Mobile Device Identification MCQs: Mobile Forensic MCQs Ex-1.6

mobile cell forensic science mcqs

Mobile Device Identification MCQs is the 6th topic of our Section 1 of Basic and Fundamental Concepts from our systematic designed Mobile Forensic MCQ Series for the various entrance tests such as UGC NTA-NET /JRF, FACT and FACT+, University PG Entrance Exam (DU, GFSU, etc. ), or other Entrance Examination across the globe.

Attention Users:
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Mobile Cell Forensics. (Index Page of Mobile Forensic)

Mobile Device Identification MCQs Questions

This section has a total of 9 MCQ questions on mobile device identification along with their answer and explanation. If you already go through these forensic questions, then check our next post on the Logical Examination MCQs.

1. The design of a particular phone (or SIM) is commonly referred as

  1. Form Factor
  2. Unique Selling point
  3. Unique Feature
  4. Fact to known

Answer & Explanation

Answer: (1) Form Factor

Explanation:
No explanation for this Forensic Mobile Device Identification MCQ Question.

2. Which among these is NOT an example of Form Factor of a phone?

  1. Swivel
  2. Tablet
  3. Bar
  4. Mouse

Answer & Explanation

Answer: (4) Mouse

Explanation:
Swivel, Tablet, and bar are the categories of form factor phones.

3. Which of the following is NOT a common name for Bar Form Factor mobile phones?

  1. Candy Bar
  2. Brick
  3. Block
  4. Boxy-cot

Answer & Explanation

Answer: (4) Boxy-Cot

Explanation:
Candy Bar, Brick, or Block can be used to demonstrate a Bar Form Factor. These phones have a linear visible keyboard.

4. Flip phones are also called?

  1. Clamshell
  2. Side Clamshell
  3. Pull Up
  4. Both (1) and (2)

Answer & Explanation

Answer: (4) Both (1) and (2)

Explanation:
Clamshell and Side-Clamshell are the other names of Flip phones. It can be recognized as a distinct part i.e. screen and keyboard are separate parts, which generally attached by a hinge.

5. What is the more popular pseudo operating system in non-smartphones?

  1. BREW
  2. Android
  3. C++ based
  4. Python Based

Answer & Explanation

Answer: (1) BREW

Explanation:
BREW is a more popular pseudo operating system in a non-smartphone device. The newer version of BREW is BREW MP, here MP designated as a mobile platform.

6. In storage device micro-SD, SD stands for

  1. Storage Device
  2. Storage Database
  3. Secure Digital
  4. Storage Disk

Answer & Explanation

Answer: (3) Secure Digital

Explanation:
SD stands for Secure Digital in micro SD cards.

7. What is the dimension of a micro SD card?

  1. 15.0 mm X 11.0 mm
  2. 11.0 mm X 15.0 mm
  3. 15.0 mm X 21.55 mm
  4. 21.55 mm X 25.0 mm

Answer & Explanation

Answer: (2) 11.0 mm X 15.0 mm

Explanation:
A micro-SD card is 11.0 mm in length and 15.0 mm in width with various storage capacities.

8. What is the general rule of thumb for a powered-on the mobile device?

  1. If it is ON keep it ON
  2. If it is ON analyses and Switched OFF
  3. If it is ON, keeps it ON but isolate it
  4. If it is ON, Switched OFF properly without removing the battery.

Answer & Explanation

Answer: (3) If it is ON, keeps it ON but isolate it

Explanation:
No explanation for this Forensic Mobile Device Identification MCQ Question.

9. Which of the following is harder to bypass?

  1. Mobile PIN
  2. SIM PIN
  3. Android’s Ice Cream Sandwich Face Unlock
  4. Both (2) & (3)

Answer & Explanation

Answer: (2) SIM PIN

Explanation:
No explanation for this Forensic Mobile Device Identification MCQ Question.

Jump to Previous MCQ Post: Cellular Network MCQs Part 2: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.2
Next Mobile Forensic MCQ Topic: SIM Forensic MCQ

Leave a Comment