2013 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA JRF Question Paper

21. Ambidextrous writer is a writer who can write with equal ease and skill with:

  1. Right hand only
  2. Left hand only
  3. Both the hands
  4. Holding pen in mouth

Answer and Explanation

Answer: (3) Both the hands

Explanation:
No explanation is required for this question of the 2013 June UGC NET NTA/JRF Forensic Science paper.

22. Match the following:

List-IList-II
(a) Single action striation mark(i) Hammer
(b) Punch mark(ii) Pliers
(c) Repeated action tool marks(iii) Screw drive
(d) Cutting mark of wire(iv) Drill
(a)(b)(c)(d)
1.(iii)(ii)(i)(iv)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(iv)(iii)(i)(ii)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (2) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
List-I is the corresponding marks generated by List-II.

23. In paint examination, pyrolysis gas chromatography is useful for characterizing:

  1. Metal iron
  2. Binder
  3. Pigment
  4. Vehicle

Answer and Explanation

Answer: (2) Binder

Explanation:
Binder component of paint is analyzed using Pyrolysis Gas Chromatography.
References: Pyrolysis Gas Chromatography (Sciencedirect)

24. Stature of an individual is approximately _______ times of foot length of a person.

  1. 6.5
  2. 8.2
  3. 7.5
  4. 5.9

Answer and Explanation

Answer: (1) 6.5

Explanation:
Other means of calculating approx stature:
-> Body stature= 2x length of one arm + 30 cm for two clavicle + 4 cm for sternum
-> Body stature= Length of the entire skeleton and 2.5–4 cm.
-> Body stature= Extended arms and length from tip of middle finger to the tip of the opposite finger.
-> Body stature= 3.3 times the length from sternal notch to symphysis pubis.

25. The part of a tyre that contacts the road surface and contains a design is called as:

  1. Tyre track
  2. Tyre treads
  3. Vehicle stance
  4. Trailer

Answer and Explanation

Answer: (2) Tyre treads

Explanation:
The question and answer is self explanatory.

26. Which of the following surfaces can be treated particularly with Vacuum Metal Deposition (VMD) method for the development of latent fingerprints?

  1. Paper and cardboard
  2. Heavily contaminated surfaces
  3. Polythene and Plastics
  4. Leather like surfaces

Answer and Explanation

Answer: (3) Polythene and Plastics

Explanation:
Vacuum Metal Deposition (VMD) method is readily used for the development of prints on non-porous surfaces such as polythene and plastics.

27. The following are the features of a female pelvis except:

  1. Wide greater sciatic notch
  2. Prominent pre-auricular sulcus
  3. Triangular obturator foramen
  4. Triangular shaped pubic bone

Answer and Explanation

Answer: (4) Triangular shaped pubic bone

Explanation:
Females have U-shaped public bone with a subpubic angle in-between 90° to 100°.

28. The fractures found on the edge of glass sheet are:

(i) Radal fracture  (ii) Concentric fracture   (iii) Rib marks  (iv) Hackle marks

Codes:

  1. (i) and (iii) are correct
  2. (ii) and (iii) are correct
  3. (iii) and (iv) are correct
  4. (ii) and (iv) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (iii) and (iv) are correct

Explanation:
-> Hackle mark is a line on the crack surface running parallel to the direction of fracture and can be used to match two pieces of glass.
-> Rib marks are curved markings like waves are observed which is almost at right angles to the face of the glass on which the crack has opened.

29. .303 rifle cartridge is a:

  1. Pinfire cartridge
  2. Rimfire cartridge
  3. Centrefire cartridge
  4. Blank cartridge

Answer and Explanation

Answer: (3) Centrefire cartridge

Explanation:
No explanation for this previous year question from 2013 June UGC NET Forensic Science paper.

30. Trigger pull of double action revolver ranges as:

  1. 3 – 5 pounds
  2. 5 – 7 pounds
  3. 9 – 12 pounds
  4. 16 – 20 pounds

Answer and Explanation

Answer: (4) 16 – 20 pounds

Explanation:
Trigger Pull is the force exerted on the trigger to release the sear is called trigger-pull.
-> 0.22″ Rimfire rifles: 3–5pounds
-> Military rifles: 4–7 pounds
-> Revolvers – single action: 4–6 pounds
-> Revolvers – double action: 10–15 pounds
-> Self-loading pistols: 4–8 pounds
-> Shotgun: 4–5 pounds
Reference: Handbook of Firearms and Ballistics: Examining and Interpreting Forensic Evidence by Brian J. Heard

31. In improvised gun, the constriction of barrel near muzzle end is of:

  1. 20 inch/1000
  2. 10 inch/1000
  3. 15 inch/1000
  4. 3 inch/1000

Answer and Explanation

Answer: (X) Wrong Question

Explanation:
One can’t state the constriction of the improvised guns because they have no standard of manufacturing.

32. The modified Griess Test is specific for determination of ________ in gunpowder residue.

  1. Nitrate
  2. Antimony
  3. Barium
  4. Nitrite

Answer and Explanation

Answer: (4) Nitrite

Explanation:
Modified Griess test is also an analytical chemistry test for the detection of nitrite ion just like Griess test. The main difference between the Griess and Modified Griess test is— Modified version doesn’t use Marshall’s Reagent [N-(1-naphthyl)-ethylenediamine dihydrochloride] which is carcinogenic in nature.

33. Match the following:

List-IList-II
(a) Nux vomica(i) Vitalis test
(b) Opium(ii) Gold chloride test
(c) Datura(iii) Mandelin’s test
(d) Aconite(iv) Marqui’s test
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(i)(ii)(iii)
2.(ii)(iii)(iv)(i)
3.(i)(ii)(iii)(iv)
4.(iii)(iv)(i)(ii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (iii), (iv), (i), (ii)

Explanation:
-> Gold Chloride Test is a presumptive test for cocaine (not aconite) where a few drops of 5% gold chloride solution in water are added to the suspect sample which gives rosette or long rod-shaped microscopic crystal. (Source)
-> Vitalis test is for the detection of Atropa belladonna and other families of Solanaceae plants (Dhatura). The extract was added with few drops of fuming nitric acid then heated on a water bath and after cooling, alcoholic caustic potash solution was added—violet color is produced which changes to red and fade away.
-> Mandelin reagent is for the detection of Strychnos nux-vomica (Strychnine). On the reaction of Brucine-free residue with Mandelin‘s Reagent (1% solution of Ammonium Vanadate and conc. Sulphuric Acid), it gives deep violet-blue color which fades to yellow with time.
-> Marqui’s test is used for the detection of opium, ergot, and Abrus precatorius.
Opium: Purple-red color that changes to violet and finally to blue.
Ergot: Brown color
Abrus precatorius: Pink color

34. Wet digestion method is used for extraction of the following poison from viscera:

  1. Arsenic
  2. Alkaloid
  3. Pesticide
  4. Ethanol

Answer and Explanation

Answer: (1) Arsenic

Explanation:
No explanation for this previous year’s question from Forensic Science Paper 2 of 2013 June UGC NET.

35. The following are the tests for analysis of morphine except:

  1. Marqui’s test
  2. Vitalis test
  3. Frohde’s test
  4. Husemann’s test

Answer and Explanation

Answer: (2) Vitalis test

Explanation:
Vitalis test is for the detection of Atropa belladonna and Solanaceae. This is because, Atropa belladonna and Solanaceae’s family share the same active tropanes alkaloids principles such as atropine, scopolamine, and hyoscyamine.

Leave a Comment