2012 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTAJRF Question Paper

36. Following is not improvised explosive:

  1. Pipe bomb
  2. Letter bomb
  3. Hand Grenade
  4. Acid Bulb

Answer and Explanation

Answer: (3) Hand Grenade

Explanation:
No explanation for this solved question of the 2012 June NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

37. Match the following:

List-IList-II
(a) Antimony Sulphate(i) Nitroglycerine
(b) Cordite(ii) Nitrocellulose powder
(c) Gun cotton(iii) Double base smokeless powder
(d) Dynamite(iv) Primer
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(ii)(iv)(iii)
3.(iii)(i)(ii)(iv)
4.(ii)(iv)(i)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation:
-> Cordite (or Cordite Mk1) is a smokeless double-base powder containing about 37.5% nitrocellulose and 57.5 % nitroglycerine in 5% petroleum jelly.
-> Gun Cotton is the other name of Nitrocellulose powder.
-> Dynamite is an explosive that is majorly made from nitroglycerin along with a small quantity of sorbents and stabilizers.

38. Assertion (A): The shortening of barrel increases dispersion of pellets in shotgun.
Reason (R): It produces less pressure inside the barrel.

  1. Both A and R are wrong.
  2. Both A and R are correct.
  3. A is correct, but R is wrong.
  4. A is wrong, but R is correct.

Answer and Explanation

Answer: (2) Both A and R are correct.

Explanation:
This assertion- reason question is self-explanatory.

39. Zip Gun is a

  1. 12 bore gun
  2. Automatic gun
  3. Improvised firearm
  4. AK-47

Answer and Explanation

Answer: (3) Improvised firearm

Explanation:
Zip guns are improvised firearms that usually consist of a barrel, breech block, and a firing mechanism. And as they are improvised firearms, there is no safety guarantee for the firer.

Repeated question: Q25 of 2005 June | Q24 2006 December NET NTA/ JRF Solved Forensic Science Question Paper.

40. Ram rod is a part of

  1. 12 boregun
  2. 8 boregun
  3. Muzzle loaders
  4. AK-47

Answer and Explanation

Answer: (3) Muzzle loaders

Explanation:
A ramrod is a metal or wooden piece that is used to push the projectile into the barrel against the propellant for loading the muzzleloading firearms.

41. Match the following:

List-IList-II
(a) Tempered glass(i) Metallic oxides
(b) Borosilicate glass(ii) Molten rock
(c) Coloured glass(iii) Dice formation
(d) Rock wool(iv) Constituents B2O3
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(ii)(iii)
2.(ii)(i)(iv)(iii)
3.(iii)(iv)(i)(ii)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation:
No explanation is required for this solved question of the 2012 June NTA/JRF Forensic Science Paper 2.

42. The following is a regenerated fiber:

  1. Cotton
  2. Rayon
  3. Nylon
  4. Silk

Answer and Explanation

Answer: (2) Rayon

Explanation:
Rayon is the first manufactured fiber (not synthetic fiber) that is regenerated as cellulose fiber and manufactured first in 1911. Conversely, the first synthetic fiber is Nylon developed in 1939.

43. Which of the following statements is not true in case of an accident report?

  1. The diagram of the position of the vehicles as found after the accident should be present.
  2. Diagram of the tyre marks, impact marks and other items found at the scene should be present.
  3. The report may contain statements made by the parties or witnesses at a later stage.
  4. Photographs of the scene.

Answer and Explanation

Answer: (3) The report may contain statements made by the parties or witnesses at a later stage

Explanation:
No explanation is required for this question of the 2012 June Forensic Science Paper-II of the UGC NET NTA Exam.

44. The following is the most suitable casting material for preserving foot wear impressions:

  1. Plaster of Paris
  2. Plasticine
  3. Dental Stone
  4. Paraffin wax

Answer and Explanation

Answer: (3) Dental Stone

Explanation:
Dental stone is a more refined form of gypsum that can able to reproduce the microscopic characteristic of footmarks.

45. The annealing temperature for ordinary glass is

  1. 200° C to 350° C
  2. 100° C to 250° C
  3. 500° C to 650° C
  4. 800° C to 950° C

Answer and Explanation

Answer: (3) 500° C to 650° C

Explanation:
Slowly heating and then cooling the glass is called annealing. And its annealing temperature varies from 500° C to 650° C.

46. The multiplication factor to estimate stature from femur is

  1. 3.8
  2. 4.8
  3. 5.8
  4. 6.8

Answer and Explanation

Answer: (1) 3.8

Explanation:
Multiplication factors to calculate stature from
-> Femur: 3.6–3.8
-> Tibia and fibula: 4.48
-> Humerus: 5.30
-> Radius: 6.7–6.9
-> Ulna: 6.0–6.3

47. The following is not a component of Gustafson’s method:

  1. Attrition
  2. Dentition
  3. Root resorption
  4. Cementum Apposition

Answer and Explanation

Answer: (2) Dentition

Explanation:
There are a total of six attributes of Gustafson’s method such as attrition, change of the level of the periodontal attachment, secondary dentine deposition, resorption of the root, apposition of cementum and translucency of the root

48. The following formula is used for the determination of stature:

  1. Gustafson’s
  2. Karl Pearson’s
  3. Harrison Gilroy
  4. Kastle Meyer

Answer and Explanation

Answer: (2) Karl Pearson’s

Explanation:
Karl Pearson’s formula is useful in the estimation of the height of a person using dried bones such as femur, tibia, humerus, and radius.

49. A fetus become viable by the age of

  1. 6 months
  2. 7 months
  3. 8 months
  4. 9 months

Answer and Explanation

Answer: (2) 7 months

Explanation:
No explanation is required for this question of the 2012 June Forensic Science Paper-II of the UGC NET NTA Exam.

50. The total number of torsal bones in a person aged 12 years is

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer and Explanation

Answer: (3) 7

Explanation:
No explanation is required for this question of the 2012 June Forensic Science Paper-II of the UGC NET NTA Exam.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment