2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

21. Match the following:

Projection Bloodstain patternsForms following patterns
(a) Cast off(i) Arc
(b) Drip(ii) Stroke
(c) Swipe(iii) Linear
(d) Arterial gushing(iv) Satellite
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(iv)(ii)(i)
2.(i)(iii)(ii)(iv)
3.(iv)(i)(ii)(iii)
4.(i)(iv)(ii)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation:
-> Drip: These are the small drops of blood that are distributed around the perimeter of a blood drop (or drops) and produce due to the dipping of blood.
-> Arterial gushing: These are the patterns that result from blood projected (in arc) into the crime scene under pressure from of artery or heart which forms a distinctive physical characteristic in the arterial patterns and heart pumping.
-> Swipe patterns: They are caused by the movement of the bloody object across a surface.
Reference: Criminalistics: An Introduction to Forensic Science by Richard Saferstein

22. Age of blood stain can be determined by, except:

  1. Colour change
  2. DNA
  3. Globulin/Albumin ratio
  4. Protein patterns

Answer and Explanation

Answer: (2) DNA

Explanation:
No explanation is need for this question of 2013 December UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 3.

23. Structure of DNA, carrier of the genetic blueprint of all biological organisms has been reported by:

  1. Alec Jeffreys
  2. Muller
  3. Crick & Watson
  4. E.M. Southern

Answer and Explanation

Answer: (3) Crick & Watson

Explanation:
In the early 1950s, Watson and Francis H.C. Crick have determined the double-helix structure of DNA, the molecule containing human genes.
Reference: The Discovery of the Double Helix, 1951-1953

24. By which method, Nicotine is isolated from alkaline solution?

  1. Dry ashing
  2. Wet digestion
  3. Distillation
  4. Sublimation

Answer and Explanation

Answer: (3) Distillation

Explanation:
In distillation, the liquid sample is heated to convert it into vapor, which is then allowed to flow in another location, where it is cooled, and condensing it back into a liquid. There are majorly four types of distillation such as Steam, Fractional Distillation, Vacuum, and Sweep CoDistillation.
-> More precisely steam distillation is used for the isolation of nicotine.

25. Arrange in the ascending order of presence of Δ9THC in the following:

(i) Charas  (ii) Bhang  (iii) Ganja  (iv) Charas oil

Codes:

  1. (iv), (i), (iii), (ii)
  2. (ii), (iii), (i), (iv)
  3. (iv), (ii), (i), (iii)
  4. (ii), (iv), (i), (iii)

Answer and Explanation

Answer: (2) (ii), (iii), (i), (iv)

Explanation:
-> Bhang is the mildest form of cannabis made from only leaves that are grind to a paste. (2-5% THC9)
-> Ganja contains 5% to 8% of THC9 and is made from the flowering tops of the female cannabis plant.
-> Charas is the second most potent type of cannabis after hashish oil contains 10-20% of THC9.
-> Charas (Hashish) Oil: 25 to 50% (lipid-soluble plant extract).

26. Wet digestion method is used for the extraction of poisons from viscera:

  1. Alkaloids
  2. Pesticides
  3. Toxic heavy metals
  4. Barbiturates

Answer and Explanation

Answer: (3) Toxic heavy metals

Explanation:
Wet digestion is also termed as acid mineralization. In this method, chemical decomposition of the sample is done by using oxidizing and dehydrating reagents such as various concentrated mineral acids.

27. For preparing Heroin from morphine, which of the following is used as acetylating reagent?

  1. Acetic anhydride
  2. Sodium Hydroxide
  3. Ammonium Hydroxide
  4. Calcium Hydroxide

Answer and Explanation

Answer: (1) Acetic anhydride

Explanation:
No explanation for this solved question of the 2013 December NTA/JRF Forensic Science Paper 3 Exam.

28. Ethanol is absorbed into blood from:

  1. Stomach and small intestine
  2. Liver and large intestine
  3. Kidney and liver
  4. Stomach and large intestine

Answer and Explanation

Answer: (1) Stomach and small intestine

Explanation:
No explanation for this solved question of the 2013 December UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 3 Exam.

29. Which one of the following is not an insecticide of vegetable origin?

  1. Nicotine
  2. Pyrethrins
  3. Rotenone
  4. Chlorodane

Answer and Explanation

Answer: (4) Chlorodane

Explanation:
-> Chlordane is an organochlorine insecticide that is derived from a flammable polycyclic hydrocarbon called indene.
-> Nicotine: Tobacco plant
-> Pyrethrins: Chrysanthemum flowers
-> Rotenone: Jicama vine plant and Fabaceae plants

30. The important characteristic of petrol includes:

  1. Anti-knock index
  2. Density
  3. Research octane number
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
The question and answer is self-explanatory.

31. Blue colour of PDS kerosene is due to the presence of which dye?

  1. Phenyl azo-naphthol
  2. Dialkyl amino anthraquinone
  3. Anthraquinone
  4. Anthracene

Answer and Explanation

Answer: (2) Dialkyl amino anthraquinone

Explanation:
Blue color of Public Distribution System (PDS) kerosene is due to the presence of 1-4-dialkyl-amino-anthraquinone dyes which is useful in distinguishing it as a subsidized product and also to detect the adulteration in other costly petroleum products.

32. SEMTEX is a high explosive, which is a combination of the following:

  1. Nitroglycerine and Ammonium Nitrate
  2. RDX and TNT
  3. Dynamite and ANFO
  4. PETN and RDX

Answer and Explanation

Answer: (4) PETN and RDX

Explanation:
-> SEMTEX is a mixture of RDX and PETN which are bonded by plasticized SBR rubber.
-> Torpex: RDX + TNT + Aluminium
-> Cyclotol: RDX + TNT
-> Baratol: TNT + Barium nitrate

33. Berdon primer is a primer

  1. Within an anvil
  2. Without an anvil
  3. In the form of pill
  4. Primer in the centre of the cartridge

Answer and Explanation

Answer: (2) Without an anvil

Explanation:
Berdan primer cap was designed by Colonel Berdan in 1866 and in this primer capping system, an anvil is the part of the cartridge case (not the primer) with a surrounding of numerous flash holes. While the boxer primer has one flash hole and anvil in the primer.

34. The diameter of 8 bore shot gun is:

  1. 0.615″
  2. 0.729″
  3. 0.835″
  4. 0.913″

Answer and Explanation

Answer: (3) 0.835″

Explanation:
The diameter of the 8 bore shotgun is 0.835 inches or 21.2 mm.

35. The trigger pull of service rifle is:

  1. 6 – 7 lbs
  2. 9 – 12 lbs
  3. 12 – 15 lbs
  4. 15 – 18 lbs

Answer and Explanation

Answer: (1) 6 – 7 lbs

Explanation:
Trigger Pull is the force exerted on the trigger to release the sear is called trigger-pull.
-> 0.22″ Rimfire rifles: 3–5pounds
-> Military rifles: 4–7 pounds
-> Revolvers – single action: 4–6 pounds
-> Revolvers – double action: 10–15 pounds
-> Self-loading pistols: 4–8 pounds
-> Shotgun: 4–5 pounds
Note: 1 pound = 1 lbs
Reference: Handbook of Firearms and Ballistics: Examining and Interpreting Forensic Evidence by Brian J. Heard

36. Ejector is not found in:

(a) .303 Rifle  (b) Musket   (c) Revolver  (d) Automatic pistol

Codes:

  1. (b) and (d) are correct.
  2. (a) and (c) are correct.
  3. (a) and (b) are correct.
  4. (b) and (c) are correct

Answer and Explanation

Answer: (4) (b) and (c) are correct

Explanation:
No explanation for this question of the 2013 December UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 3.

37. Chronograph is an instrument which measures the following in forensic ballistics:

  1. Temperature inside the barrel of gun
  2. Velocity of the projectile
  3. Trajectory of the projectile
  4. Angle of fire of a gun

Answer and Explanation

Answer: (2) Velocity of the projectile

Explanation:
A chronograph is used for the determination of the projectile’s velocity with a velocity range of 22fps to 7000 fps.

38. Bullet that leaves a visible smoke mark on the flight is called:

  1. Fragile bullet
  2. Jacketed bullet
  3. Tracer bullet
  4. Hollowpoint bullet

Answer and Explanation

Answer: (3) Tracer bullet

Explanation:
Tracer bullets have a small pyrotechnic charge in their base which traces the flight of the bullet, in the form of visible smoke.

39. Fibers obtained from animals or plants may also be called as:

  1. Synthetic fiber
  2. Natural fiber
  3. Manmade fiber
  4. Regenerated fiber

Answer and Explanation

Answer: (2) Natural fiber

Explanation:
No explanation for this question of UGC NET Forensic Science of Paper 3 December 2013.

40. Following are the salivary glands found in humans:

  1. Parotid gland
  2. Sublingual gland
  3. Submandibular glands
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation for this question of Forensic Science Paper 3 of UGC NET NTA December 2013.

Leave a Comment