2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA-JRF Question Paper

41. A brownish colored scab over an abrasion is formed by:

  1. < 24 hours
  2. 2-3 days
  3. 5-7 days
  4. 10-15 days

Answer and Explanation

Answer: (2) 2-3 days

Explanation:
Characteristics and appearance of bruise with time:
-> Fresh to 24 hrs: Bright red
-> 2-3 days: Reddish-brown scab
-> 4-5 days: Dark brown scab
-> 5-7 days: Brownish black scab and starts falling off from margin
-> 7-12 days: Scab dries and falls off

42. Apart from humans, P30 in seminal stain is found in:

  1. Cat
  2. Fowl
  3. Rat
  4. Cow

Answer and Explanation

Answer: (1) Cat

Explanation:
No explanation for this solved question of December 2012 Forensic Science Paper 3.

43. In vehicle accident, tyre marks on body is suggestive of:

  1. Run over
  2. Primary impact
  3. Secondary impact
  4. Tertiary impact

Answer and Explanation

Answer: (1) Run over

Explanation:
No explanation for this solved question of December 2012 UGC NTA Forensic Science Paper 3.

44. Match the following in case of deciphering of secret writings:

List – IList – II
(a) Soap(i) Heat
(b) Milk(ii) Ferric compounds
(c) Sodium Chloride(iii) Water
(d) Potassium thiocyanate(iv) Silver nitrate
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(iv)(ii)
2.(iv)(iii)(i)(ii)
3.(ii)(i)(iv)(iii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
No explanation for this question of December 2012 UGC NTA Forensic Science Paper 3.

45. The following is a suitable material for casting of tool marks:

 (i) Wax (ii) Plasticine (iii) Woodsmetal (iv) Faxfilm

Codes:

  1. (a) and (b) are correct
  2. (b) and (c) are correct
  3. (c) and (d) are correct
  4. (a) and (d) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (c) and (d) are correct

Explanation:
Woods metal and Faxfilm casting reproduce the microscopic grooves that are present on a tool’s surface without making any damage to the surface.

46. Pyrolysis gas chromatography is useful technique for characterization of the following paint constituents:

  1. Pigment
  2. Binder
  3. Lacquer
  4. Solvent

Answer and Explanation

Answer: (2) Binder

Explanation:
Pyrolysis Gas chromatography of paint sample is primarily used for the detection of organic paint binders.

47. Radial fractures on glass, surface starts on:

  1. Side of impact
  2. Opposite side of impact
  3. Edge of the glass
  4. Corners of the glass

Answer and Explanation

Answer: (2) Opposite side of impact

Explanation:
Radial Fracture follows the 4R Rule: Ridgelines on Radial fractures are at Right angles to the Rear.

48. “Davidson Body” is present in:

  1. Basophil
  2. Neutrophil
  3. Lymphocyte
  4. Monocyte

Answer and Explanation

Answer: (2) Neutrophil

Explanation:
Davidson’s body is used for the detection of sex as these are present in neutrophil leukocytes of females having a small nuclear attachment of drumstick form.

49. Shoval shaped incisors are found amongst:

  1. Mongoloids
  2. Negroid
  3. Aboriginal Australians
  4. Eskimos

Answer and Explanation

Answer: (1) Mongoloids

Explanation:
No explanation for this question of December 2012 UGC NET Forensic Science Paper 3.

50. Boyde’s formula helps to determine:

  1. Age
  2. Sex
  3. Stature
  4. Race

Answer and Explanation

Answer: (1) Age

Explanation:
Boyde’s Method is an age determination method for the dead infants based on incremental lines of enamel.

51. The following is not a feature of antemortem burns?

  1. Cherry red color of blood
  2. Soot in the airways
  3. Blisters over skin
  4. Inflammation of skin

Answer and Explanation

Answer: (3) Blisters over skin

Explanation:
Some common characteristics of antemortem burns are
-> Soot in the upper respiratory tract
-> Inflammation, healing, and repair of skin
-> Cherry red color (Carboxyhemoglobin) of blood

52. Which of the following sutures of the skull are the first to fuse?

  1. Coronal
  2. Frontal
  3. Sagittal
  4. Lamdoid

Answer and Explanation

Answer: (2) Frontal

Explanation:
-> Metopic suture (between frontal bones) are first to fuse with a time frame of 2–4 years but in some cases, they remain unfused.
-> Sagittal and lower half of coronal fused at about 40–50 years.
-> Middle of the sagittal and upper half of the coronal fused at about 50–60 years.

53. The centre of ossification for the iliac crest appears by the age of:

  1. 12 years
  2. 14 years
  3. 16 years
  4. 21 years

Answer and Explanation

Answer: (2) 14 years [Incorrec] | option (3) 16 years is correct.

Explanation:
The iliac crest appears by the age of 15 to 16 years and fused to the age of 18 to 20 years.
Reference: The Essentials Of Forensic Medicine And Toxicology By Dr. K.s. Narayan Reddy

54. The following is most likely to develop individual characteristics when it is used a lot:

  1. Typewriting
  2. Ink jet printing
  3. Dot matrix printing
  4. Laser jet printing

Answer and Explanation

Answer: (1) Typewriting

Explanation:
With the extensive use of typewriter it may generate defects which are categorized as:
-> Transitional Defect: A defect that can be eliminated by cleaning or replacing the ribbon of the typewriter. The common transitional defect in the typewriter is clogged typeface (because of filled lint, dirt, and ink).
-> Permanent Defect: Any identifying characteristic of a typewriter that cannot be corrected by simply cleaning the typeface or replacing the ribbon.

55. Indented writing means:

  1. Invisible writing
  2. Coding
  3. Marginal writing
  4. Sub-surface impressions

Answer and Explanation

Answer: (4) Sub-surface impressions

Explanation:
No explanation for this question of December 2012 UGC NET/ JRF Forensic Science Paper 3.

56. Assertion (A): For comparison purpose of handwriting non-request standards are also desirable.

Reason (R): They are free of intentional disguise.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are true
  2. Both (A) and (R) are false
  3. (A) is true but, (R) is false
  4. (A) is false but, (R) is true

Answer and Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are true.

Explanation:
This assertion-reason question is self explanatory.

57. The following percentage of ridge matching is a positive proof of matching in striation tool marks examination:

  1. 30%
  2. 40%
  3. 50%
  4. 60% and above

Answer and Explanation

Answer: (4) 60% and above

Explanation:
The general criterion for positive matching of striation tool marks is more than the half and in this case, 60% and above fits the answer.

58. As per “Rule of Nine”, the surface area of the body involved for the trunk is:

  1. 9%
  2. 18%
  3. 27%
  4. 36%

Answer and Explanation

Answer: (4) 36%

Explanation:
To depict the total body surface area (TBSA) of body burn, Wallace Rule of Nines is used.
-> Each upper limb: 9% of TBSA (total 18%)
-> Each front and back of the lower limb: 9% of TBSA (total 18%)
-> Each side of upper trunk (chest): 9% of TBSA (total 18%)
-> Each side of lower Trunk (abdomen): 9% of TBSA (total 18%) [total trunk : 36% of TBSA]
-> Head and neck: 9% of TBSA
-> Perineum: 1% of TBSA

59. Signatures on cheques, driver’s license and other official documents are examples of:

  1. Request writings
  2. Non-request writings
  3. Exhibits
  4. All of above

Answer and Explanation

Answer: (2) Non-request writings

Explanation:
Some other examples of non-request writing that are taken in the normal course of business or personal transactions are bills, checks, diaries, deeds, and other official documents.

60. Acroreaction test helps to identify a:

  1. Entry wound of filigree burn
  2. Exit wound of filigree burn
  3. Entry wound of joule burn
  4. Exit wound of joule burn

Answer and Explanation

Answer: (3) Entry wound of joule burn

Explanation:
Acroreaction test is a micro-chemical test for the detection of entry wounds of joule burn based on the deposition of metal particles at the site of entry of electric current.

Leave a Comment