Legal Processes and Warrant: Mobile Forensic MCQ Ex-1.2

mobile forensic legal processes and warrant

Legal Processes and Warrant Forensic Mobile MCQ is the second topic in section 1— Basic and Fundamental Concepts from our systematic designed Mobile Forensic MCQ Series Section.

Attention Users:
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Mobile Cell Forensics. (Index Page of Mobile Forensic)

Legal Processes and Warrant Forensic Mobile MCQ

In this section of the mobile forensic MCQ set, we have listed down 19 MCQs along with their answers and explanation. This is the 2nd part of the sub-categories of mobile digital forensic.

You can browse all MCQs related to Digital Forensic from here.

1. Which of the act outlines the wireless providers to supply information to law enforcement in case of exigent?

  1. IT Act
  2. Law of Communication
  3. CALEA Act
  4. NABH Act of Communication

Answer & Explanation

Answer: (3) CALEA Act

Explanation:
CALEA: Commission Assistance for Law Enforcement Act. It is an act by the US Congress to facilitate wiretapping of U.S. domestic telephone and Internet traffic.
Exigent:- requiring immediate attention.

  1. Within 12 hrs
  2. Up to 24 hrs
  3. Within 48 hrs
  4. Up to 72 hrs

Answer & Explanation

Answer: (2) Up to 24 hrs

Explanation:
The wireless provider has given time up to 24 hrs in a single incident of an exigent.

3. What is an MNO?

  1. A wireless cellular company that manages all aspects that are necessary for communication.
  2. A mobile chip developing company that incorporates the unique serial number on the device.
  3. A specially designed Mobile Satellite provider company that manages all other wireless companies.
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (1) A wireless cellular company that manages all aspects that are necessary for communication.

Explanation:
MNO can be an independent wireless cellular company that maintains, services, and manages all aspects of the business that are necessary to provide wireless service to the customer.

4. MNO stands for

  1. Mobile Network Operation
  2. Mobile Network Operator
  3. Machine Network Operation
  4. Machine News Operator

Answer & Explanation

Answer: (2) Mobile Network Operator

Explanation:
No explanation needed for this Legal Processes Mobile Forensic MCQ question.

5. Which is NOT true for MVNO?

  1. A wireless company that doesn’t maintain its infrastructure.
  2. It operators on the relationship with MNOs
  3. The key feature of MNVO is to provide GSM connections only.
  4. Both (2) and (3)

Answer & Explanation

Answer: (3) The key feature of MNVO is to provide GSM connections only. (Not true)

Explanation:
Mobile virtual network operator (MVNO) is a virtual wireless company that has its own infrastructure i.e. antennae, tower system, etc. They depend on the MNOs for their infrastructure resources.

6. In which of the following cell number, more than one warrant may be required?

  1. If It uses pure MNO services
  2. If it uses MVNO services
  3. If it uses satellite connections
  4. Both (1) & (3)

Answer & Explanation

Answer: (2) If it uses MVNO services

Explanation:
In the case where a number is serviced by MVNO then sometimes more than one warrant is required; one warrant for MVNO and other for MNO.

7. UDID stands for

  1. Unique Data Intercepting Device
  2. Unique Device Identifier
  3. Unique Device Intercepting Data Module
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (2) Unique Device Identifier

Explanation:
UDID is an acronym for Unique Device Identifier.

8. Which services does WLNP provide?

  1. Ability to change the service providers within the same local area.
  2. Ability to change service provider globally.
  3. It can identify which mobile communication services are best in an area.
  4. It provides information about the operator information globally.

Answer & Explanation

Answer: (1) Ability to change the service providers within the same local area.

Explanation:
WLNP allows any consumer to change their network service provider within the local area.