2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

41. Post-mortem lividity helps in the determination of the following, except:

  1. Cause of death
  2. Motive for death
  3. Position of death
  4. Time of death

Answer and Explanation

Answer: (2) Motive for death

Explanation:
No explanation is required for this question of the 2012 June paper 3 Forensic Science UGC NET NTA/JRF.

42. In a case of hanging, if the knot is situated at the occipital region, is called

  1. Atypical
  2. Complete
  3. Partial
  4. Typical

Answer and Explanation

Answer: (4) Typical

Explanation:
-> Typical hanging: The knot is centrally placed over the occiput.
-> Atypical hanging: Knot is placed anywhere other than on the occiput.
-> Complete hanging: The body is fully suspended with no part touches the ground and constricting force is the weight of the body.
-> Incomplete or partial hanging: Non-fully suspended body and lower part of the body is touching the ground and the constriction force is the weight of the head.

43. Which of the following organs is most suitable for diatom test?

  1. Jejunum
  2. Lungs
  3. Stomach
  4. Sternum

Answer and Explanation

Answer: (4) Sternum

Explanation:
Diatoms findings are the indication of antemortem drowning and the most suitable way to test the diatoms is using the sternum or breastbone marrow.
Reference: The detection of diatoms in the marrow of the sternum as evidence of death by drowning.

44. The yellowish discoloration of a healing contusion is due to

  1. Bilirubin
  2. Hematoidin
  3. Hemosiderin
  4. Oxyhemoglobin

Answer and Explanation

Answer: (1) Bilirubin

Explanation:
The following is the list of color change with respect to the duration in case of bruise or contusion:
-> Fresh: Red color due to oxygenated blood
-> Few hours to 3 days: Blue color due to deoxyhemoglobin
-> 4–5 days: Bluish-black to brown color due to hemosiderin
-> 5–6 days: Green color due to biliverdin
-> 7–12 days: Yellow color due to bilirubin

45. Hesitation marks or tentative cuts is a feature seen in

  1. Accidents
  2. Suicides
  3. Homicides
  4. Fall from height

Answer and Explanation

Answer: (2) Suicides

Explanation:
In a case of suicide by sharp objects such as a knife or blade, there might be the chance of getting hesitation cuts/marks or tentative cuts or trial wound. And one of the common features of these hesitation cuts is, there are multiple, small, and superficial cuts that usually involves the superficial layer of the skin that shows hesitation before gaining the courage to make a final decisive cut.
Similar Question: Q71 June 2012 UGC NET Forensic Science Paper 3

46. The first permanent tooth to erupt is

  1. Lateral incisor
  2. Bicuspid – II
  3. Molar I
  4. Molar II

Answer and Explanation

Answer: (3) Molar I

Explanation:
Check our dedicated post on various tooth eruption tables in odontology.

47. Taurodontism is a feature seen among

  1. Caucassians
  2. Indians
  3. Mongoloids
  4. Negroids

Answer and Explanation

Answer: (3) Mongoloids

Explanation:
Taurodontism is an irregularity of teeth that lacks constriction at the level of the cementoenamel junction which is found in the molar teeth of the Mongloloids. And due to the lack of constriction, the elongated pulp and displacement of bifurcation or trifurcation of the roots, makes the molar teeth rectangular.

48. Which of the following is not a prominent feature of male skull?

  1. Glabella
  2. Frontal eminence
  3. Supra orbital ridge
  4. Zygomatic arch

Answer and Explanation

Answer: (2) Frontal eminence

Explanation:
Frontal eminence (or tuber frontale) is less prominent in males and more prominent in females.

49. Sharpey’s fibres that join ligaments in holding a tooth in the socket are present in

  1. Cementum
  2. Enamel
  3. Gingiva
  4. Dentin

Answer and Explanation

Answer: (1) Cementum

Explanation:
Sharpey’s fibers (bone fibers, or perforating fibers) are bundles of collagenous fibers that are present to hold the outer circumferential lamellae of bone and the cementum of teeth.

50. The radiological study of skeletal remains for age estimation is based on the fusion of

  1. Epiphysis
  2. Anaphylaxis
  3. Metaphase
  4. Telophase

Answer and Explanation

Answer: (1) Epiphysis

Explanation:
The radiological study of bone for age determination is based on the ossification of the epiphysis. This is because, the ossification begins centrally in the epiphysis and spreads peripherally which is a process, not an event. Therefore, the age estimation can be done based on the process of the union of epiphysis and diaphysis.

51. Match the following:

List-IList-II
(a) Age(i) Barr
(b) Race(ii) Epiphyseal union
(c) Sex(iii) Femur
(d) Stature(iv) Shovel shaped incisors
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(ii)(iii)(iv)
2.(iii)(i)(iv)(ii)
3.(ii)(iv)(i)(iii)
4.(iv)(iii)(ii)(i)

Answer and Explanation

Answer: (3) (ii), (iv), (i), (iii)

Explanation:
No explanation is required for his question of the 2013 June Paper 3 UGC NTA Forensic Science examination.

52. The following mark is not found in fired cartridge case:

  1. Firing pin mark
  2. Rifling mark
  3. Chamber mark
  4. Breach face mark

Answer and Explanation

Answer: (2) Rifling mark

Explanation:
Rifling marks are only seen on the surface of the bullet which is made during its travel from the rifled barrel.

53. HPLC was discovered by

  1. Izmailov and Schraiber
  2. M. Tsuet
  3. de Vries
  4. Kirkland and Huber

Answer and Explanation

Answer: (4) Kirkland and Huber

Explanation:
Joseph Jack Kirkland and Dr. Joseph Huber was the inventor of HPLC.

54. Zip guns are

  1. Country made guns
  2. Rifles
  3. Machine guns
  4. Carbines

Answer and Explanation

Answer: (1) Country made guns

Explanation:
Zip guns are improvised firearms or country-made guns that usually consist of a barrel, breech block, and a firing mechanism. And as they are improvised firearms, there is no safety guarantee for the firer.

55. In the gunshot wound, the term back spatter refers to

  1. Ejection of blood and tissues from exit wound
  2. Ejection of projectile from the exit wound
  3. Ejection of projectile from entrance wound
  4. Ejection of blood and tissues from entrance gunshot wound

Answer and Explanation

Answer: (4) Ejection of blood and tissues from entrance gunshot wound

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 June UGC NET NTA/JRF Forensic Science Paper 3.

56. Match the following:

List-IList- II
(a) Fulminate of mercury(i) Nitroglycerin
(b) Gelatinesticks(ii) Dart
(c) Ballistite(iii) Primer
(d) Air gun(iv) Double base smokeless powder
(a)(b)(c)(d)
1.(i)(iii)(iv)(ii)
2.(iv)(iii)(ii)(i)
3.(iii)(i)(iv)(ii)
4.(iii)(ii)(i)(iv)

Answer and Explanation

Answer: (3) (iii), (i), (iv), (ii)

Explanation:
No explanation for this previous year question paper.

57. The terminal velocity of falling 9 mm bullet is about

  1. 168 ft/s
  2. 282 ft/sec
  3. 198 ft/sec
  4. 219 ft/sec

Answer and Explanation

Answer: (4) 219 ft/sec

Explanation:
No explanation for this previous year question paper for UGC NET NTA Forensic Science examinations.

58. What is the effect of cutting of barrel on dispersion of pellets on a target?

  1. Decrease the dispersion of pellet
  2. Increase the dispersion of pellet
  3. No change in dispersion of pellet
  4. The whole mass will make a single hole

Answer and Explanation

Answer: (2) Increase the dispersion of pellet

Explanation:
The dispersion of pellets is inversely propositional to the length of the barrel. So, shorter the barrel length higher the dispersion area of pellets.

59. In black powder Fg, FFg, FFFg number represents

  1. Weight of powder grains
  2. Volume of powder grains
  3. Fineness of powder grains
  4. Density of powder grains

Answer and Explanation

Answer: (3) Fineness of powder grains

Explanation:
Fineness of Powder Grains= fineness of grains (F)/size of grain (G)
And based on the extent of fitness and grain size, the black powder fineness can be defined in terms of FG, FFG, FFFG.

60. The three genetic loci that control PGM polymorphism are locus 1 on chromosome 1, locus 2 on chromosome 4 and locus 3 is on which of these chromosomes?

  1. 6
  2. 8
  3. 10
  4. 14

Answer and Explanation

Answer: (1) 6

Explanation:
The question and answer is self-explanatory.

Leave a Comment