2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

21. Assertion (A): Detailed note should be recorded regarding the amount of blood found/splattered at the scene of occurrence.

Reason (R): It would help to evaluate about the length of survival of the victim after assault.

  1. Both A and R are correct.
  2. A is correct but R is incorrect.
  3. A is incorrect but R is correct.
  4. Both A and R are incorrect.

Answer and Explanation

Answer: (1) Both A and R are correct.

Explanation:
This assertion reason question of 2012 June Paper 2 Forensic Science is self-explanatory.

22. The main ingredient of Mandrax is

  1. PCP
  2. STP
  3. Methaqualone
  4. GHB

Answer and Explanation

Answer: (3) Methaqualone

Explanation:
The main ingredient of Mandax is methaqualone (in large amount), and diphenhydramine. Moreover, many illegal Mandrax tablets forms also contain benzodiazepines. Other names of Mandrax are Quaalude, ludes, buttons, press outs, quas, quacks, soaps, and slopes.

23. Dry ashing method is used for the extraction of following poisons from viscera:

  1. Organic volatile
  2. Organic non-volatile
  3. Metallic
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (3) Metallic

Explanation:
Dry Ashing is a metallic poison extraction technique that destroys all organic compounds by the application of an ashing temperature of 450 to 550 °C. Moreover, magnesium nitrate is commonly used as an ashing aid.
Repeated Question: Q20 December 2008 UGC NET Solved Forensic Science Paper.

24. Following color test is applied for the detection of opiates:

  1. Marquis
  2. Mecke
  3. Froehde’s
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
Mecke Test is a presumptive spot-test which is a mixture of selenous acid and concentrated sulfuric acid that gives a different color based on the type of substance.
Some common Mecke test colors for their respective substances are:
-> Codeine (opiates): dark bluish-green
-> Diacetylmorphine HCl (Heroin): Deep bluish green
-> LSD: Greenish black
-> Sugar: Brilliant greenish-yellow

Marquis Test is also a presumptive spot-test which uses reagent such as formaldehyde and concentrated sulfuric acid.
-> Codeine (opiates): Dark purple (sometimes red-brownish purple)
-> Diacetylmorphine HCl (Heroin): Deep purplish-red
-> LSD: Olive black
-> Sugar: Dark Brown

Froehde reagent is also a presumptive spot-test for identifying alkaloids but especially opioids whose reagent is a mixture of molybdic acid in hot concentrated sulfuric acid.
-> Codeine HCl: Very dark
-> Opium: Brownish black
-> Diacetylmorphine HCl (Heroin): Deep purplish-red
-> LSD: Yellow Green
-> Sugar: Brilliant yellow

25. Lysergic acid is found in

  1. Ergot fungus
  2. Psilocybe mexicanna
  3. Lophophora Williamsie
  4. Argimoni wexicanna

Answer and Explanation

Answer: (1) Ergot fungus

Explanation:
Lysergic acid is the ergoline alkaloids produced by the ergot fungus that is present in the seeds of Turbina Corymbosa, Argyreia Nervosa (Hawaiian Baby Woodrose), and Ipomoea tricolor (morning glories).

26. Screening tests are performed for

  1. Tentative identification
  2. Definite identification
  3. Quantitative analysis
  4. Semiquantitative analysis

Answer and Explanation

Answer: (1) Tentative identification

Explanation:
Tentative identification is the findings that are not definite which could be correct or incorrect.

27. The combination of the following liquids is most suitable in the density gradient column:

  1. Bromoform and phenol
  2. Bromobenzene and methanol
  3. Bromoform and bromobenzene
  4. Bromoform, benzene and phenol

Answer and Explanation

Answer: (3) Bromoform and bromobenzene

Explanation:
Bromoform and bromobenzene are two liquids that have different density and are mixed in proportion.
-> Top layer is low-density liquid, bromobenzene (1.49 g/mL)
-> Bottom layer is high-density liquid, bromoform (2.87 g/mL)

28. Mc Naughten, who shot Edward Drummond was suffering from delusion of

  1. Infidelity
  2. Persecution
  3. Poverty
  4. Nihilism

Answer and Explanation

Answer: (2) Persecution

Explanation:
-> Daniel M’Naghten was a Scottish woodturner who assassinated English civil servant Edward Drummond. He was suffering from the delusion of persecution.
-> Persecution is a type of delusion of mistreatment of an individual or group by another individual or group.

Repeated Question: Q36 December 2010 UGC NET Forensic Science

29. ‘Stass-Otto’ process is used for:

  1. Extraction of poisons
  2. Extraction of DNA
  3. Extraction of antigens
  4. Isolation of compliments

Answer and Explanation

Answer: (1) Extraction of poisons

Explanation:
In Stas’s otto process, the extraction of alkaloids is done by digesting the sample with alcohol and tartaric acid and then extracted with ether or chloroform.
Repeated Question: Q21 June 2009 UGC NET Forensic Science

30. Following is active principle of Abrus:

  1. Abrin
  2. Adbrin
  3. Abrinine
  4. Abricodine

Answer and Explanation

Answer: (1) Abrin

Explanation:
Abrus is a herbaceous flowering plant commonly known as jequirity bean or rosary pea whose seeds contain active principle Abrin— an extremely toxic toxalbumin.

31. In case of poisoning of living persons, the following are preserved, except:

  1. Vomit
  2. Excereta
  3. Stomach wash
  4. Unsoiled clothings

Answer and Explanation

Answer: (4) Unsoiled clothings

Explanation:
No explanation for this previous year’s question from the June 2012 Paper 3 UGC NET Forensic Science.

32. The following wounds will heal without a scar formation:

  1. Abrasion
  2. Laceration
  3. Chop wound
  4. Stab wound

Answer and Explanation

Answer: (1) Abrasion

Explanation:
No explanation is required for this question of June 2012 Paper 3 UGC NET Forensic Science.

33. In firing case, muzzle pattern is found in

  1. Contact fire
  2. Firing from 4 ft
  3. Firing from 8 ft
  4. Long distance firing

Answer and Explanation

Answer: (1) Contact fire

Explanation:
Muzzle pattern is always being found over the skin surface in contact firing.

34. Burning, blackening and tattooing are useful for determination of

  1. Time of fire
  2. Distance of fire
  3. Ricocheting of bullet
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (2) Distance of fire

Explanation:
In increasing order from the firearms:
-> Scorching is caused by the flame from the muzzle end.
-> Burning is caused by the burning gases from the muzzle end.
-> Tattooing is due to partially burnt or unburnt particles.
-> Metals residue from the barrels
-> Projectile

35. Pump action of a firearm is also called

  1. Lever action
  2. Bolt action
  3. Trombone action
  4. Air action

Answer and Explanation

Answer: (3) Trombone action

Explanation:
Other names of pump-action firearm are Slide-action and Trombone action.

36. Richochet of bullet means

  1. Penetration of bullet
  2. Deflection of bullet
  3. Unfired bullet
  4. Tandem bullet

Answer and Explanation

Answer: (2) Deflection of bullet

Explanation:
No explanation is required for this previous year question paper of Forensic Science.

37. Fouling is useful in determination of approximate

  1. Distance of fire
  2. Time of fire
  3. Penetration of projectile
  4. Velocity of projectile

Answer and Explanation

Answer: (2) Time of fire

Fouling are the tiny lesions that present around the entry wound caused by fragments of metal expelled by the discharge. These fragments could be originated from the surface of the bullet or from the interior of the barrel. Moreover, these fouling marks can’t be wiped off from the skin. However, the rate of fouling deposition could help in calculating the extent of firearm use and also the last time of firing it.

38. Amatol contains

  1. TNT and RDX
  2. TNT and Tetryl
  3. TNT and PETN
  4. TNT and Ammonium Nitrate

Answer and Explanation

Answer: (4) TNT and Ammonium Nitrate

Explanation:
-> Amatol: TNT + Ammonium Nitrate
-> Amatex: TNT + Ammonium Nitrate + RDX
-> Tetrytol: Tetryl + TNT
-> Cyclotol: RDX + TNT

39. 7.62 mm AK-47 assault rifle has the magazine capacity of

  1. 20
  2. 25
  3. 30
  4. 40

Answer and Explanation

Answer: (3) 30

Explanation:
Avtomat Kalashnikova (AK) variant rifles such as AK-47 (1949), AKM (1959), and AK-103 (1994) of 7.62mm have a magazine capacity of 30.

40. The ejector is not present in the following:

  1. Carbine
  2. Revolver
  3. Service rifle
  4. Shotgun

Answer and Explanation

Answer: (4) Shotgun

Explanation:
No explanation is required for this previous year 2012 June question paper 3 of Forensic Science.

Leave a Comment