2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2013 December NET NTA/JRF Forensic Science question paper 3. We try to explain and solve all the questions of the 2013 December Paper 3 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2013 December UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 3 And Answer Key

1. Magistrate Inquest is done in the following cases:

(a) Death in road accident  (b) Death caused by drowning  (c) Exhumation  (d) Death in prison

Codes:

  1. (a) and (c) are correct.
  2. (a) and (d) are correct.
  3. (c) and (d) are correct.
  4. (b) and (d) are correct.

Answer and Explanation

Answer: (3) (c) and (d) are correct.

Explanation:
The magistrate is inquest in the following cases:
-> Dowry deaths (within 7years of marriage)
-> Deaths in police firing.
-> Disappearance of a person from police custody
-> Death of a person in police custody
-> Death/disappearance of a person during police interrogation
-> Rape claimed in police custody
-> Death of a convict in jail
-> Exhumation cases
-> Admission of a mentally ill person in a psychiatric hospital.

2. The Bureau of Police Research and Development is situated in:

  1. New Delhi
  2. Lucknow
  3. Chandigarh
  4. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: (1) New Delhi

Explanation:
Bureau of Police Research and Development (BPR&D) was established in New Delhi on July 28, 1970, under the Ministry of Home Affairs. (Source)

3. The following persons helped Sir E.R. Henry in ten digit fingerprint classification:

(a) Battley  (b) Hemchand Bose   (c) Herschel   (d) Azizul Haq 

Codes:

  1. (b) and (c) are correct
  2. (d) and (c) are correct
  3. (b) and (d) are correct
  4. (a) and (b) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (b) and (d) are correct

Explanation:
Rai Bahadur Hem Chandra Bose with Azizul Haque were the two Indian employees working under the supervision of Edward Henry at the Calcutta Anthropometric Bureau.

4. Assertion (A): While dispatching the exhibit to the Forensic Science Laboratory the sample of the seal used on packed exhibits is also despatched along– with exhibits.
Reason (R): It helps in ascertaining the chain of custody in investigation.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are incorrect
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer and Explanation

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This assertion and reason question is self-explanatory.

5. The control soil sample should be collected within the distance of _______ of the questioned soil spot.

  1. 1 inch
  2. 3-4 inches
  3. 8 inches
  4. 1 feet

Answer and Explanation

Answer: (2) 3-4 inches

Explanation:
The standard value to collect the control soil sample is 3 to 4 inches to the questioned soil sample.

6. Arrange the following steps of crime investigation in proper sequence:

(i) Collection and dispatch of evidence to Forensic Science Laboratory.
(ii) First Information Report.
(iii) Photography of scene of crime.
(iv) Protection of scene of crime.

Codes:

  1. (ii), (iv), (iii), (i)
  2. (i), (iv), (ii), (iii)
  3. (ii), (iv), (i), (iii)
  4. (iii), (i), (ii), (iv)

Answer and Explanation

Answer: (1) (ii), (iv), (iii), (i)

Explanation:
The question doesn’t need any explanation.

7. These are sketching methods in crime scene, except:

  1. Rectangular co-ordinate method
  2. Spiral method
  3. Triangular co-ordinate method
  4. Polar co-ordinate method

Answer and Explanation

Answer: (2) Spiral method

Explanation:
Spiral method is one of the best methods of searching the crime scene especially for finding footprints in a limited area. Moving spirally inward (or outward) to the crime scene.

8. Sodium-halide-bromide cell window are used in:

  1. IR spectrometry
  2. UV spectrometry
  3. Raman spectrometry
  4. Atomic absorption spectrometry

Answer and Explanation

Answer: (1) IR spectrometry

Explanation:
Sodium-halide-bromide cell window is used in IR spectrometry because it remains transparent within the mid-IR region (5000 – 400 cm–1).

9. In X-ray spectroscopy, atoms are excited by:

  1. Direct bombardment with electrons
  2. Bombardment with protons
  3. Irradiation with X-rays of shorter wavelengths
  4. All the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All the above

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Forensic Science Paper 3 of UGC NET NTA/JRF.

10. Bertrand lens is a part of the following microscope:

  1. Steriomicroscope
  2. Comparison microscope
  3. Polarising microscope
  4. Fluorescence microscope

Answer and Explanation

Answer: (3) Polarising microscope

Explanation:
Bertrand Lens are commonly employed in the polarizing microscope. These lenses are the type of small convergent lens that is located between the objective and eyepieces of the polarized microscope. It allows users to see conoscopic interference patterns (pattern of birefringent colors crossed by dark bands) of the sample. These patterns are useful for the identification and investigation of the optical properties of minerals.

11. In which of the method, Hollow-Cathode lamp is used as radiation source?

  1. Atomic absorption spectrophotometer
  2. UV-Vis spectrophotometer
  3. IR spectrophotometer
  4. Raman spectrophotometer

Answer and Explanation

Answer: (1) Atomic absorption spectrophotometer

Explanation:
Hollow cathode lamps (HCL) are discharge lamps that consist of a cathode, an anode, and an inert gas-filled in a glass envelope which is designed for the use in Atomic Absorption Spectrometer (AAS).
Repeated Question: Q7 December 2012 Paper 2 UGC NET Forensic Science

12. A lens with a variable focal length is known as:

  1. Normal lens
  2. Telephoto lens
  3. Wide-angle lens
  4. Zoom lens

Answer and Explanation

Answer: (4) Zoom lens

Explanation:
-> Telephoto lens: long-focal length that is great for bringing distant scenes and subjects closer. It can either have prime (fixed focal length) and zoom focal lenses.
-> Wide-angle lens: wider angle of view of 64° to 180° but generally have shorter focal lengths.
-> Zoom lens: different focal lengths in a single lens.

13. X-ray spectra are quite simple because

  1. They result from transition between energy levels of the innermost electrons
  2. They result from transition between every levels of the outermost electrons
  3. They result from transition between energy levels of middle orbital electrons
  4. No change in transition levels of electrons

Answer and Explanation

Answer: (1) They result from transition between energy levels of the innermost electrons

Explanation:
This question and answer is self-explanatory.

14. Spherical aberration means:

  1. That all portions of a lens have common focus
  2. That inner and outer areas of lens do not have common focus
  3. That the lens corrected for two wavelengths of radiation
  4. It is corrected for three wavelengths of radiation

Answer and Explanation

Answer: (2) That inner and outer areas of lens do not have common focus

Explanation:
This question of 2013 December UGC NTA Forensic Science Paper 3 is self-explanatory.

15. Detectors in IR spectrophotometry include the following:

(a) Golay detector  (b) Electron capture detector  (c) Photodetector  (d) Thermocouples

Codes:

  1. (a) and (b) are correct.
  2. (b) and (c) are correct.
  3. (c) and (d) are correct.
  4. (a) and (d) are correct.

Answer and Explanation

Answer: (X) Wrong Question

Explanation:
-> Golay Detector: IR spectroscopy
-> Electron capture detector: Gas Chroamtography
-> Photodetectors: Commonly in Visible Spectroscopy
-> Thermocouples: Detector of temperature variation

16. Which of the following would be considered individual evidence?

  1. DNA
  2. Blood
  3. Paint
  4. Soil

Answer and Explanation

Answer: (1) DNA

Explanation:
Those evidences that poses a higher degree of certainty to individuality source is called individual evidence. Some examples of individual evidence are nuclear DNA, tool marks, and fingerprints.

17. The sex of an individual can be determined by the following, except:

  1. X-Y chromosome
  2. Barr-bodies
  3. Protein pattern
  4. Testosterone/Estradiol ratio

Answer and Explanation

Answer: (3) Protein pattern

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Paper 3 Forensic Science UGC NET NTA/ JRF.

18. Which of the following factor is not assumed by Hardy-Weinberg equilibrium?

  1. The population is infinitely large
  2. Mating in non-random
  3. No mutation
  4. No migration

Answer and Explanation

Answer: (2) Mating in non-random

Explanation:
According to the Hardy-Weinberg equilibrium, the genetic variation remains constant from one generation to another when there is absence of new alleles into a population.

19. Two arms composed mainly of DNA and held together by centromere is:

  1. Gene
  2. Cell
  3. Protein
  4. Chromosome

Answer and Explanation

Answer: (4) Chromosome

Explanation:
Two chromatids (newly copied chromosomes) are held together at a region of DNA called the centromere which is responsible for guiding the movement of chromosomes during mitosis and meiosis.
-> Mitosis: Mitosis produces two diploid somatic cells that are genetically identical to each other and the original parent cell.
-> Meiosis: Meiosis produces four haploids gametes that are genetically unique from each other and the original parent cell.
Reference: DNA Structure

20. A nucleotide consist of:

  1. Nucleic acids, RNA and DNA
  2. Sugar, Phosphate and one of the four chemicals – A, T, G, C
  3. Messenger RNA and transfer RNA
  4. Adenine, Thymine, Guanine and Cytosine

Answer and Explanation

Answer: (X) Wrong Question

Explanation:
A nucleotide consists of a sugar molecule (either ribose in RNA or deoxyribose in DNA) attached to a phosphate group and a nitrogen-containing base. (Source)

Leave a Comment