2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA/JRF Question Paper

2013 June Solved Forensic Science Paper 3 UGC NET NTA JRF Question Paper

61. In GC-MS, a process in which an inert gas is bubbled through the water is known as

  1. Trapping
  2. Purging
  3. Mixing
  4. Eluting

Answer and Explanation

Answer: (2) Purging

Explanation:
Purging is simply a method of flushing the remaining gases in GC-MS, so that any remaining solvent gases from previous analysis get washed off and the chamber gets easily replaced with the new mobile phase.
Reference: A 12-Minute Purge and Trap GC/MS Analysis for Volatiles

62. The time interval that a drug takes for its concentration to drop to half of its concentration is known as

  1. Full life period
  2. Sleep life period
  3. Half-life period
  4. Quarter-life period

Answer and Explanation

Answer: (3) Half-life period

Explanation:
This question and answer is self explanatory.

63. 90% of the total ethanol consumed in body is converted into acetaldehyde and acetic acid within the

  1. Liver
  2. Lung
  3. Stomach
  4. Kidney

Answer and Explanation

Answer: (1) Liver

Explanation:
Liver enzyme called Alcohol dehydrogenase (ADH) metabolizes ethanol into acetaldehyde (a carcinogen) which further transforms into acetate by the action of aldehyde dehydrogenase (ALDH) and finally into carbon dioxide and water.
Similar Question: Q32 June 2011 UGC NET Forensic Science Paper 2

64. Effects of barbiturate onsets after

  1. Twelve hours
  2. Eight hours
  3. Two hours
  4. Six hours

Answer and Explanation

Answer: (3) Two hours

Explanation:
No explanation is required for this question of Forensic Science.

65. Cannabis sativa contains the following principal constituents

(a) Cannabinol (b) Strychnine (c) Hyosciene (d) Tetra hydro cannabinol

  1. (a) and (b) are correct
  2. (a) and (c) are correct
  3. (a) and (d) are correct
  4. (b) and (c) are correct

Answer and Explanation

Answer: (3) (a) and (d) are correct

Explanation:
The active main ingredients of cannabis are δ-9-tetrahydrocannabinol (THC), and benzopyrene in small quantities (a known carcinogen commonly found in tobacco). All these active ingredients are fat-soluble oleoresin cannabinol.

66. Which of the following instrument is used to identify the organic drugs?

  1. Infra-red spectrophotometer
  2. Polymerase chain reaction
  3. Atomic absorption spectrophotometer
  4. Automatic blood analyzer

Answer and Explanation

Answer: (1) Infra-red spectrophotometer

Explanation:
An infrared spectrophotometer uses a relative amount of energy as the function of the wavelength of IR radiation to identify and estimate the organic materials.

67. The soap remains present in the blood because of high alkaline binding capacity of the serum/due to its dissociated products like

  1. Proteins
  2. Albumin
  3. Fatty acid
  4. RBC

Answer and Explanation

Answer: (3) Fatty acid

Explanation:
A soap molecule has two distinct ends: hydrophilic (binds with water), and the other is hydrophobic (binds with grease, fats, and oil). So, when the soap remains in the blood, the soap molecules arrange themselves around fatty acid to form tiny clusters called micelles.

68. Which of the following preservatives is used to preserve the blood in case of alcohol poisoning?

  1. EDTA
  2. Heparin
  3. Sodium fluoride
  4. Sodium chloride

Answer and Explanation

Answer: (3) Sodium fluoride

Explanation:
No explanation is required for this question of 2013 June UGC NTA Forensic Science Paper 3

69. A technique used for increasing the amount of a specific segment of DNA is called

  1. DNA replication
  2. DNA amplification
  3. Denaturation
  4. VNTR

Answer and Explanation

Answer: (2) DNA amplification

Explanation:
The production of multiple copies of a specific sequence of DNA is called DNA amplification and it is done by the process of Polymerase chain reaction (PCR).

70. Which of the following is a plant protein?

  1. Lectins
  2. Actin
  3. Mycin
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (1) Lectins

Explanation:
No explanation is required for this previous year question of 2013 June UGC NTA Forensic Science Paper 3.

71. Which of these is a part of a mt.DNA?

  1. D-loop
  2. Y-loop
  3. S-loop
  4. T-loop

Answer and Explanation

Answer: (1) D-loop

Explanation:
The D-loop occurs in the main non-coding area of the mitochondrial DNA molecule, a segment called the control region or D-loop region.

72. Which of the following is not a red cell blood group system?

  1. Kell
  2. Duffy
  3. ABO
  4. HLA

Answer and Explanation

Answer: (4) HLA

Explanation:
-> Human leukocyte antigen (HLA) present in WBC.
-> Duffy is a blood grouping system for the classification of human blood based on the presence of glycoproteins known as Fy antigens.
-> Kell blood group was first described in 1945 which is based on the reaction of human red blood cell antigens.

73. A forensic scientist is supposed to answer the question when examining dried blood:

  1. Is it blood?
  2. Is it human blood?
  3. Which group it belongs to?
  4. All of the above

Answer and Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
Some test that helps the forensic examiner to interpret the individuality of the person from blood sample:
-> Luminol Test: Detection of the blood sample at crime science.
-> Percipitin test: Confirmatory test for human blood.
-> Crystal test (Takayama and Teichmann): Confirmatory test for blood.
-> Protein enzyme estimation: Blood Grouping.
-> DNA Analysis: Individualization of a person with DNA fingerprinting.

74. Which of the following rare earth oxide is not found in ‘Nernst Glower’?

  1. Zirconia
  2. Yttria
  3. Thoria
  4. Titanium

Answer and Explanation

Answer: (4) Titanium

Explanation:
Nernst glower is a solid-body radiator that is made up of a filament of rare-earth oxides such as zirconium oxide and yttrium oxide(thoria may also be used in the mixture). And on heating, it produces near-infrared radiation. So, they act as the source of radiation in near-infrared spectroscopy

75. Which of the following is not true in case of a radiation source?

  1. It must be stable
  2. It must have sufficient intensity
  3. It must supply intermittent radiation
  4. It should be detected at the end of the optical path

Answer and Explanation

Answer: (3) It must supply intermittent radiation

Explanation:
No explanation is needed for this question of 2013 June UGC NET Forensic Science Paper 3.

Jump to the Index Page of Previous Year UGC NTA NET Forensic Question Paper.

Leave a Comment