2013 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 June Solved Forensic Science Paper 2 UGC NET NTA JRF Question Paper

36. The most suitable solvent system for chromatography of blood sample is:

  1. Chloroform: Ethanol (40: 60)
  2. Methanol: Water (70: 30)
  3. Methanol: Acetic acid: Water (90: 3: 7)
  4. Ethanol: Acetic acid: Water (92: 1: 7)

Answer and Explanation

Answer: (3) Methanol: Acetic acid: Water (90: 3: 7)

Explanation:
No explanation for this previous year question from Forensic Science Paper 2 of 2013 June UGC NET.

37. The following poisons are extracted from alcoholic extract of Viscera:

(i) Croton  (ii) Oxalate  (iii) Copper (iv) Curare

Codes:

  1. (i) and (ii) are true
  2. (iii) and (ii) are true
  3. (ii) and (iv) are true
  4. (i) and (iv) are true

Answer and Explanation

Answer: (4) (i) and (iv) are true

Explanation:
No explanation for question from UGC NET Forensic Science Paper 2 of 2013 June.

38. ABO antigens are present over the surface of:

  1. WBC
  2. RBC
  3. Nucleus
  4. Cytoplasm

Answer and Explanation

Answer: (2) RBC

Explanation:
No explanation is needed for the MCQ question.

39. In human seminal fluid, the amount of spermatozoa is:

  1. 3 thousand spermatozoa/ml
  2. 50 billion spermatozoa/ounce
  3. 25 trillion spermatozoa/pint
  4. 100 million spermatozoa/ml

Answer and Explanation

Answer: (4) 100 million spermatozoa/ml

Explanation:
No explanation for question from UGC NET Forensic Science Paper 2 of 2013 June.

40. Different forms of the same gene or marker are called:

  1. Genetic linkage
  2. Linkage equilibrium
  3. Alleles
  4. Locus

Answer and Explanation

Answer: (3) Alleles

Explanation:
The question and answer is self explanatory.

41. Visualization of Esterase-D can be done using which of the following reagents?

  1. Glycine – sodum carbonate solution
  2. Glucose-1-phosphate
  3. 4-methyl umbelliferyl acetate
  4. Reduced glutathione

Answer and Explanation

Answer: (3) 4-methyl umbelliferyl acetate

Explanation:
Read More: Esterase Polymorphism Marking Cultivars of Manihot esculenta, Crantz.

42. Which locus is used for determining both male and female gender in DNA fingerprinting?

  1. DYS 19
  2. DYS 393
  3. Amelogenin
  4. Y-plex ladder

Answer and Explanation

Answer: (3) Amelogenin

Explanation:
Amelogenin typing is a sex-determination technique from enamel protein. For instance, Amelogenin (AMEL) is a major protein found in human enamel which has different signatures in males and females.

43. Arrange the following post-mortem changes in an ascending order:

(i) Cooling of the body  (ii) Greenish discolouration of abdomen   (iii)  Rigor mortis  (iv) Marbling

Code:

  1. (i), (iii), (ii), (iv)
  2. (ii), (iv), (i), (iii)
  3. (iv), (iii), (ii), (i)
  4. (i), (ii), (iii) (iv)  

Answer and Explanation

Answer: (1) (i), (iii), (ii), (iv)

Explanation:
-> Cooling of the body: The body fails to produce additional energy to maintain body temperature.
-> Rigor Mortis: Stiffening of the body muscles due to chemical changes in the muscles myofibrils.
-> Greenish discoloration of the abdomen: External sign of body decomposition.
-> Marbling: It is the linear branching pattern like a ‘marbled’ road map of blood vessels that are due to the decomposition of hemoglobin to sulphmethemoglobin which imparts greenish or reddish-brown staining of the superficial blood vessels.

44. The shape of cooling curve pattern of a human cadaver is:

  1. Ascending
  2. Descending
  3. Parabola
  4. Sigmoid

Answer and Explanation

Answer: (4) Sigmoid

Explanation:
The cooling of a human body is best represented by a sigmoid curve when the temperature is plotted against time and the best temperature estimation is done by rectal measurement.
Reference: Time of death estimation from temperature readings only: A Laplace transform approach.

45. Spinal cord is preserved in which of the following cases?

  1. Alcohol
  2. Arsenic
  3. Oleander
  4. Strychnine

Answer and Explanation

Answer: (4) Strychnine

Explanation:
Strychnine is an alkaloid and one of the active ingredients (other are Brucine and Loganin) of Strychnos nux-vomica which is a spinal and peripheral nerve poison.

46. Pseudocyesis refers to false:

  1. Rape
  2. Pregnancy
  3. Abortion
  4. Infanticide

Answer and Explanation

Answer: (2) Pregnancy

Explanation:
The question and answer is self-explanatory.

47. Brush burn or graze is a form of:

  1. Abrasion
  2. Chop wound
  3. Contusion
  4. Laceration

Answer and Explanation

Answer: (1) Abrasion

Explanation:
No explanation for question from UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 2 of 2013 June.

48. Casper’s dictum is related to:

  1. Identification
  2. Cause of death
  3. Flotation of body
  4. Rate of putrefaction

Answer and Explanation

Answer: (4) Rate of putrefaction

Explanation:
Casper’s dictum states that the rate of decomposition is:
Rate of decomposition in air = 2x in water = 8x in deeply buried bodies

49. Getler’s test is associated with:

  1. Burns
  2. Drowning
  3. Electrocution
  4. Poisoning

Answer and Explanation

Answer: (2) Drowning

Explanation:
Getler’s Test: It is a test of checking the chloride content in the right and left side of the heart. If the difference is 25 mg% or more between the right and left side, it is a case of antemortem drowning.

50. Pre-auricular Sulcus helps in the determination of:

  1. Age
  2. Sex
  3. Stature
  4. Race

Answer and Explanation

Answer: (2) Sex

Explanation:
The preauricular sulcus is a characteristic of the female pelvis who had given birth to the infant. They have anterior sacroiliac ligament which is prominent due to obstetrical trauma during the course of delivery.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment