2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

41. Confirmatory test for identification of human saliva are:

(i) Lateral immunochromatographic strip test
(ii) Rapid Stain Identification Kit (RSID)
(iii) Phadebas test
(iv) UV examination

Codes:

  1. (i) and (ii) are correct
  2. (i) and (iii) are correct
  3. (ii) and (iii) are correct
  4. (ii), and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (1) (i) and (ii) are correct

Explanation:
Lateral immunochromatographic strip test and Rapid Stain Identification Kit (RSID) are the rapid test for the determination of human saliva.

42. The presence of buccal epithelial cells confirms the following:

  1. Semen
  2. Blood
  3. Saliva
  4. Urine

Answer and Explanation

Answer: (3) Saliva

Explanation:
Buccal epithelial cells are present in the mouth and saliva also consist of it. Therefore, it confirms the presence of buccal epithelial cells in salvia.

43. Assertion (A): Presence of P30 confirms the seminal stain.
Reason (R): P30 is secreted into semen by Cowper’s gland.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. Both (A) and (R) are incorrect
  3. (A) is correct, but (R) is incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (A) is correct, but (R) is incorrect

Explanation:
Correct Reason: Prostate-specific antigens (PSA, also known as p30) are the glycoproteins that are secreted by the prostatic gland.

44. Which of the following fiber is of mineral origin?

  1. Mohair
  2. Cashmere
  3. Asbestos
  4. Rayon

Answer and Explanation

Answer: (3) Asbestos

Explanation:
Asbestos are the silicate minerals that have long and thin fibrous crystals called fibrils.

45. During spermatogenesis, the secondary spermatocyte develops into which of the following?

  1. Spermatids
  2. Primary spermatocytes
  3. Spermatogomia
  4. Spermatozoa

Answer and Explanation

Answer: (1) Spermatids

Explanation:
Spermatids are transformed into spermatozoa (sperm) by the process of spermiogenesis. In other words, spermatogenesis is the process by which stem cells develop into mature spermatozoa. And in total, there are three phases involved (1) Spermatocytogenesis (Mitosis), (2) Meiosis, and (3) Spermiogenesis.

46. Match the following in the soil as per Munsell colour Test:

MineralColour
(a) Hematite(i) Pale brown
(b) Iron sulphide(ii) White
(c) Calcite(iii) Red
(d) Dolomite(iv) Black
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(i)(iv)(ii)
2.(iii)(iv)(ii)(i)
3.(iii)(ii)(iv)(i)
4.(ii)(iii)(i)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iii), (iv), (ii), (i)

Explanation:
Munsell color test uses a Munsell Hue color chart that states different shades of color for comparisons. List-II states the Munsell Hue color of List-I samples.

47. _______ is a supercooled liquid which has attained so high viscosity as to be considered as solid.

  1. Plastics
  2. Glass
  3. Acrylic fiber
  4. Rayon

Answer and Explanation

Answer: (2) Glass (Half Correct)

Explanation:
Glass is actually neither a supercooled liquid nor a solid. It is an amorphous solid whose properties are somewhere between supercooled liquid and solid matter.

48. Is used for retarding the plaster of paris cast of foot prints:

  1. Sodium chloride
  2. Sodium bicarbonate
  3. Aluminium oxide
  4. Borax

Answer and Explanation

Answer: (4) Borax

Explanation:
No explanation for this question of Forensic Science Paper 3 of UGC NET NTA/JRF December 2013.

49. Besides silica, the main constituent of Gypsum soil is:

  1. Calcium carbonate
  2. Calcium sulphate
  3. Ferric oxide
  4. Aluminium oxide

Answer and Explanation

Answer: (2) Calcium sulphate

Explanation:
This question and answer is self explanatory.

50. The Refractive Index of glass can be determined by:

(a) Beckeline method  (b) Abbe’s refractometer  (c) GRIM   (d) Pulfritch refractometer

Codes:

  1. (b) and (c) are correct
  2. (d) and (c) are correct
  3. (a) and (c) are correct
  4. (b) and (d) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (a) and (c) are correct

Explanation:
-> GRIM: Full form— Glass Refractive Index Measurement in which temperature variation is used to measure the refractive index of glass.
-> Abbe’s refractometer: Precise determination of the refractive index of liquids.
-> Pulfrich refractometer: Determination of refractive index of solids and liquids.

51. The following method is nondestructive technique for ink identification:

  1. Solubility test
  2. Thin Layer Chromatography
  3. UV-Vis spectrophotometer
  4. Video spectral analysis

Answer and Explanation

Answer: (4) Video spectral analysis

Explanation:
Video spectral analysis allows non-destructive examination of documents using multiple instrumental parameters and wavelengths of light. With a VSC (Video Spectral Comparator), the examiner can analyze inks, visualize hidden security features, and reveal alterations on a document. This all happens due to the interaction of light (reflection, absorption, luminance, and transmissions) with the questioned document.

52. Taggants in ink are:

  1. Pigment
  2. Vehicle
  3. Binders
  4. Compounds used as markers to identify ink

Answer and Explanation

Answer: (4) Compounds used as markers to identify ink

Explanation:
The question and answer is self-explanatory.

53. Rifling marks on fired bullet are of the following type:

  1. Cut marks
  2. Compression marks
  3. Striation marks
  4. Integrated marks

Answer and Explanation

Answer: (3) Striation marks

Explanation:
Fired bullets composed of striation marks that are produces by the rifling of the barrel.

54. Wisdom teeth is also known as

  1. Canine
  2. Lateral incisor
  3. Third molar
  4. Second premolar

Answer and Explanation

Answer: (3) Third molar

Explanation:
No explanation is required for this question of UGC NET 2013 December Paper 3.

55. Olecranon fossa is present in which of the following bones?

  1. Radius
  2. Humerus
  3. Femur
  4. Tibia

Answer and Explanation

Answer: (2) Humerus

Explanation:
Olecranon fossa is a deep triangular depression on the posterior side of the humerus.

56. Skull photo superimposition technique was used for the first time in which of the following cases?

  1. Daubert case
  2. Ted Bundy case
  3. Frye case
  4. Ruxton case

Answer and Explanation

Answer: (4) Ruxton case

Explanation:
Cases solved by superimposition in chronological order:
Ruxton-> Pancham Shukla-> Basauri-> Rajkhawa
Similar Question: Q31 December 2006 Paper 2 UGC NET Forensic Science.

57. Foramen magnum is present on:

  1. Pelvis
  2. Scapula
  3. Sternum
  4. Skull

Answer and Explanation

Answer: (4) Skull

Explanation:
Foramen magnum (in Latin means “great hole”) is a large oval opening (foramen) in the occipital bone present in the base of the skull.

58. Linea aspera is present on which of the following bone?

  1. Femur
  2. Humerus
  3. Clavicle
  4. Ulna

Answer and Explanation

Answer: (1) Femur

Explanation:
Linea Aspera is the rough line on the posterior surface of the shaft of the femur.

59. Ossification of bones may be used for determination of:

  1. Sex
  2. Age
  3. Stature
  4. Time since death

Answer and Explanation

Answer: (2) Age

Explanation:
No explanation for this solved MCQ question of UGC NET 2013 December Forensic Science Paper 3.

60. The foot prints found at the scene of crime, indicates which of the following?

  1. Number of persons involved
  2. Height of the persons involved
  3. Entrance or exit of the persons involved
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
The question and answer is self-explanatory.

Leave a Comment