2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 December Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

61. In which weapon, Iron pyrite was used as ignitor?

  1. Percussion lock gun
  2. Wheel lock gun
  3. Flint lock gun
  4. Match lock gun

Answer and Explanation

Answer: (2) Wheel lock gun

Explanation:
Iron pyrite is the chemical substance that is used to ignites the priming charge of a wheel lock firearms.
Want to learn more about Ballistics? Check our Forensic Ballistic MCQ section.

62. To visualise the latent fingerprints, ninhydrin reacts with which of the following?

  1. Urea
  2. Amino acids
  3. Fatty acids
  4. Sodium chloride

Answer and Explanation

Answer: (2) Amino acids

Explanation:
For the detection of fingerprints, Ninhydrin (2,2-dihydroxyindane-1,3-dione) is used which reacts with eccrine’s amino acids to produce Ruhemann’s purple coloration.

63. Cyanoacrylate method can be best used to visualise latent fingerprints on the following type of surfaces:

  1. Non-porous
  2. Porous surfaces
  3. Semiporous
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Non-porous

Explanation:
No explanation needed for this question of solved previous year question paper of Forensic Science.

64. To decipher indented writings, following instrument is used:

  1. Videospectral comparator
  2. Electrostatic Detection Apparatus
  3. Universal Projectina
  4. Comparison Microscope

Answer and Explanation

Answer: (2) Electrostatic Detection Apparatus

Explanation:
Electrostatic Detection Apparatus (ESDA) develop the indentation based on charge distribution in the indented and non-indented surface on paper.

65. Development of a classification system based on single fingerprints is credited to:

  1. Henry
  2. Galton
  3. Battley
  4. Faulds

Answer and Explanation

Answer: (3) Battley

Explanation:
As Henry System requires entire 10 digits which were not feasible in the search of individuals of ‘cold’ crime scene impressions. To address this issue, Battley developed a single-digit classification of fingerprints where each digit was classified, first by pattern type, and then by other extensions. After that, the crime scene fingerprints were examined to determine the most probable digit(s), classified, and lastly searched.

66. The book entitled “Classification and uses of fingerprints” is authored by:

  1. Francis Galton
  2. Henry Faulds
  3. E.R. Henry
  4. Juan Vucetich

Answer and Explanation

Answer: (3) E.R. Henry

Explanation:
In 1900, E.R. Henry authored a fingerprint book named “Classification and uses of fingerprints”.

67. Ridge characteristics can be found in:

  1. Palm print
  2. Footprint
  3. Fingerprints
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December UGC NTA Forensic Science Paper 3.

68. Arrange the following in ascending chronological order of their appearance:

(i) Manual type writer  (ii) Laser printer  (iii) Dot-matrix printer   (iv) Inkjet printer

Codes:

  1. (i), (iii), (iv), (ii)
  2. (i), (ii), (iv), (iii)
  3. (iii), (iv), (ii), (i)
  4. (i), (iv), (ii), (iii)

Answer and Explanation

Answer: (1) (i), (iii), (iv), (ii)

Explanation:
Chronological order of appearance are:
Manual Type Writer-> Dot-matrix printer-> Inkjet printer-> laser printer

69. Match the following:

List-IList – II
(a) Watermarks(i) Ink examination
(b) Poroscopy(ii) Fingerprints
(c) Thin Layer Chromatography(iii) ESDA
(d) Indented writing(iv) Paper
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(ii)(i)(iii)
2.(ii)(iv)(iii)(i)
3.(iv)(ii)(iii)(i)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (1) (iv), (ii), (i), (iii)

Explanation:
No explanation is required for this previous year question paper of UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

70. Match the following:

List-IList-II
(a) Asphyxial death caused by suspension of the body by a ligature encircling the neck(i) Drowning
(b) Asphyxial death caused by constriction of the neck by a ligature without suspending the body(ii) Smothering
(c) Asphyxial death caused due to aspiration of fluid into air-passage(iii) Strangulation
(d) Asphyxial death caused by closing the external respiratory orifices(iv) Hanging
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(iii)(ii)(i)
2.(i)(iii)(ii)(iv)
3.(iv)(iii)(i)(ii)
4.(iv)(i)(ii)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iv), (iii), (i), (ii)

Explanation:
List-I is the definition for the List-II terms.

71. Lynching is commonly used for

  1. Suicidal hanging
  2. Judicial hanging
  3. Homicidal hanging without trial, by the mob
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (3) Homicidal hanging without trial, by the mob

Explanation:
Lynching is a form of the non-judicial homicidal hanging where a suspect is hanged by the enemy or overpowered groups by the means of rope using a tree or similar object. It was used by whites to hung blacks in North America.

72. Following are the types of Neurosis, except

  1. Anxiety
  2. Obsessive-compulsive
  3. Psychopathic personality
  4. Depressive

Answer and Explanation

Answer: (3) Psychopathic personality

Explanation:
Neurosis is a relatively mild mental illness that is not caused by organic disease, involving symptoms of stress. Some examples of Neurosis are depression, anxiety, obsessive behavior, hypochondria, etc.

73. Lie detector measures, the following parameters of an individual:

  1. Pulse rate
  2. Blood Pressure
  3. Galvanic skin Resistance
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 December Paper 3 of Forensic Science.

74. As per IPC (Indian Penal Code), Emasculation is classified as

  1. Assault
  2. Simple Injury
  3. Miscarriage
  4. Grievous injury

Answer and Explanation

Answer: (4) Grievous injury

Explanation:
Emasculation is the process of removal of the male reproductive organs from a person. And grievous injury is defined in Sec 320 IPC.

75. The homicide caused unintentionally by an act done in a good faith is

  1. Excusable
  2. Murder
  3. Culpable homicide
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Excusable

Explanation:
Unintentional homicide in a good faith is able to be justified or forgiven by the Indian court of law.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment