifle(iv) 6-7 pound
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(i)(iv)(ii)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(ii)(i)(iv)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (1) (i), (ii), (iii), (iv)

Explanation:
List-II state the corresponding trigger pull of List-I firearms. By definition, trigger pull is the force exerted on the trigger to release the sear is called trigger-pull.

33. In a firearm case, causality criteria for man is:

  1. 58 ft/pound
  2. 60 ft/pound
  3. 62 ft/pound
  4. 65 ft/pound

Answer and Explanation

Answer: (1) 58 ft/pound

Explanation:
No explanation for this solved question of Forensic Science Paper 3.

34. For wound ballistics study in human beings, the following is used in experiments:

  1. 10% gelatin gel block
  2. 20% gelatin gel block
  3. 10% agar gel block
  4. 20% starch gel block

Answer and Explanation

Answer: (2) 20% gelatin gel block

Explanation:
Ballistic Gelatine is the only medium that gives a close approximation of the effects of bullets. And to obtain the ballistic gelatine, 250A type ordnance gelatine is added in water to make a 10% solution.
-> For comparison of pellets and solid slug penetration, 10% ordinance gelatine is used. (rare)
-> To obtained the bullet’s terminal effect, 20% ordinance ballistic gelatine is used.
Reference: Handbook of Firearms and Ballistics: Examining and Interpreting Forensic Evidence by Brian J. Heard

35. Firing Pin marks of a gun are:

  1. Compression marks
  2. Cut marks
  3. Striation marks
  4. Repetitive marks

Answer and Explanation

Answer: (1) Compression marks

Explanation:
Compression marks are produced when a tool is pressed with a sufficient force that leaves an impression or mark on another object.

36. The human genome contains about _______ DNA molecules per diploid genome.

  1. 4 x 109
  2. 5 x 109
  3. 6 x 109
  4. 7 x 109

Answer and Explanation

Answer: (3) 6 x 109

Explanation:
A human inherited two sets of genomes (one from each parent), and a total of 46 chromosomes, representing the diploid genome, which contains about 6 x 109 base pairs.
Reference: How Much Information is Stored in the Human Genome?

37. The writing on charred document can be restored by:

  1. Reflected light
  2. Ultraviolet rays
  3. Infrared Photography
  4. None of these

Answer and Explanation

Answer: (3) Infrared Photography

Explanation:
IR photography is used to decipher the charred documents.
Reference: Charred Documents by NICFS-LNJN Book

38. The most common means of identification of faeces sample is by the detection of:

  1. Ptylin
  2. Glycogen
  3. Urobilinogen
  4. Creatin

Answer and Explanation

Answer: (3) Urobilinogen

Urobilinogen is a by-product of bilirubin reduction by the intestines bacterial action on bilirubin.

39. Tailing of a wound is seen in:

  1. Chop wound
  2. Contusion
  3. Laceration
  4. Incised wound

Answer and Explanation

Answer: (4) Incised wound

Explanation:
In the case of an incised wound, there is a deeper beginning also known as the head of the wound. Conversely, towards the end of the cut, the wound tends to narrow and shallow also known as the tailing of the cut.

40. Scalds are caused by:

  1. Dry heat
  2. Moist heat
  3. Joule burn
  4. Filigree burns

Answer and Explanation

Answer: (2) Moist heat

Explanation:
Scalds are the thermal injuries that result from the application of hot liquid whose temperature is greater than 60ºC or from steam and involves only the superficial layers of skin.

Leave a Comment