2013 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2013 December NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2013 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2013 December UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. Match the following:

Physical EvidencesSections of Forensic Science Laboratory
(a) Examination of twine(i) Biology section
(b) Examination of saliva(ii) Chemistry section
(c) Examination of pesticide(iii) Physics section
(d) Examination of adulteration of gasoline(iv) Toxicology section
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(ii)(iv)
2.(iii)(ii)(iv)(i)
3.(i)(iii)(iv)(ii)
4.(iii)(i)(iv)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
-> Twine is a strong thread or string consisting of two or more strands of hemp or cotton twisted together.

2. The author of the book entitled “Suspect Document” is:

  1. Osborn & Osborn
  2. Ordway Hilton
  3. Wilson R. Harrison
  4. R.A. Huber

Answer and Explanation

Answer: (3) Wilson R. Harrison

Explanation:
-> Albert S. Osborn wrote a book named “Questioned Documents“.
-> Wilson R. Harrison wrote “Suspect Documents: Their Scientific Examination” book.

3. Culliford was a forensic scientist who has worked in the field of:

  1. Forensic Toxicology
  2. Forensic Ballistics
  3. Forensic Serology
  4. Forensic Physics

Answer and Explanation

Answer: (3) Forensic Serology

Explanation:
Bryan J. Culliford was a British forensic serologist who writes a famous Forensic Serology book entitled “The Examination and Typing of Bloodstains in the Crime Laboratory“. (Source)

4. L.N.J.P. National Institute of Criminology & Forensic Science was established at New Delhi in the following year:

  1. 1968
  2. 1970
  3. 1972
  4. 1974

Answer and Explanation

Answer: (3) 1972

Explanation:
The Institute of Criminology and Forensic Science was established in 1972 and later in 1991, Institute was renamed as National Institute of Criminology and Forensic Science (NICFS). And lastly in 2003, renamed as Lok Nayak Jayaprakash Narayan. (Source)

5. A current which will exist even if no light is falling on the UV-Vis detectors is known as:

  1. Dark Current
  2. False Current
  3. True Current
  4. Pseudo Current

Answer and Explanation

Answer: (1) Dark Current

Explanation:
Dark currents are the residual electric current flowing in a photoelectric device when there is no incident illumination.

6. Exciter filter is a part of the following microscope:

  1. Polarising microscope
  2. Phase-contrast microscope
  3. Fluorescence microscope
  4. Transmission Electron microscope

Answer and Explanation

Answer: (3) Fluorescence microscope

Explanation:
Exciter filter is used in a fluorescent microscope which permits only selected wavelengths from the illuminator to pass through the specimen.
Repeated Question: Q6 June 2007 | Q4 June 2005 UGC NTA Forensic Science Paper 2

7. _________ is used as neutron moderator in NAA in TRIGA reactor:

  1. Water
  2. Ethanol
  3. Chloroform
  4. Acetone

Answer and Explanation

Answer: (1) Water

Explanation:
A neutron moderator is a medium that is helpful in reducing the speed of fast-moving neutrons that are produced by splitting atoms in fissile compounds. By slowing down the fast-moving neutrons, a neutron moderator makes neutron more effective in the fission chain reaction.

The basic TRIGA reactor design consists of an open pool, light water moderated reactor that uses a homogeneously mixed fuel moderator (fuel element) design.
Reference: Technical Reports SeriEs No. 482: History, Development, and Future of TRIGA Research Reactors.

8. Radioactivity of a substance can be measured by:

  1. TCD detector
  2. MCT detector
  3. EC detector
  4. Geiger Muller Counter

Answer and Explanation

Answer: (4) Geiger Muller Counter

Explanation:
Geiger Muller counter is a device for measuring radioactivity by detecting and counting ionizing particles.
Repeated Question: Q20 December 2012 Paper 3 UGC NET Forensic Science

9. In capillary electrophoresis, which flow causes the movement of electrolyte through the tube ?

  1. Micro-osmatic flow
  2. Electro-osmatic flow
  3. Macro-osmatic flow
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (2) Electro-osmatic flow

Explanation:
Electro-osmotic flow is defined as the motion of liquid that is induced by an applied electric potential at the ends of the capillary tube in capillary electrophoresis.

10. Assertion (A): A phenolphthalein solution is used to show the possible presence of blood.
Reason (R): As there is non-specific peroxidase reaction with haemoglobin producing pink colour.

Codes:

  1. (R) is correct, but (A) is incorrect
  2. (R) is incorrect, but (A) is correct
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. Both (A) and (R) are incorrect

Answer and Explanation

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This assertion-reason question is self-explanatory.

11. A change in one base of an amino acid sequence may produce a change, called:

  1. A Tetrad
  2. A zygote
  3. A point mutation
  4. Independent assortment

Answer and Explanation

Answer: (3) A point mutation

Explanation:
No explanation is required for this solved question of 2013 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

12. The polymorphic enzymes found in human blood may help in:

  1. Individualization
  2. Polymorphism
  3. Agglutination
  4. Precipitation

Answer and Explanation

Answer: (1) Individualization

Explanation:
The polymorphic enzymes (DNA) pattern can be used to identify the individuality of the person. Moreover, it is also proven that the patterns of DNA polymorphisms can also be extracted from two to three-year-old dried bloodstains. So, it means that the results can be used for identification purposes.
Reference: Application of DNA Polymorphisms to the Forensic Examination of Dried Blood Stains

13. Semen sample having no sperms is called:

  1. Oligospermic
  2. Aspermic
  3. Histospermic
  4. Hematospermic

Answer and Explanation

Answer: (X) Wrong Question Because No correct option

Explanation:
Correct Answer: Semen without sperm is called Azoospermia
-> Oligospermia: Abnormal low sperm count
-> Azoospermia: Production of semen but a complete absence of sperm.
-> Aspermia: Complete lack of semen with ejaculation (failure to produce semen)
-> Hematospermia: Presence of blood in ejaculation.

14. An Rh incompatibility between mother and fetus can occur if:

  1. Only mother is Rh (–)
  2. Fetus is Rh (+)
  3. Pregnancy is second or later
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

15. Kerosene is a blend of:

  1. Paraffins
  2. Naphthenes
  3. Aromatics
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
Apart from paraffin, naphthenes, and aromatics, a blue color dye is also added— 1-4-dialkyl-amino-anthraquinone dye to prevent the use of kerosene as an adulterant.

16. Petroleum products include:

  1. LPG and CNG
  2. Aviation spirit
  3. Kerosene
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation for this question of 2013 December Paper 2 UGC NET Forensic Science.

17. Which of the following is used to colour motor gasoline?

  1. Phenyl azo-2-napthol
  2. Eosine
  3. Di-alkyl amino anthraquinone
  4. Erythrosine

Answer and Explanation

Answer: (1) Phenyl azo-2-napthol

Explanation:
4′-hydroxy-1-phenylazo-2-naphthol is a metabolite of Sudan I. Sudan I is an organic compound that is an azo dye that gives an intense orange-red color to the various petroleum substance such as waxes, oils, petrol, solvents, and polishes. (Source)

18. Blood Alcohol Concentration (BAC) is measured in:

  1. Weight/Volume percent
  2. Volume/Volume percent
  3. Weight/Weight percent
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (2) Weight/Volume percent

Explanation:
BAC value defines the amount of alcohol in the bloodstream which is measured in milligrams (mg) of alcohol per 100 milliliters (ml) of blood. The BAC values are usually expressed as a decimal number such as 0.08 or 0.15.
-> Example: 0.15% is defined as 15 part alcohol in every 10,000 parts of blood.

19. Heroin is easily differentiated from its cutting agents by:

  1. Colour/spot test
  2. Thin Layer Chromatography
  3. UV-Vis spectrophotometry
  4. IR spectrophotometry

Answer and Explanation

Answer: (2) Thin Layer Chromatography

Explanation:
No explanation is required for this question.

20. Assertion (A): Free sulphuric acid is rarely found in stomach contents in acid poisoning case.
Reason (R): Because either it is vomited out or neutralized by alkalies given as antidotes.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are incorrect
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer and Explanation

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct.

Explanation:
This assertion-reason question is self-explanatory.

Leave a Comment