2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

This post states all the questions with the answer key and explanation for the 2013 June NET NTA/JRF Forensic Science question paper 3. We try to explain and solve all the questions of the 2013 June Paper 3 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

Attention Users:
For systematic learning and chronological solution for the Previous Year UGC NET- NTA/JRF Forensic Science question paper (both Paper 2 and 3), please prefer to check the index page of Previous Year Forensic Science Paper. (Index Page of Forensic Science UGC NET- NTA/JRF)

2013 June UGC NET NTA/JRF Previous Years Solved Forensic Science Paper 3 And Answer Key

1. Assertion (A): The shifting of NMR signals is known as ‘chemical shift’.
Reason (R): The ‘chemical shifts’ occur due to shielding and de-shielding by electrons.

  1. (A) is correct, but (R) is incorrect
  2. (R) is correct, but (A) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. Both (A) & (R) are incorrect

Answer and Explanation

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This assertion-reason question is self-explanatory.

2. Which of the following is used as a detector in HPLC?

  1. Photovoltaic cell
  2. Phototube
  3. Electrochemical detector
  4. Photomultiplier tubes

Answer and Explanation

Answer: (3) Electrochemical detector

Explanation:
Electrochemical detectors are used in HPLC to detect the electric currents that are generated from oxidation or reduction reaction in chemical compounds.

3. A carrier gas in GLC should have the following characteristics, except:

  1. It should be inert
  2. It should be mixtures of gases
  3. It should be easily available
  4. It should not cause explosion or fire

Answer and Explanation

Answer: (2) It should be mixtures of gases

Explanation:
In general, Helium gas acts as a carrier for the GLC operations. It provides good efficiency and analysis but with a high costing price. Other GLC gas is nitrogen which provides the best efficiency but extremely slow, hence their application is very less. Moreover, the carrier gas can’t be a mixture of gases.

4. The name ‘Keeler’ is associated with

  1. Chromatograph
  2. Polygraph
  3. Spectrograph
  4. Monograph

Answer and Explanation

Answer: (2) Polygraph

Explanation:
Leonarde Keeler was the co-inventor of the polygraph. A polygraph is also called to be the ‘lie detector’ or psychophysiological detection of deception (PDD) whose principle is based on the several physiological variables, such as blood pressure, heart rate, respiration, and electrodermal reaction.

5. Which of the following witness can be asked a leading question during examination-in-chief?

  1. Common witness
  2. Expert witness
  3. Hostile witness
  4. None of the above

Answer and Explanation

Answer: (3) Hostile witness

Explanation:
-> Hostile Witness: A witness called by a party to dispose them a favor, but he testifies against the party that called him.

6. Exhumation means:

  1. Execution of a death sentence
  2. Examination of skeletal remains
  3. Digging out of a buried body
  4. Injecting formalin into body for preservation

Answer and Explanation

Answer: (3) Digging out of a buried body

Explanation:
In India, exhumation is called in the presence of the magistrate.

7. Magistrate inquest is conducted in the following conditions except

(a) Death in borstal school (b) Death in police custody (c) Death in shoot out (d) Death in corporate hospital

Codes:

  1. (a) and (d) are correct
  2. (b) and (c) are correct
  3. (a) and (b) are correct
  4. (b) and (d) are correct

Answer and Explanation

Answer: (X) Wrong question

Explanation:
The magistrate is inquest in the following cases:
-> Dowry deaths (within 7years of marriage)
-> Deaths in police firing.
-> Disappearance of a person from police custody
-> Death of a person in police custody
-> Death/disappearance of a person during police interrogation
-> Rape claimed in police custody
-> Death of a convict in jail
-> Exhumation cases
-> Admission of a mentally ill person in a psychiatric hospital.

8. ‘Expert’ is defined in the following section:

  1. 145 of Indian Evidence Act
  2. 45 of Indian Evidence Act
  3. 145 of Criminal Procedure Code
  4. 45 of Indian Penal Code

Answer and Explanation

Answer: (2) 45 of Indian Evidence Act

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 June Paper 3 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

9. Assertion (A): While taking the photograph of the dead body at the scene of offence a scale should be put by the side of the body.
Reason (R): It would help to calculate the total height of the person.

Codes:

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer and Explanation

Answer: (2) (A) is correct, but (R) is incorrect

Explanation:
Correct Reason: Sscaleis used to calculate the size of the relative features with respect to the surrounding of the cadaver body. While photography is done to ensure that identification can be made using the photograph.

10. Which of the following is the most important component for the individualization of hair?

  1. Follicular tag
  2. Cuticle
  3. Medulla
  4. Cortex

Answer and Explanation

Answer: (1) Follicular tag

Explanation:
Follicular tags are the hairs that have follicle tissues at their hair’s roots. And with the help of a follicular tag, DNA can be extracted which can dictate the sex and genetic profile of the source.

11. Which are the natural fibres?

  1. Cotton, jute, wool, hemp
  2. Cotton, nylon, rayon, wool
  3. Silk, jute, polyester, cotton
  4. Rayon, silk, hemp, polyester

Answer and Explanation

Answer: (1) Cotton, jute, wool, hemp

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 June Forensic Science Paper 3 for UGC NET NTA/JRF Examinations.

12. Jaffe test for urine is a reaction between

  1. Creatinine and picric acid
  2. Urea and ammonium hydroxide
  3. Urea and picric acid
  4. Creatinine and ammonium hydroxide

Answer and Explanation

Answer: (1) Creatinine and picric acid

Explanation:
For the determination of creatinine in the urine, Jaffe’s test is performed. In Jaffe’s test, the creatinine reacts with picric acid in an alkaline medium to produce an orange color.

13. Which of the following is a pigment found in faecal matter?

  1. Titanium oxide
  2. Urobilinogen
  3. Creatinine
  4. Keratin

Answer and Explanation

Answer: (2) Urobilinogen

Explanation:
Urobilinogen is a by-product of bilirubin reduction by the intestines bacterial action on bilirubin.

14. Vaginal secretions can be characterised on the basis of the following:

  1. Glycogenated epithelial cells
  2. Papillary cells
  3. Squamous cells
  4. Elongated cells

Answer and Explanation

Answer: (1) Glycogenated epithelial cells

Explanation:
Glycogenated epithelial cells are specific to the vagina and that’s why they are used as a marker for vaginal epithelium. So, if it gets recovered from the suspect penile skin, it is a clear sign of penile-vaginal penetration.

15. Presence of colostrum in milk is indicative of

  1. Ovariantumours
  2. False pregnancy
  3. Recent delivery
  4. Uterinetumour

Answer and Explanation

Answer: (3) Recent delivery

Explanation:
Colostrum is the first form of milk produced by the mammary glands of females, immediately after giving birth to a newborn.

16. Precipitin Test is performed to determine:

  1. Species of origin
  2. Sex of origin
  3. Age of origin
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Species of origin

Explanation:
Precipitin test is used to detect the presence of a specific antigen which signifies the blood sample is human blood or not.

17. The working of Polilight is based on ______.

  1. Alternate light source
  2. U.V. light source
  3. I.R. radiation source
  4. Near I.R. radiation source

Answer and Explanation

Answer: (1) Alternate light source

Explanation:
Polilight is a portable, high-intensity, and alternative light source that is used to detect various evidences at the scene of crime. Evidences such as fingerprints, bodily fluids, and other trace evidence can be easily be seen using this alternate light source.

18. Guided-hand writing is also known as ________.

  1. Skilled handwriting
  2. Assisted handwriting
  3. Forged handwriting
  4. Traced handwriting

Answer and Explanation

Answer: (2) Assisted handwriting

Explanation:
No explanation is required for this previous year MCQ question of 2013 June NET NTA Forensic Science Paper 3.

19. Graphology can be defined as the examination of handwriting for the purpose of determining ________.

  1. Sex of the writer
  2. Stature of the writer
  3. Age of the writer
  4. Personality of the writer

Answer and Explanation

Answer: (4) Personality of the writer

Explanation:
Graphology is an analysis of the physical characteristics and patterns of handwriting to identify the writer’s psychological state at the time of writing or their personal characteristics.

20. Pica type of typewriter types _______.

  1. 10 characters per inch
  2. 12 characters per inch
  3. 15 characters per inch
  4. 9 characters per inch

Answer and Explanation

Answer: (1) 10 characters per inch

Explanation:
-> Pica type of typewriters: 10 characters per inch.
-> Elite type of typewriter: 12 characters per inch.
The term “Pica” and “Elite” refer to how many characters a typewriter can type per inch area. Therefore, it is just the number of characters per inch and it doesn’t have to do with the style or font of the typewriter.
Similar Question: Q45 December 2010 UGC NTA Forensic Science

Leave a Comment