2013 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 December Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA JRF Question Paper

36. Which type of the teeth are not present in human primary dentition?

  1. Premolar
  2. Incisor
  3. Canine
  4. Molar

Answer and Explanation

Answer: (1) Premolar

Explanation:
Check our dedicated post on teeth eruption and all the important tables related to odontology.

37. Mass disaster victim identification could be achieved on the basis of:

  1. Fingerprints
  2. Photographs
  3. Antimortem dental records
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Forensic Science Paper 2.

38. Match the following:

List – IList – II
(a) Somatoscopy(i) Measurement on living person
(b) Osteometry(ii) Obsrvations on living person
(c) Craniametry(iii) Measurements of bones
(d) Somatometry(iv) Measurements of skull
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(iii)(iv)(i)
2.(iii)(i)(ii)(iv)
3.(iv)(ii)(i)(iii)
4.(i)(ii)(iii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (1) (ii), (iii), (iv), (i)

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Paper 2 UGC NET Forensic Science.

39. Stature of an individual can be estimated from foot prints on the basis of:

(i) Multiplication factors  (ii) Regression equations  (iii) Hardy-Weinberg equation  (iv) Segregation equation

Codes:

  1. (i) and (iii) are correct
  2. (i) and (ii) are correct
  3. (ii) and (iv) are correct
  4. (i) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (2) (i) and (ii) are correct

Explanation:
Pearson’s regression formula and other multiplication formulas can be used to determine an approx stature from bones.
Common multiplication factors to calculate stature:
-> Femur: 3.6–3.8
-> Tibia: 4.48
-> Humerus: 5.30
-> Radius: 6.7–6.9
-> Ulna: 6.0–6.3

40. Which of the following is the most frequent type of fingerprint pattern?

  1. Arch
  2. Loop
  3. Whorl
  4. Accidental

Answer and Explanation

Answer: (2) Loop

Explanation:
Estimate percentage of population distribution of fingerprint patterns:
-> loops: 60% to 65%
-> Whorl: 30% to 35%
-> Arches or other ridges: 5%

41. When two sets of writings /signatures are exactly superimposing upon each other that means

  1. One of the sets is result of disguise
  2. One of the sets is result of simulated forgery
  3. One of the sets is result of traced forgery
  4. One of the sets is result of freehand forgery

Answer and Explanation

Answer: (3) One of the sets is result of traced forgery

Explanation:
-> Simulated forgery: intimating the observation
-> Traced forgery: tracing the observation with the use of semi-transparent writing media such as butter paper or use of carbon paper or by other means
-> Freehand forgery: by own style

42. Magnetic powders contain which of the following as one of the constituents?

  1. Copper particles
  2. Silver particles
  3. Gold particles
  4. Iron particles

Answer and Explanation

Answer: (4) Iron particles

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Paper 2 UGC NET Forensic Science.

43. Kromekote paper method is used in the following:

  1. Determining sequence of intersecting strokes
  2. Deciphering indented writings
  3. Deciphering invisible writings
  4. Deciphering erased writings

Answer and Explanation

Answer: (1) Determining sequence of intersecting strokes

Explanation:
Kromekote paper is used for the determination of the sequence of crossing strokes by the scanning electron microscopic method. (Source)

44. The study of fingerprints is also known as

  1. Anthropometry
  2. Dermatology
  3. Dermatoglyphics
  4. Ergonomics

Answer and Explanation

Answer: (3) Dermatoglyphics

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Forensic Science Paper 2 UGC NTA.

45. Preliminary observations of the pooling of blood at the lowest part of the body caused by gravity is

  1. Rigor mortis
  2. Livor mortis
  3. Algor mortis
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (2) Livor mortis

Explanation:
Livor Mortis also called Hypostasis and Postmortem Staining. It is the accumulation of blood in the lower parts of the body after death which gets ‘fixed’ in 8–12 hrs and persists until putrefaction.

46. The causes of death in drowning are, except

  1. Gagging
  2. Asphyxia
  3. Ventricular fibriltation
  4. Laryngeal spasm

Answer and Explanation

Answer: (1) Gagging

Explanation:
Impaction of foreign bodies in the internal airways (nasopharynx) is called gagging.

47. Match the following:

List – IList – II
(a) Kleptomania(i) Irresistible desire to alcoholic drinks
(b) Pyromania(ii) Irresistible desire to mutilate animals
(c) Dispomania(iii) Irresistible desire to steal articles of little value
(d) Mutilomania(iv) Irresistible desire to set fire to things
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(ii)(i)(iv)
2.(iii)(iv)(ii)(i)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December paper 2 of UGC NTA Forensic Science.

48. In simple microscope, if focal length of lens is 1 cm, then magnification power lies at:

  1. 25 – 26
  2. 30 – 35
  3. 40 – 45
  4. 50 – 55

Answer and Explanation

Answer: (1) 25 – 26

Explanation:
No explanation is required for this question.

49. Haase rule related to fetus is employed for the determination of:

  1. Weight of fetus
  2. Age of fetus
  3. Height of fetus
  4. Sex of fetus

Answer and Explanation

Answer: (2) Age of fetus

Explanation:
Haases Rule is a method of calculating the age of the fetus with the length of the fetus measured from crown to heel in centimeters.

50. Sexual perversion includes following, except:

  1. Sadism
  2. Rape
  3. Masochism
  4. Felichism

Answer and Explanation

Answer: (2) Rape

Explanation:
-> Rape is a sexual abuse, not a sexual perversion.
-> Sadism is the tendency to derive pleasure, especially sexual gratification, from inflicting pain, suffering, or humiliation on others.
-> Masochism is the tendency to derive sexual gratification from one’s own pain or humiliation.
-> Exhibitionism is the expose of male private parts to others to feel sexually excited when doing so.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment