2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2012 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

61. The total number of carpal bones in a child aged 16 yrs is

  1. 4
  2. 6
  3. 8
  4. 10

Answer and Explanation

Answer: (3) 8

Explanation:
No explanation is required for this question from the 2012 June Paper 3 UGC NET – NTA Forensic Science.

62. Assertion (A): A ‘plain’ impression made by ink are unsatisfactory for fingerprint analysis.

Reason (R): In ‘plain’ impression, larger number of points or junctions does not appear.

  1. Both A and R are false
  2. Both A and R are true
  3. A is true but R is false
  4. A is false but R is true

Answer and Explanation

Answer: (2) Both A and R are true

Explanation:
The assertion and reason are self-explanatory.

63. The following forms the finger ridges:

  1. Dermal cells
  2. Dots or islands
  3. Rows of sweat pores
  4. Minutiae

Answer and Explanation

Answer: (3) Rows of sweat pores

Explanation:
No explanation is required for this question from the 2012 June Paper 3 UGC NET – NTA Forensic Science.

64. Match the following:

List-IList-II
(a) Latent fingerprints(i) Fingerprints deposited on paint or blood and readily
visible
(b) Patent prints(ii) Plain fingerprints
(c) Plastic prints(iii) Invisible fingerprints
(d) Tapprints(iv) Fingerprints formed in a soft material like putty
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(ii)(iv)(i)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iv)(iii)(i)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
The matched list is self-explanatory

65. In primary fingerprint classification, following patterns are given numerical value:

  1. Loops
  2. Arches
  3. Whorls
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (3) Whorls

Explanation:
No explanation for this question from the 2012 June Paper 3 UGC NET – NTA Forensic Science.

66. Erasure of a writing using rubber is called:

  1. Mechanical erasure
  2. Soft erasure
  3. Hand erasure
  4. Chemical erasure

Answer and Explanation

Answer: (1) Mechanical erasure

Explanation:
There are two types of erasure i.e. chemical erasure and physical erasure (mechanical)
-> Chemical Erasures: Chemicals that make ink to get invisible such as oxalic acid, sodium hypochlorite, etc.
-> Mechanical Erasures: Physical abrasion of the written materiel using any sharp instrument such as a knife, blade, etc.

67. In case of amputation of one finger, the following print is considered in classification:

  1. Next finger of the same hand
  2. Corresponding finger of the other hand
  3. Thumb impression of other hand
  4. Index finger of other hand

Answer and Explanation

Answer: (2) Corresponding finger of the other hand

Explanation:
No explanation is required for this question.

68. The injury sustained by skin due to an alternating current is called

  1. Brush burn
  2. Filigree burn
  3. Joule burn
  4. Arborescent mark

Answer and Explanation

Answer: (3) Joule burn

Explanation:
-> Joule Burns: They are round, oval or irregular, chalky white, shallow, centrally collapsed blister that has a raised border and especially present on the palmer region of hands. They are caused because of the heat generated in the body from electric current interaction.
-> Filigree burns: They are caused by lightning strikes that are characterized by the irregular, multiple arborescent marking resembling the branches of the tree and usually present in over the shoulder area. Other names of filigree burns are Lichtenberg’s flowers and Arborescent burns.

69. Dowry deaths are booked under which Section of Indian Law

  1. 320 IPC
  2. 304 A IPC
  3. 304 B IPC
  4. 375 IPC

Answer and Explanation

Answer: (3) 304 B IPC

Explanation:
-> 304 A IPC: Causing death by negligence
-> 304 B IPC: Dowry deaths
-> 320 IPC: Grievous hurt
-> 375 IPC: Rape

70. The colour of blood in deaths due to burns is

  1. Cherry red
  2. Pink
  3. Blue
  4. Brown

Answer and Explanation

Answer: (1) Cherry red

Explanation:
In case of death due to the burns, there is two sign of antemortem burning:
-> Presence of carbonaceous or soot particles in the respiratory tract.
-> Cherry-red discoloration of blood due to carbon monoxide confirms burns as the cause of death.

71. Multiple parallel superficial cuts criss-crossing each other are suggestive of

  1. Fabricated wounds
  2. Suicidal wounds
  3. Accidentally sustained wounds
  4. Homicidal wounds

Answer and Explanation

Answer: (2) Suicidal wounds

Explanation:
In a case of suicide by sharp objects such as a knife or blade, there might be the chance of getting hesitation cuts/marks or tentative cuts or trial wound. And one of the common features of these hesitation cuts is, there are multiple, small, and superficial cuts that usually involves the superficial layer of the skin that shows hesitation before gaining the courage to make a final decisive cut.

72. The greatest dimension of an incised wound is

  1. Breadth
  2. Depth
  3. Length
  4. Breadth and depth are equal

Answer and Explanation

Answer: (3) Length

Explanation:
Incised wounds have a greater length than the depth of the wound which is usually wounded by sharp objects.

73. Appearance of a bruise at a site away from the site of impact is called

  1. Artificial bruise
  2. True bruise
  3. Ectopic bruise
  4. Chemical bruise

Answer and Explanation

Answer: (3) Ectopic bruise

Explanation:
-> Ectopic Bruise: Bruises that are not present necessarily at the site of impact.
-> Artificial Bruise: False Bruise or injury that is artificially bruised produced by applying the chemicals of various irritants or poisons such as Dithranol.

74. In which of the following injuries foreign bodies are not found?

  1. Grazed abrasion
  2. Chop wound
  3. Lacerated wound
  4. Contusions

Answer and Explanation

Answer: (4) Contusions

Explanation:
A contusion is the internal bleeding due to the leaking blood from injured capillary or blood vessels. They are also called a hematoma, which refers to any collection of blood outside of a blood vessel.

75. The following factors do not influence in the formation of a bruise:

  1. Force used
  2. Sex of a person
  3. Age of a person
  4. Color of a person

Answer and Explanation

Answer: (4) Color of a person

Explanation:
Formation of bruise may vary due to
-> Force Used
-> Sex of a person: Female has less muscle mass as compared to males
-> Age
and the formation of a bruise doesn’t depend upon the color of the person.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment