2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA-JRF Question Paper

61. Cremains refers to the study of:

  1. Buried body
  2. Cremated remains
  3. Skeletal remains
  4. Decomposing body

Answer and Explanation

Answer: (2)  Cremated remains

Explanation:
No explanation for this question of December 2012 UGC NET/ JRF Forensic Science Paper 3.

62. Area of “contact flattening” is associated with:

  1. Cooling of body
  2. Hypostasis
  3. Rigor mortis
  4. Putrefaction

Answer and Explanation

Answer: (2) Hypostasis

Explanation:
Hypostasis is another name of Postmortem Staining or Livor Mortis. It is the accumulation of blood in the lower parts of the body that usually align to the surface after death which gets ‘fixed’ in 8–12 hrs and persists until putrefaction.

63. Assertion (A) : Bloodless dissection of neck structures is recommended in deaths due to strangulation.
Reason (R): It allows identifying and excluding post-mortem artifacts.

  1. (A) is correct but (R) is wrong
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is incorrect but (R) is correct
  4. (A) and (R) are incorrect

Answer and Explanation

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This assertion-reason question is self-explanatory

64. Bobbit syndrome is:

  1. Mutilation of breast by male partner
  2. Mutilation of vagina by male partner
  3. Mutilation of face by female partner
  4. Mutilation of penis by female partner

Answer and Explanation

Answer: (4) Mutilation of penis by female partner

Explanation:
Bobbit syndrome is a type of irresistible impulse where the person may have known an act was illegal, but because of mental impairment, he couldn’t control his actions. And the term, Bobbit syndrome is originated with a case of 1994, Lorena Bobbitt. She cut off her husband’s penis but the court was found not guilty as her defense argued that it was an irresistible impulse.

65. Organophorous compounds and carbamates are powerful inhibitors of:

  1. Cholin esterase
  2. Acetylcholin esterase
  3. Monoacetylcholin esterase
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Cholinesterase

Explanation:
Organophorous (OPCs) and carbamates inhibit acetylcholinesterase (AChE) and plasma or butyrylcholinesterase and block the conversion of acetylcholine to its degradation products—acetic acid and choline. Therefore, these compounds are called cholinesterase inhibitors.
Note: As the question has both of the option acetylcholinesterase and cholinesterase, but the cholinesterase is more true because acetylcholinesterase is a type of cholinesterase.

66. In handwriting, a short initial or terminal stroke is called:

  1. Hook
  2. Hiatus
  3. Spur
  4. Staff

Answer and Explanation

Answer: (3) Spur

Explanation:
No explanation for this question of December 2012 UGC NET/ JRF Forensic Science Paper 3.

67. Following devised the starch-iodine test to determine the presence of semen:

  1. Willott
  2. E.M. Southern
  3. Roberts
  4. Ouchterlong

Answer and Explanation

Answer: (3) Roberts

Explanation:
The starch-iodine test for amylase was proposed by Roberts in 1881 that has been used for the determination of semen.

68. The cutting of barrel length in shotgun causes:

  1. Decrease in dispersion of pellets
  2. Increase in dispersion of pellets
  3. No change in dispersion of pellets
  4. Distortion of pellets

Answer and Explanation

Answer: (2) Increase in dispersion of pellets

Explanation:
No explanation for this solved question of December 2012 UGC NET NTA / JRF Forensic Science Paper 3.

69. Pressure start curve inside the barrel determines:

(i) Temperature of projectile (ii) Trajectory of projectile (iii) Velocity of projectile (iv) Striking energy of projectile

  1. (i) and (ii) are correct
  2. (ii) and (iii) are correct
  3. (iii) and (iv) are correct
  4. (ii) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (iii) and (iv) are correct

Explanation:
No explanation for this solved previous year question paper of December 2012 UGC NET NTA / JRF Forensic Science Paper 3.

70. The stamped serial number on barrel can be restored by:

  1. Hydrofluoric acid
  2. FeCl3 reagent
  3. CuCl2 reagent
  4. AgCl reagent

Answer and Explanation

Answer: (3) CuCl2 reagent

Explanation:
There are three serial number restoring reagents based on Cupric Chloride (CuCl2) for firearms (metal):
-> Fry’s Reagent: 90 gm CuCl2 + 120 mL HCI + 100 mL H2O
-> Turner’s Reagent: 2.5 gm CuCl2 + 40 mL HCI + 25 mL Ethyl Alcohol + 30 mL H2O
-> Davis Reagent: 5 gm CuCl2 + 50 mL HCI + 50 mL H2O

71. Musket is a:

  1. Muzzle loader
  2. Rifled arm
  3. Carbine
  4. A shoulder firearm with smooth bore barrel

Answer and Explanation

Answer: (4) A shoulder firearm with smooth bore barrel

Explanation:
No explanation for this solved previous year question paper.

72. In bullet protectory the maximum range can be attained if the angle of projection is:

  1. 30°
  2. 45°
  3. 40°
  4. 75°

Answer and Explanation

Answer: (2) 45°

Explanation:
No explanation for this solved previous year question paper UGC NET Forensic Science Paper 3.

73. The energy of the projectile is calculated by:

  1. mgh
  2. MR
  3. MV2
  4. 1/2 mv2

Answer and Explanation

Answer: (4) 1/2 mv2

Explanation:
Kinetic energy is used to determine the energy of being converted from the burning of the charged powder to propel the projectile out of the firearm barrel.

74. Assertion: In shotgun, the dispersion of pellets is more in the true cylinder gun than choked gun.
Reason (R): Choking of barrel is not related to dispersion of pellet.

  1. Both (A)  and (R) are correct
  2. (R) is correct, but (A) is incorrect
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect
  4. Both (A)  and (R) are incorrect

Answer and Explanation

Answer: (3) (A) is correct, but (R) is incorrect

Explanation:
Correct Reason: Choking refers to the constriction of the muzzle end of the smooth barrel firearms which is used to control the dispersion rate of the pellets.

75. Dumdum Bullet is so called because :

  1. Tip is chiselled off
  2. It is made of Cu and Ni
  3. It is very small bullet
  4. Its velocity is very high

Answer and Explanation

Answer: (1) Tip is chiselled off

Explanation:
Dum-Dum Bullet has a greater wounding effect because of their partially jacket bullet whose nose remains uncovered which on its flight gets a mushrooming effect. And in general, they are .303 centerfire rifle bullets.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment