2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

41. Match the following:

List-IMaterial
(a) Ram rod(i) Fired Bullet
(b) Chamber marks(ii) Shot gun
(c) Rifling mark(iii) Fired cartridge
(d) Choking of barrel(iv) Muzzle loader
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(i)(iii)(ii)
3.(ii)(i)(iv)(iii)
4.(iv)(iii)(i)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iv), (iii), (i), (ii)

Explanation:
-> A ramrod is a metal or wooden piece that is used to push the projectile into the barrel against the propellant for loading the muzzleloading firearms.
-> Chamber marks are seen during the loading and unloading of cartilage mainly by the action of extractor and ejector.
-> Rifling marks are always made by the bullets traveling through a rifled barrel.
-> Choking of the barrel is a tapered constriction of a smooth barrel at the muzzle end to control the dispersion rate of pellets.

42. Assertion (A): The penetration power of shotgun is more than service rifle.

Reason (R): Rifle produces more energy inside the barrel as compared to shotgun.

  1. (A) is correct but (R) is wrong
  2. (A) is wrong (R) is correct
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. Both (A) and (R) are wrong

Answer and Explanation

Answer: (2) (A) is wrong (R) is correct

Explanation:
Correct Assertion: In general, the penetration power of rifled firearm is greater than the shotgun. The penetration power is analogous to the type of projectile i.e. bullet has more penetration power than the pellets.

43. The diameter of SG Pellet is

  1. 0.25 inch
  2. 0.35 inch
  3. 0.40 inch
  4. 0.45 inch

Answer and Explanation

Answer: (2) 0.35 inch

Explanation:
The SG pellets have a diameter of 0.353 inches.

44. Walker Test of GSR is done for the identification of presence of

  1. Metallic residue
  2. Nitrate
  3. Sulphur
  4. Nitrite

Answer and Explanation

Answer: (4) Nitrite

Explanation:
Walker test is for GSR for the detection of nitrite which gives blue color spots.

45. It is not the component of rifle cartridge

  1. Cartridge case
  2. Primer
  3. Projectile
  4. Wad

Answer and Explanation

Answer: (4) Wad

Explanation:
Wads are present only in shotgun cartridges. These wads services two functions in cartilage one is to keep the charges in their proper places, and second is to seal the barrel on firing and prevents the escape of gases.

46. Vaginal secretion consists of

  1. Urea
  2. Doderlain’s bacilli
  3. Glyoxalase 1
  4. Serum Cholinesterase

Answer and Explanation

Answer: (2) Doderlain’s bacilli

Explanation:
Doderlain’s bacilli are found in vaginal secretion and its presence is a sign of a healthy vaginal milieu. It was first recognized by Albert S Döderlein named it named Döderlein, in 1892 but later, the name is changed to Lactobacillus.

47. “Counter Immuno Electro Phoresis (CIEP)” is applied detection of

  1. DNA
  2. P30
  3. Protein
  4. Isoenzymes

Answer and Explanation

Answer: (2) P30

Explanation:
Counterimmunoelectrophoresis (CIEP) is used to detect circulating antibodies and in our case detection of p30 is based on the interaction of antigen-antibody.

48. Fecal matter as evidence is encountered in cases like

  1. Rape
  2. Murder
  3. Bestiality
  4. Hanging

Answer and Explanation

Answer: (3) Bestiality

Explanation:
Bestiality is the sexual intercourse between a person and an animal.

49. The angle of tool application should be considered for making standard tool marks by:

  1. Hammer
  2. Pliers
  3. Screwdriver
  4. Prybar

Answer and Explanation

Answer: (3) Screwdriver

Explanation:
No explanation is required for this previous year 2012 June question paper 3 of Forensic Science.

50. Nodes are seen in the following fibre:

  1. Cotton
  2. Wool
  3. Silk
  4. Linen

Answer and Explanation

Answer: (4) Linen

Explanation:
In general, the flax fibers (linen) can be identified by their “nodes” which have irregular polygonal shapes that are responsible for the texture and flexibility of the linen fabric.

51. 4R rule is connected with:

  1. Arson
  2. Glass fracture
  3. Fiber
  4. Soil

Answer and Explanation

Answer: (2) Glass fracture

Explanation:
The 4R rule is associated with redial fracture of the glass which states that Ridge lines on Radial fractures are at Right angles to the Rear (4R rule)

52. A crater – shaped hole in glass is _______ on the side where the projectile entered the glass:

  1. Similar
  2. Narrower
  3. Wider
  4. Irregular

Answer and Explanation

Answer: (2) Narrower

Explanation:
Crater-shaped hole in glass made by the penetration of a projectile and
-> larger opening: at the exit side
-> narrow opening: at the entry side

53. The most suitable technique for liquid ink individualization is

  1. Reflected light examination
  2. T.L.C
  3. Microscopic examination
  4. Short wave ultraviolet light

Answer and Explanation

Answer: (2) T.L.C

Explanation:
TLC separates individual components of any ink by capillary action making a color graph with a solvent solution of ethanol. Most commonly TLC helpful in ball pen ink analysis.

54. The following is considered as part of gait pattern:

  1. Step length
  2. Foot angle
  3. Walking line
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
Common parts of gait pattern are the line of progression, the base of gait, stride, step length, foot angle, and walking line.

55. Black mineral colours in the soil are generally related to the presence of the following elements:

  1. Manganese and iron
  2. Copper minerals
  3. Chromium minerals
  4. Iron phosphate minerals

Answer and Explanation

Answer: (1) Manganese and iron

Explanation:
No explanation is required for this previous year 2012 June question paper 3 of UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

56. The following bones are useful for the determination of stature:

  1. Fibula and Pisiform
  2. Radius and Talus
  3. Femur and Ulna
  4. Humerus and Hyoid

Answer and Explanation

Answer: (3) Femur and Ulna

Explanation:
Pearson’s regression formula and other multiplication formulas can be used to determine an approx stature from bones.
Common multiplication factors to calculate stature:
-> Femur: 3.6–3.8
-> Tibia: 4.48
-> Humerus: 5.30
-> Radius: 6.7–6.9
-> Ulna: 6.0–6.3

57. The following is not a feature of a female skull:

  1. Prominent parietal eminence
  2. Prominent frontal eminence
  3. Prominent glabella
  4. Roundish shaped orbits

Answer and Explanation

Answer: (3) Prominent glabella

Explanation:
No explanation is required for this previous year 2012 June question paper 3 of UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

58. The period of mixed dentition extends

  1. 4 – 10 yrs
  2. 4 – 12 yrs
  3. 6 – 12 yrs
  4. 8 – 12 yrs

Answer and Explanation

Answer: (3) 6 – 12 yrs

Explanation:
Check our dedicated post on various types of important tables related to teeth eruption and odontology.

59. The accuracy of sex determination from pelvis is

  1. 80%
  2. 85%
  3. 90%
  4. 95%

Answer and Explanation

Answer: (4) 95%

Explanation:
Accuracy of sexing based on skeletal remains:
-> Entire skeleton: 100 %
-> Skull + Pelvis: 98%
-> Long bones + Pelvis: 98%
-> Pelvis: 95%
-> Skull: 92%
-> Long bones: 80–85%

60. Which of the following sutures of the skull is last to fuse?

  1. Basi-occiput with Basisphenoid
  2. Sagittal
  3. Coronal
  4. Lamdoid

Answer and Explanation

Answer: (4) Lamdoid

Explanation:
In the question’s option, Lambdoid suture last to fuse 45–50 years. But Parieto-temporal suture fuse the lastest which is 60–70 years.

Leave a Comment