2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2012 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 3. We try to explain and solve all the questions of the 2012 June Paper 3 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2012 June UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 3 And Answer Key

1. The book entitled “An Introduction to Criminalistics” was written by

  1. Hans Gross
  2. Soderman
  3. Paul Kirk
  4. Osterburg & OHara

Answer and Explanation

Answer: (4) Osterburg & OHara

Explanation:
-> Hans Gross authored the book titled “Criminal Investigation: A Practical Handbook for Magistrates, Police Officers, and Lawyers”
-> Paul Leland Kirk authored the book titled “Crime Investigation”
-> Harry Soderman along with John O’Connell, published the forensic book titled “Modern Criminal Investigation”.

2. Following are the essential points in a proper sketch of scene of crime

  1. North direction
  2. Scale
  3. Legend
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question from the 2012 June Paper 3 UGC NET – NTA Forensic Science.

3. The suitable control sample in case of blood stained soil is usually taken within the distance of _______ from the spot.

  1. 3 inches
  2. 1 foot
  3. 2 feet
  4. 3 feet

Answer and Explanation

Answer: (1) 3 inches

Explanation:
No explanation is required for this question from the 2012 June Paper 3 UGC NET – NTA Forensic Science.

4. In an aircrash case, the following method of survey is most useful.

  1. Strip method
  2. Spiral method
  3. Zonal method
  4. Wheel method

Answer and Explanation

Answer: (4) Wheel method

Explanation:
-> Strip or Line method: Suitable for limited areas. Starts from the endpoint of the boundary and walks straight-across to the outside (in a straight line and then turn).
-> Grid method: Within limited boundaries. Two people performing line search but originate from adjacent corners forming the perpendicular lines of intersection.
-> Spiral method: Best for finding footprints in a limited area. Moving spirally inward (or outward) to the crime scene.
-> Wheel or Ray Method: For a broader area from a point of origin (example plane crashes). Wheel search resembles an asterisk pattern ‘*’ and as these lines get away from the origin, the distance between the rays increases which leads to a higher chance of missing trace evidence between the rays. That’s why not recommended for the limited area crime scene.
-> Quadrant or Zone Method: For a larger search area for cases that have no point of origin, for example searching dead bodies in forests. Small zones are divided and then members are assigned their zone of search.

5. Match the following:

InstrumentMaterial
(a) William Herschel(i) Forensic Ballistics
(b) Osborn(ii) Forensic Anthropology
(c) Krogman(iii) Fingerprint
(d) Hatcher(iv) Questioned document
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(ii)(i)(iii)(iv)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(i)(ii)(iv)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation:
-> William James Herschel is an ICS officer in India who used fingerprints for identification on workers on contracts and later in the 1890s, he collaborated with scientist Francis Galton in the development of the first fingerprint classification system.
-> Albert Sherman Osborn is considered as the father of the science of questioned document examination in North America who published a famous book “Questioned Documents”
-> Wilton Marion Krogman was an American anthropologist who was a leader in the development of physical anthropology along with the early development of dental anthropology.
-> Julian Hatcher was a US major general who is credited with several technical books and articles relating to military firearms, ballistics, and autoloading weapons.

6. Bevelling of a wound is seen in the following injuries.

  1. Contusion
  2. Laceration
  3. Abrasion
  4. Incised wound

Answer and Explanation

Answer: (4) Incised wound

Explanation:
-> Bevelling cuts occur when a sharp weapon enters obliquely and causes a beveled margin on one side with undermining on the other side which indicates the direction from which the blade entered.
Note: Bevelled wounds can be lacerated if they are specifically present in the skull area due to the striking of the bullet.

Similar question for skull Bevelled wound: Q8 December 2011 UGC NET NTA Forensic Science

7. Choose the correct answer:
The steps of investigation in proper sequence is:

  1. Protection of crime scene, interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence
  2. Photography of crime scene, protection of crime scene, interview of witness, collection and dispatch of physical evidence.
  3. Protection of crime scene, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, interview of witness
  4. Interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, protection of crime scene

Answer and Explanation

Answer: (3) Protection of crime scene, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, interview of witness

Explanation:
No explanation is required for this question from the 2012 June Paper 3 UGC NET – NTA Forensic Science.

8. Spin-spin coupling is observed in

  1. Raman Spectroscopy
  2. Neutron Activation Analysis
  3. Mass spectrometry
  4. NMR

Answer and Explanation

Answer: (4) NMR

Explanation:
Spin-spin coupling is the interaction between the spin magnetic moments of different nuclei. In NMR spectroscopy, it gives rise to multiplet patterns and cross-peaks in two-dimensional NMR spectra which is analogous to the analyzed forensic sample.
Reference: Spin-Spin Coupling

9. In XRF spectrometry, the excitation source is

  1. Electron Gun
  2. X-ray tube
  3. Proton gun
  4. Neutron gun

Answer and Explanation

Answer: (2) X-ray tube

Explanation:
In X-ray fluorescence (XRF) spectrometry, the X-ray tube is used to generate x-rays which is a form of a vacuum tube that converts electrical input power into X-rays.

10. Electrode less Discharge Lamp (EDL) is used in

  1. Atomic Absorption Spectrometer
  2. Atomic Emission Spectrometer
  3. Infra-red Spectrometer
  4. X-ray Fluorescence Spectrometer

Answer and Explanation

Answer: (1) Atomic Absorption Spectrometer

Explanation:
Electrodeless Discharge Lamp (EDL) provides high intensity and narrow emission lines which lead to higher signal-to-noise ratios as compared to the lines obtained using hollow cathode lamps. EDL are very useful in AAS for the analysis of volatile elements such as As, Sb, Bi, Cd, Hg, Rb, Sn, Te, etc.
There is two types of EDLs:
-> Radiofrequency ELDs
-> Microwave EDLs (better intensity than radiofrequency lamps)
Reference: Comparison between Electrode-less Discharge Lamps and Hollow Cathode Lamps as light sources in AAS

11. Basic requirements of a monochromator are

  1. Resolution
  2. Spectral Range
  3. Dispersion
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question from the June 2012 Forensic Science Paper 3 of UGC NET – NTA.

12. Following technique provides a unique fingerprint of a chemical structure:

  1. IR Spectrometry
  2. UV Spectrometry
  3. NIR Spectrometry
  4. Visible Spectrometry

Answer and Explanation

Answer: (1) IR Spectrometry

Explanation:
In IR Spectrometry, IR spectra are also called the fingerprint region. This is because the absorption pattern is highly complex but unique to each organic structure.

13. Mass Spectrometry requires the sample to be in:

  1. Liquid state
  2. Vapour state
  3. Solid state
  4. Semisolid state

Answer and Explanation

Answer: (2) Vapour state

Explanation:
To convert the sample into the vapor state in mass spectrometry, Electrospray Impact (ESI) is used.

14. Following detector in HPLC generates structural and molecular weight information about the eluted solute:

  1. Electrochemical detector
  2. Fluorescence detector
  3. MS detector
  4. RI detector

Answer and Explanation

Answer: (3) MS detector

Explanation:
MS detector in HPLC is useful for both determining the structural component and quantitative data with advantages such as shorter analysis time, higher sensitivity, and specificity.

15. First systematic presentation of Neutron activation analysis method was made by:

  1. Clarke and Overman
  2. Martin and Synge
  3. Henry and Pascal
  4. Piobert and Pascal

Answer and Explanation

Answer: (1) Clarke and Overman

Explanation:
No explanation is required for this previous year’s question from the June 2012 UGC NET – NTA/JRF Forensic Science Paper 3.

16. Radiations emitted by radioactive elements are

  1. Alpha rays
  2. Gamma rays
  3. Beta rays
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
Radioactive substances are atoms that decay naturally produces alpha and beta particles consist of matter, and gamma rays are bursts of energy. Moreover, the type of radiation emitted depends on the radioactive substance.

17. Maintenance of the correct number of chromosomes in cell division (mitosis) is dependent on a process of

  1. DNA duplication
  2. DNA mutation
  3. Single nucleotide polymorphism
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) DNA duplication

Explanation:
No explanation for this previous year’s question from the June 2012 UGC NTA/JRF Forensic Science Paper 3.

18. The following is not red cell isoenzymes:

  1. Adenosine deaminase
  2. Transferrin
  3. Glutamate pyruvate transaminase
  4. Phosphoglucomutase

Answer and Explanation

Answer: (2) Transferrin

Explanation:
Transferrins are glycoproteins produced in the liver and have binding sites for two Fe3+ atoms to transport of Iron (Fe) through blood plasma.

19. Which of the following is involved in human body’s immune system?

  1. WBC
  2. RBC
  3. Thrombocytes
  4. Serum

Answer and Explanation

Answer: (1) WBC

Explanation:
No explanation for this previous year’s question from the June 2012 Paper 3 UGC NET Forensic Science.

20. One of the options mentioned is not a step involved in PCR technique:

  1. Annealing
  2. Denaturation
  3. Extension of nucleotides
  4. Southern blotting

Answer and Explanation

Answer: (4) Southern blotting

Explanation:
In PCR Techniques, there are 3 major steps:
Step 1: Denaturation— Separation of double strands of DNA.
Step 2: Annealing— Primers bind to the target DNA sequences and initiate polymerization
Step 3: Extension— New strands of DNA are made using the original strands as templates.
-> While, southern blotting is a laboratory technique that is used to detect a specific DNA sequence in a blood or tissue sample.

Leave a Comment