2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

21. Grazing angle in case of oblique light examination of documents pertains to _______.

  1. 10° – 15°
  2. 20° – 25°
  3. 25° – 30°
  4. 30° – 35°

Answer and Explanation

Answer: (1) 10° – 15°

Explanation:
Grazing angle is the angle between the incident ray and the reflecting surface. For identification and examination of the indented surface on documents, the grazing angle should be close to 10 to 15 degrees.

22. Indented writings on paper can be deciphered by:

  1. Electrophoresis
  2. Electrostatic Detection Apparatus
  3. Electroplating
  4. Electrolysis

Answer and Explanation

Answer: (2) Electrostatic Detection Apparatus

Explanation:
Electrostatic Detection Apparatus (ESDA) develop the indentation based on charge distribution in the indented and non-indented surface on paper.

23. The length is the greatest dimension in which of the following wounds?

  1. Chop wound
  2. Contusion
  3. Incised wound
  4. Stab wound

Answer and Explanation

Answer: (3) Incised wound

Explanation:
These are the cuts whose length is longer than the depth of the wound. Incised wounds are characterized by a deeper beginning but a narrow tailing at the end.

24. ACE-V in fingerprints terminology stands for _______.

  1. Association, Comparison, Evaluation, Verification
  2. Analysis, Comparison, Expertise, Verification
  3. Analysis, Correlation Evaluation, Verification
  4. Analysis, Comparison, Evaluation, Verification

Answer and Explanation

Answer: (4) Analysis, Comparison, Evaluation, Verification

Explanation:
ACE-V (Analysis, Comparison, Evaluation, Verification) is the acronym-cum-chronological order for the scientific examination of both known and unknown fingerprints. And based on the observation, makes and states the result.
Reference: ACE-V Examination Method Training Manual

25. Blobbing can be found in writings written with_______.

  1. Fountain pen
  2. Ballpoint pen
  3. Sketch pen
  4. Roller pen

Answer and Explanation

Answer: (2) Ballpoint pen

Explanation:
Blobbing of a ballpoint pen is called to be the “blotchy residue” that sticks to the edge of the ballpoint pen tips. This accumulation is due to the thinning of the ball inks result from the friction of pen against paper. And when the person writes with that type of pen, a solid-thick ink globule forms which usually on the initial stokes of the writings. These blobbing of inks also seen in the hands of the writer.

26. Foot prints on wooden floor may be collected by:

  1. Electrostatic method
  2. Plaster of paris
  3. Sulphur
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Electrostatic method

Explanation:
Electrostatic method of lifting print uses a charged plastic film which is neatly placed over the dust print and due to electrostatic adhesions it attracts the dust particles which finally get adhered to the thin charged sheet.
Please Note: Dust prints are preserved using Photography, Tracing, and Electrostatic method.
Similar Question: Q4 2006 June | Q5 December 2010 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

27. The most suitable method for preservation of surface foot print is

  1. Tracing
  2. Wax cast
  3. Plaster of paris cast
  4. All of above

Answer and Explanation

Answer: (1) Tracing

Explanation:
No explanation is required for this previous year’s question of the 2013 June NET NTA/JRF Paper 3.

28. The refractive index of glass is determined by

  1. Becke line method
  2. Free floatation method
  3. Pulfritchrefractometer
  4. Density gradient tube method

Answer and Explanation

Answer: (1) Becke line method

Explanation:
The Becke line method is used to determine the relative refractive index of glass materials. And if the Becke line appears inside the edge of a glass fragment, this means the glass piece has a greater RI than the surrounding liquid.
Repeated Question: Q35 June 2005 UGC NET Forensic Science Paper 2.

29. Nigrosine Ink is obtained from

  1. Plant
  2. Coloured dyes
  3. Carbon
  4. Coal tar

Answer and Explanation

Answer: (4) Coal tar

Explanation:
No explanation for this question.

30. Assertion (A): Organic contents of the soil help in ascertaining the source of the soil.
Reason (R): The organic components of soil from different sources are different in nature.

Codes:

  1. (A) is correct, but (R) is incorrect
  2. (R) is correct, but (A) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are correct
  4. Both(A) and (R) are incorrect

Answer and Explanation

Answer: (3) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
This assertion-reason question is self-explanatory.

31. The following form of paint sample is most suitable clue in forensic paint analysis:

  1. Paint smear
  2. Paint dust
  3. Paint streak
  4. Paint chip

Answer and Explanation

Answer: (4) Paint chip

Explanation:
By finding the sequence of paint layers from a paint chip analysis, we can compare the two paint samples.

32. Match the following:

List-IList-II
(a) Vegetable Fibre(i) Asbestos
(b) Animal Fibre(ii) Cotton
(c) Mineral Fibre(iii) Acrylic
(d) Synthetic Fibre(iv) Angora
(a)(b)(c)(d)
1.(iv)(ii)(i)(iii)
2.(i)(iv)(iii)(ii)
3.(ii)(iv)(iii)(i)
4.(ii)(iv)(i)(iii)

Answer and Explanation

Answer: (4) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
-> Angora is an animal fiber produced by the Angora rabbit.
-> Acrylic fibers are synthetic fibers made from polyacrylonitrile monomer.
-> Asbestos is the silicate minerals that have long and thin fibrous crystals called fibrils.

33. Linen fibre posseses

  1. Medulla
  2. Hollow tube in centre
  3. Nodes
  4. Twist

Answer and Explanation

Answer: (3) Nodes

Explanation:
In general, the flax fibers (linen) can be identified by their “nodes” which have irregular polygonal shapes that are responsible for the texture and flexibility of the linen fabric.
Repeated Question: Q27 of 2006 June | Q30 June 2009 previous year Forensic Science question paper.

34. Gait pattern comprises

  1. Step length
  2. Foot angle
  3. Footwear mark
  4. Movement line

Answer and Explanation

Answer: (X) Wrong question

Explanation:
This question is wrong because it has more than one correct answer.
-> Common parts of gait pattern are the line of progression, the base of gait, stride, step length, foot angle, and walking line.

35. Drill marks are

  1. Single action striation mark
  2. Compression mark
  3. Repeated action striation mark
  4. Mixed marks

Answer and Explanation

Answer: (3) Repeated action striation mark

Explanation:
No explanation for this MCQ question of 2013 June Paper 3 UGC NET NTA/JRF Forensic Science.

36. Sodium fluoride that is used as a preservative for blood samples inhibits the enzyme

  1. Enolase
  2. Esterase
  3. Peptidase
  4. Phosphokinase

Answer and Explanation

Answer: (1) Enolase

Explanation:
Sodium fluoride is one of the most commonly used preservative agents to prevent glycolysis. Moreover, it inhibits the enzyme enolase and also effectively inhibits bacterial growth.

37. Post-mortem caloricity means:

  1. Colour change of the bodybefore death
  2. Colour change of the body after death
  3. Fall of temperature before death
  4. Rise of temperature after death

Answer and Explanation

Answer: (4) Rise of temperature after death

Explanation:
Postmortem Caloricity: It is the condition in which the dead body’s temperature increases. This is because of:
-> Postmortem glycogenolysis
-> High environmental temperature
-> Death due to infectious diseases from septicemia or bacteremia
-> Death due to heat-stroke or pontine hemorrhage
-> Due to tetanus and strychnine poisoning

38. Suspended animation may be seen in which of the following type of deaths?

(a) Burns (b) Drowning (c) Hanging (d) Electrocution

Codes:

  1. (a) and (b) are correct
  2. (b) and (c) are correct
  3. (a) and (d) are correct
  4. (b) and (d) are correct

Answer and Explanation

Answer: (4) (b) and (d) are correct

Explanation:
Suspended Animation is also called apparent death. It is defined as the conditions in which vital signs of life (heartbeat and respiration) are not detected by general clinical methods.
These are some of the common reasons for the suspended animation:
-> Hypothermia
-> Barbiturates and Opiates
-> Newborns
-> Drowning
-> Electrocution
-> Heatstroke
-> Cholera
-> Postanesthesia
-> Cerebral concussion or insanity

39. Assertion (A): The colour of lividity in carbon-mono oxide poisoning is cherry red.
Reason (R): Because of the binding of carbon to hemoglobin.

  1. (A) is correct, but (R) is incorrect
  2. Both (A) and (R) are correct
  3. (A) is incorrect, but (R) is correct
  4. Both (A) and (R) are incorrect

Answer and Explanation

Answer: (1) (A) is correct, but (R) is incorrect

Explanation:
Correct Reason: The cherry-red coloration of the blood is due to the association of carbon monoxide with hemoglobin (COHb) whose concentration is more than the 30% CO.

40. Caffey Syndrome is related with

  1. Child abuse
  2. Husband abuse
  3. Wife abuse
  4. Harassment at work place

Answer and Explanation

Answer: (1)  Child abuse

Explanation:
Caffey syndrome is defined as the condition of a battered child who gets repetitive physical injuries from physical violence produced by the parent or a guardian. Other names of Caffey syndrome are Caffey-Kempe syndrome, Battered Baby syndrome, Maltreatment syndrome, and Parent-infant traumatic stress syndrome.

Leave a Comment