2012 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTAJRF Question Paper

21. Genes which exists as alternate expressions at a particular locus is known as

  1. Loci
  2. Antigen
  3. Allele
  4. Phenotype

Answer and Explanation

Answer: (3) Allele

Explanation:
No explanation is required for this solved question of the 2012 June UGC NET – NTA/JRF Forensic Science Paper 2 Exam.

22. Kozelaka and Hine method is used for the quantitative estimation of

  1. Ethyl Alcohol
  2. Opium
  3. Cocaine
  4. Cannabis

Answer and Explanation

Answer: (1) Ethyl Alcohol

Explanation:
Kozelka and Hine’s method is also called the Cavett method which is based on the principle that alcohol is easily oxidized to acetic acid by oxidizing agents, such as potassium dichromate and sulfuric acid. So, the extent of reduction of dichromate can lead to the quantitative estimation of ethyl alcohol.

23. The following colour tests is applied for the detection of halogenated hydrocarbons?

  1. Fujiwara Test
  2. Koppanyi-Zwikker Test
  3. Sodium nitroprusside
  4. Cobalt thiocyanate

Answer and Explanation

Answer: (1) Fujiwara Test

Explanation:
Fujiwara Test is based on the reaction of pyridine with halogenated hydrocarbons in a strongly alkaline condition to produce a pink or intense red coloration.

24. The following is a poisonous mushroom species:

  1. Amanita phalloides
  2. Morchella esculenta
  3. Boletus edulis
  4. Cantharellus cibarius

Answer and Explanation

Answer: (1) Amanita phalloides

Explanation:
Amanita phalloides is mushroom species which is a deadly poisonous mushroom also know to be “death cap”.

25. Scott’s test is applied for the detection of

  1. Amphetamines
  2. Barbiturates
  3. Opiates
  4. Cocaine

Answer and Explanation

Answer: (4) Cocaine

Explanation:
Scott Test is a confirmatory test for the detection of cocaine. It has three solutions reactions in chronological order that impart respective color on reaction with cocaine sample.
-> Solution A: 2% cobalt thiocyanate dissolved in 1:1 ratio of water and glycerine— Blue color
-> Solution B: Conc. HCl— the blue color changes to a clear pink color
-> Solution C: Chloroform— blue color reappears in the chloroform layer.
Reference: Criminalistics: An Introduction to Forensic Science by Richard Saferstein

26. The active ingredients of cannabis are collectively known as

  1. Cannabinoids
  2. Annabinoids
  3. Cannazoids
  4. Cannatedois

Answer and Explanation

Answer: (1) Cannabinoids

Explanation:
The active main ingredients of cannabis are δ-9-tetrahydrocannabinol (THC) and benzopyrene in small quantities (a known carcinogen commonly found in tobacco). All these active ingredients are fat-soluble oleoresin cannabinoids.

27. For preparing Heroin which of the following is used as acetylating reagent?

  1. Acetic anhydride
  2. Sodium hydroxide
  3. Ammonium hydroxide
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Acetic anhydride

Explanation:
No explanation for this solved question of the 2012 June NTA/JRF Forensic Science Paper 2 Exam.

28. Blood Alcohol Concentration (BAC) is measured in

  1. Weight/volume percent
  2. Volume/volume percent
  3. Weight/weight percent
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Weight/volume percent

Explanation:
BAC value defines the amount of alcohol in the bloodstream which is measured in milligrams (mg) of alcohol per 100 milliliters (ml) of blood. The BAC values are usually expressed as a decimal number such as 0.08 or 0.15.
-> Example: 0.15% is defined as 15 part alcohol in every 10,000 parts of blood.

29. The detection of colostrum is essential in the following situation:

  1. Concealment of birth
  2. Rape
  3. Paternity dispute
  4. Immigration

Answer and Explanation

Answer: (1) Concealment of birth

Explanation:
Colostrum is the first form of milk that is produced by the mammary glands of a female after childbirth,

30. Match the following:

List-IList-II
(a) P30(i) Blood
(b) Creatine(ii) Saliva
(c) Ptyaline(iii) Urine
(d) PGM(iv) Semen
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(ii)(i)(iii)
2.(iii)(ii)(iv)(i)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation:
-> P30 is a human prostate-specific p30 protein found in seminal fluid.
-> Creatinine is a waste product produce by the muscles of the body which excreted out through urine.
-> Ptyalin is another name of alpha-amylase that is present in the saliva.
-> PGM (Phosphoglucomutase) polymorphism is used as blood typing stains.

31. Radial Diffusion Test is used for the detection of

  1. Colostrum
  2. Heptoglobulins
  3. Hemoglobin
  4. Amylase

Answer and Explanation

Answer: (4) Amylase

Explanation:
Radial Diffusion Test (also called Starch Iodine Radial Diffusion Test) is a simple presumptive test for saliva based on qualitative detecting of amylase.

32. Human hair when examined under microscope will reveal

  1. Thick cortex and thin medulla
  2. Thin cortex and thick medulla
  3. Cortex and medulla with equal thickness
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Thick cortex and thin medulla

Explanation:
No explanation for this question of the 2012 June NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

33. In starch-iodine test, the starch turns in the following colour on addition of iodine:

  1. Purple
  2. Blue
  3. Green
  4. Pink

Answer and Explanation

Answer: (2) Blue

Explanation:
On the addition of iodine, starch turns into blue-black color which is due to the formation of polyiodide complex by starch amylose polymer.

34. Accumulation of epithelial skin tags at the end of a wound is seen in which of the following?

  1. Abrasion
  2. Incised
  3. Split laceration
  4. Chop wound

Answer and Explanation

Answer: (1) Abrasion

Explanation:
Abrasion is caused by the skin sliding across the hard surfaces like a road rash, and at the distal side of injury, one might see an accumulation of skin.

35. Match the following constituents of paints:

List-IList-II
(a) Vehicle(i) Used in a polymer to increase its flexibility
(b) Lacquer(ii) Pigment distribution
(c) Varnish(iii) Fast-drying coatings
(d) Plasticizer(iv) Solution of drying oils and resins in organic solvents
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(iv)(ii)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(iv)(iiii)(ii)(i)
4.(ii)(iii)(iv)(i)

Answer and Explanation

Answer: As per answer key (4) (ii), (iii), (iv), (i) [Incorrect] | Correct answer is (ii), (iv), (iii), (i)

Explanation:
-> Pigment distribution: A concentrated form of uniform dispersion of very fine color pigment particles in a suitable medium.
-> Lacquer: A liquid made of shellac resins (color) dissolved in alcohol (or of synthetic substances) that dries to form a hard protective coating on the surface.
-> Varnish: A clear transparent fast-drying hard protective finish or film.
-> Plasticizer: Used in a polymer to increase its flexibility.

Leave a Comment