2012 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTAJRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2012 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2012 June Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2012 June UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. Bertillonage is synonymous term to

  1. Anthropometry
  2. Dactyloscopy
  3. Portrait Parle
  4. Serology

Answer and Explanation

Answer: (1) Anthropometry

Explanation:
Bertillonage is a system for identifying criminals by using anthropometric measurements.

2. Sherlock Holmes was a character in the novel of

  1. Arthur Conan Doyle
  2. Agatha Christie
  3. Perry Mason
  4. Victor Hugo

Answer and Explanation

Answer: (1) Arthur Conan Doyle

Explanation:
In 1887, Arthur Conan Doyle in his first published novel “A Study in Scarlet”, he introduces the character, Sherlock Holmes.

3. Latent finger print on electric bulb should be preserved by putting in

  1. Cardboard box
  2. Fixed in a bulb holder in wooden box
  3. In a cellophane bag
  4. Paper bag

Answer and Explanation

Answer: (2) Fixed in a bulb holder in wooden box

Explanation:
No explanation is required for this question of 2012 June Paper 2 Forensic Science UGC NET NTA/JRF.

4. A ridge that forks and forms a complete circle and then becomes a single ridge again is called as

  1. Island
  2. Bifurcation
  3. Fork
  4. Anastomosis

Answer and Explanation

Answer: (4) Anastomosis

Explanation:
Anastomosis or Enclosure is the friction ridges that forks and forms a complete circle and then becomes a single ridge again

5. In India, the new Central Forensic Science laboratory is not started at

  1. Ahmedabad
  2. Bhopal
  3. Guwahati
  4. Pune

Answer and Explanation

Answer: (1) Ahmedabad

Explanation:
The question is seems to be wrong.

6. The concept of poroscopy was given by

  1. Karl Landsteiner
  2. Burrard
  3. Edmond Locard
  4. Hans Gross

Answer and Explanation

Answer: (3) Edmond Locard

Explanation:
Edmund Locard, in 1912, discovered a method of personal identification by comparison of sweat pores of palmar and plantar surfaces. He also states the exchange principle which being popular as Locard’s exchange principle.

7. The layer of cells between the epidermis and dermis is called as

  1. Minutiae
  2. Dermal papillae
  3. Sweat pores
  4. Friction ridges

Answer and Explanation

Answer: (2) Dermal papillae

Explanation:
-> Dermal papillae: Layer of cells between the epidermis and dermis.
-> Papillary dermis: Uppermost layer of the dermis.
-> Reticular dermis: Lower layer of the dermis, found under the papillary dermis, composed of dense irregular connective tissues.

8. Salylation is used in

  1. Gas liquid chromatography
  2. Mass spectrometer
  3. Atomic absorption spectrometer
  4. Atomic emission spectrometer

Answer and Explanation

Answer: (1) Gas liquid chromatography

Explanation:
To explain the term silylation (not Salylation), you first have to understand the process of derivatization in gas-liquid chromatography. Derivatization is a process of chemically altering the sample to produce a new one that facilitates stability and improves the efficiency of gas-liquid chromatography.

For gas-liquid chromatography, there are 3 common types of derivatization techniques:
-> Silylation: These reagents react with compounds containing active hydrogens and reduce its polarity.
-> Acylating: These reagents react with highly polar functional groups such as amino acids or carbohydrates.
-> Alkylating: These reagents target active hydrogens on amines and acidic hydroxyl groups.

References: Why Derivatize? Improve GC Separations with Derivatization

9. The image seen through a compound microscope is

  1. Virtual
  2. Real
  3. False
  4. Imaginary

Answer and Explanation

Answer: (1) Virtual

Explanation:
A compound microscope magnifies an object in two steps:
-> In the first step, with the use of an objective lens, it produces an enlarged image of the object in a ‘real’ image plane.
-> In the second step, the real image is then magnified by the ocular lens or eyepiece to produce the virtual image.

10. NMR is a tool to investigate

  1. Nuclear structure
  2. Electron structure
  3. Scattering effect of light
  4. Reflecting effect of light

Answer and Explanation

Answer: (1) Nuclear structure

Explanation:
With the use of NMR, determining the nuclear structure, assessing dynamics, examining folding, and studying the binding of various biological compounds such as lipids, ligands, and drugs to membrane proteins can be performed. (Source)

11. MCT detector is used in

  1. FTIR spectrometery
  2. AAS
  3. GC-MS
  4. LC-MS

Answer and Explanation

Answer: (1) FTIR spectrometery

Explanation:
FTIR principle is based on measuring the absorbed wavelengths in the infrared region by the sample. And to measure the absorbed IR wavelength— MCT (Mercury Cadmium Telluride) detector is used.
By making, an MCT detector is a semiconductor device which on absorbing the IR light, moves the electrons from the valence band to the conduction band. These electrons in the conduction band generate an electrical current proportional to the IR intensity. (Source)

12. In SEM, the incident beam is focused by means of

  1. Lens
  2. Mirrors
  3. Electromagnets
  4. Slits

Answer and Explanation

Answer: (3) Electromagnets

Explanation:
Scanning Electron Microscope (SEM) produces the images of a sample by scanning the surface with a focused beam of electrons, and these beams are focused by the use of electromagnets.

13. Following instrument can view a particle under a microscope while at the same time a beam of light is directed at the particle in order to obtain its absorption spectrum

  1. Atomic force microscope
  2. XRF spectrograph
  3. Micro spectrophotometer
  4. XRD spectrograph

Answer and Explanation

Answer: (3) Micro spectrophotometer

Explanation:
A Micro spectrophotometer is an instrument that is used to measure the spectra of microscopic samples using different wavelengths of electromagnetic radiation.

14. Ninhydrin reacts with amino acids present in fingerprints to form a coloured compound is called as

  1. Dimethylformamide
  2. Pervanadyl
  3. Vanadyl
  4. Ruhemann’s purple

Answer and Explanation

Answer: (4) Ruhemann’s purple

Explanation:
No explanation is required for this question of 2012 June Forensic Science Paper 2 of the UGC NET – NTA/JRF Exam.

15. O-tolidine is 3, 3 dimethyl derivative of

  1. Phenopthaline
  2. Benzidine
  3. Sodium acetate
  4. Sodium chloride

Answer and Explanation

Answer: (2) Benzidine

Explanation:
O-tolidine is 3, 3 dimethyl derivative of benzidine which is a reagent of Kohn test (or O’kelly test) for the detection of blood, and produces the green-blur color in acidic conditions.

16. Serum protein polymorphism are demonstrated by

  1. HPLC
  2. Centrifugation
  3. GC-MS
  4. Electrophoresis

Answer and Explanation

Answer: (4) Electrophoresis

Explanation:
No explanation is required for this question of 2012 June Forensic Science Paper 2 of the UGC NET – NTA/JRF Exam.

17. The following technique is used to identify the enzymes in blood samples:

  1. Southern blotting
  2. Electrophoresis
  3. TLC
  4. Northern blotting

Answer and Explanation

Answer: (2) Electrophoresis

Explanation:
No explanation is required for this question of 2012 June UGC NET – NTA/JRF Forensic Science Paper 2 Exam.

18. Match the following:

List-IList-II
(a) Central pocket loop(i) Contains no delta
(b) Arches(ii) Contains two loops opening on the same side
(c) Twinned loop(iii) Contains one core and two delta
(d) Lateral pocket loop(iv) Contains two loops opening at opposite sides
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(ii)(iv)
2.(ii)(iii)(i)(iv)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
No explanation is required for this solved question of the 2012 June UGC NET – NTA/JRF Forensic Science Paper 2 Exam.

19. Assertion (A): In disputed paternity and maternity cases, it is not possible to determine the blood group of the child.
Reason (R): The blood groups are not inherited as per Mendelian law of inheritance.

  1. Both A and R are correct
  2. A is incorrect, but R is correct
  3. Both A and R are incorrect
  4. R is incorrect and A is correct

Answer and Explanation

Answer: (3) Both A and R are incorrect.

Explanation:
Correct Assertion: In disputed paternity and maternity cases, it is possible to determine the blood group of the child.
Correct Reason: The blood groups are inherited as per the Mendelian law of inheritance.

20. Application of ABO grouping in disputed paternity was first used by

  1. Landsteiner
  2. Hirschfeld
  3. Bernstein
  4. Ottenberg

Answer and Explanation

Answer: (4) Ottenberg

Explanation:
Ottenberg was not the discoverer of ABO grouping (real discoverer was Karl Landsteiner). Ottenberg only uses Landersteiner ABO blood grouping to solve the cases of dispute paternity.

Leave a Comment