2013 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2013 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 2. We try to explain and solve all the questions of the 2013 June Paper 2 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2013 June UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 2 And Answer Key

1. The ‘fingerprint’ region of IR spectrum can be subdivided into the following except:

  1. 1500 – 1350 cm-1
  2. 1350 – 1000 cm-1
  3. Below 1000 cm-1
  4. Below 500 cm-1

Answer and Explanation

Answer: (4) Below 500 cm-1

Explanation:
The fingerprint region (infrared spectrum) ranges from 1450 – 500 cm-1 and this region has an almost unique spectrum for a compound and that why they are called to be the fingerprint region.

2. The ‘magic angle’ of NMR is at:

  1. 90 degrees
  2. 54.7 degrees
  3. 120 degrees
  4. 60.8 degrees

Answer and Explanation

Answer: (2) 54.7 degrees

Explanation:
In medical uses, at an angle of 54.7°, the z-component of the dipolar field is minimized which helps in imaging certain tissues that are highly structured especially tendons, cartilage, and peripheral nerves.
However, in the laboratory, Magic angle spinning (MAS) is used in solid-state MR spectroscopy where the sample is placed in an air-turbine device with an angle of 54.7° w.r.t magnetic field and spun at rates up to 70 kHz. And this setting helps in determining molecular structures of the highly structured compounds.
References: Magic Angle Effect

3. Which of the following illumination cannot be used in stereomicroscope?

  1. Incident
  2. Reflected
  3. Vertical
  4. Refracted

Answer and Explanation

Answer: (4) Refracted

Explanation:
No explanation for this question of 2013 June UGC NET NTA /JRF Forensic Science Paper 2.

4. Which of the following is not a part of the mechanical system of a compound microscope?

  1. Coarse adjustment
  2. Objective lens
  3. Body tube
  4. Stage

Answer and Explanation

Answer: (2) Objective lens

Explanation:
-> Mechanical Parts of a Compound Microscope: base, pillar, arm, inclination joint, stage, clips, diaphragm, body tube, nose piece, coarse adjustment knob, and fine adjustment knob.
-> Optical Parts: eyepiece lens, objective lenses, and mirror.

5. Match the following:

InstrumentDetectors
(a) X-ray(i) Crossed coil
(b) NMR(ii) Bolometers
(c) Visible spectrophotometry(iii) Silicon lithium drifted detectors
(d) IR spectroscopy(iv) Photovoltaic cell
(a)(b)(c)(d)
1.(ii)(i)(iv)(iii)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(iv)(iii)(ii)(i)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
-> Lithium-drifted silicon detectors are widely used for X-ray spectroscopy for measuring fast-electron energies.
-> For the detection of resonance signals in NMR, crossed coils method (nuclear induction method) is used which has distinctive transmitter and receiver coils that are arranged perpendicular to each other and to the direction of the magnetic field.
-> Bolometer is a detector to detect light in the far-infrared.
-> A photovoltaic cell or photomultiplier tube is used in visible spectrophotometry to detect the absorption of photons results in the emission of an electron from the sample.

6. Teaching of Forensic Science in India for the first time was started at the University situated at:

  1. Kolkata
  2. Bangalore
  3. Patiala
  4. Sagar

Answer and Explanation

Answer: (4) Sagar

Explanation:
The first forensic Science teaching was started in India at the Sagar University (now known to be Dr. Harisingh Gour University). After that, the University of Madras and Patiala also started undergraduate and postgraduate courses in forensic science.
Repeated Question: Q2 of 2007 December | Q31 of 2012 December Forensic Paper 3

7. A married woman dies with 9 years of marriage due to hanging at her husband’s house. The inquest is to be conducted by:

  1. District Surgeon
  2. Head Constable
  3. District Magistrate
  4. District Collector

Answer and Explanation

Answer: (2) Head Constable

Explanation:
As per Sub-section (3) of section 174, magistrate inquiries all the dowry death/ suicide cases within the time phrase of 7 years of marriage.

8. Inquest is conducted under which of the following sections of Indian law?

  1. 164 CrPC
  2. 174 CrPC
  3. 164 IEA
  4. 174 IPC

Answer and Explanation

Answer: (2) 174 CrPC

Explanation:
Inquest derived from a Latin word “quaesitus” which means “to seek”. In general, inquest is an inquiry or investigation of all the death cases where death is possibly not due to natural causes.

9. Match the following List-I with List-II & select the correct answer using the code given below:

List-IList-II
(a) Inquest(i) 143 Indian Evidence Act
(b) Summons(ii) 32 Indian Evidence Act
(c) Dying declaration(iii) 61 Criminal Procedure Code
(d) Leading questions(iv) 174 Criminal Procedure Code
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(iii)(ii)(iv)(i)
4.(i)(iii)(ii)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iv), (iii), (ii), (i)

Explanation:
No explanation for this question of 2013 June UGC NET NTA /JRF Forensic Science Paper 2.

10. First Forensic Science Lab in India was established at:

  1. Kolkata
  2. Mumbai
  3. Agra
  4. Delhi

Answer and Explanation

Answer: (1) Kolkata

Explanation:
-> In 1952, the first FSL of India was established which is also in Kolkata.
-> In 1957, 1st CFSL in India was established in Kolkata.

11. Medullary Index of human hair is:

  1. 0.8
  2. 0.6
  3. 0.4
  4. 0.3 or below

Answer and Explanation

Answer: (4) 0.3 or below

Explanation:
-> Medullary Index of human hair is less or equal to 0.33
-> Medullary Index of animal hair is more than or equal to 0.5

12. Acetoarciene stain is used for detection of:

  1. X-bodies in hair
  2. Y-bodies in hair
  3. Barr-bodies in hair
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (X) Wrong question

Explanation:
Acetoarciene stain is used for staining plant chromosomes.

13. Kinky hairs are characteristics of:

  1. Europeans
  2. Caucasians
  3. Mongloids
  4. Negroids

Answer and Explanation

Answer: (4) Negroids

Explanation:
-> Negroes: Short, curly, finest
-> Mongolians: Coarse
-> Caucasians:Fine to medium

14. ‘Ballooning effect’ test is characterstics of:

  1. Woollenfibres
  2. Nylon fibres
  3. Cotton fibres
  4. Rayon fibres

Answer and Explanation

Answer: (3) Cotton fibres

Explanation:
With the help of cuprammonium solution, cotton fibers can be identified with light blue balloons. Cuprammonium Solution is a combination of reagents such as 2gm of cupric hydroxide, ruthenium red, and 25% 100ml ammonia.

15. In hair growth, the telogen phase may last upto:

  1. One hundred days
  2. Six months
  3. Two years
  4. Six years

Answer and Explanation

Answer: (1) One hundred days

Explanation:
-> Anagen phase is the first stage of human hair growth which may last up to six years.
-> Catagen phase is the second stage where the hair grows but a slow rate and last anywhere from two to three weeks.
-> Telogen phase is the last phase of the hair development in which the hair is pushed out of the follicle to make them shed and takes about 100 days but can range from two months to six months.
Reference Book: Criminalistics: An Introduction to Forensic Science by Richard Saferstein.

16. The essentials of a fingerprint with loop pattern are:

  1. A sufficient recurve, a delta and minimum one ridge count
  2. A sufficient recurve, a core and a delta
  3. A sufficient recurve, a core, a ridge count
  4. A sufficient recurve, a core and a ridge count across a looping ridge

Answer and Explanation

Answer: (1) A sufficient recurve, a delta and minimum one ridge count

Explanation:
No explanation for this question of 2013 June UGC NET NTA /JRF Forensic Science Paper 2.

17. Which of the following method is recommended to develop latent fingerprints on human skin?

  1. Ninhydrin Method
  2. Amido Black Method
  3. Silver-Iodine Plate Transfer Method
  4. DFO Method

Answer and Explanation

Answer: (3) Silver-Iodine Plate Transfer Method

Explanation:
The iodine-silver plate transfer method for the detection of latent fingerprints on human skin is reported as a valuable tool for law enforcement officers.
Reference: Development of Latent Fingerprints on Human Skin – The Iodine-Silver Plate Transfer Method

18. Handwriting with finger movements may be characterized by:

  1. Restricted lateral freedom
  2. Frequentpen lifts
  3. Size of the writing
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation is required for this question of the 2013 June Forensic Science paper of UGC NET NTA/JRF.

19. The shape of sub pubic angle in a female is:

  1. L shaped
  2. U shaped
  3. V shaped
  4. Round shape

Answer and Explanation

Answer: (2) U shaped

Explanation:
With the subpubic angle, the sex can be determined more accurately with an accuracy of 90.8%.
-> In male, the subpubic angle is 70° to 75° (V-shaped/ acute angle).
-> In female, the subpubic angle is 90° to 100° (U shaped/ obtuse angle).

20. Arrange the following weapons in the reverse chronological order of their development:

(i) Match lock (ii) Wheel lock (iii) Percussion lock (iv) Flint lock

  1. (i),(iii), (iv), (ii)  
  2. (ii), (iii), (i), (iv)
  3. (iii), (ii), (iv), (i)
  4. (iv), (i), (ii), (iii)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iii), (ii), (iv), (i)

Explanation:
No explanation for this question of previous year 2013 June Forensic Science paper 2 of UGC NET NTA/JRF.

Leave a Comment