Mobile Forensic Evidence Collection MCQs: Mobile Forensic MCQs Ex-1.3

mobile cell forensic science mcqs

9. Which are the most likely replaceable parts of the mobile device after a prolonged impression in fluid?

  1. Battery
  2. Sd-cards
  3. Mobile Screen
  4. Speakers

Answer & Explanation

Answer: (1) Battery

Explanation:
Most water-exposed devices would most likely need a new battery.

10. Which of the following is (are) the Faraday Methods?

  1. Internal settings such as shutting of flight mode
  2. Faraday Mesh and Bags
  3. Faraday Boxes and Tents
  4. All are faraday methods

Answer & Explanation

Answer: (4) All are the Faraday methods

Explanation:
Faraday method doesn’t mean only putting the device in a Faraday box but any method which is used to restrict the communication to the device can be termed as a Faraday method.
Switch-ON the flight mode is preferably the first faraday method to cut the device from communication.

11. Internal Faraday setting methods includes,

  1. Airplane mode or Flight mode
  2. Switching off Bluetooth
  3. Standalone mode
  4. Both (1) and (2)
  5. All the above.

Answer & Explanation

Answer: (5) All the above

Explanation:
All are the internal settings to restrict the device from communication are termed as internal faraday method.

12. “Standalone devices” term is mostly used for the device such as

  1. Computer
  2. Printer
  3. Fax-machine
  4. DVD Player

Answer & Explanation

Answer: (3) Fax-machine

Explanation:
A Standalone device can function independently without any other hardware.
Fax-machine don’t require other devices or hardware to function like a computer or modem. But in the case of a printer, DVD player, or even computer require other peripherals to feed and receive data.

13. Faraday Mesh is not appropriate for devices like

  1. Feature phones
  2. Smartphones
  3. Storage Device
  4. All of the above:

Answer & Explanation

Answer: (2) Smartphones

Explanation:
Faraday Mesh is made from metal sheet and when in contact with the smartphone (due to its touch screen) causes erratic behaviors and may accidental alters the data of cell phones.

14. Which of the following is the advantage(s) of Faraday Mesh over Faraday Bag?

  1. It has more blocking potential than faraday bag
  2. Faraday mesh has a seeing window while faraday bag don’t
  3. Both (1) and (2)
  4. None of the above is right

Answer & Explanation

Answer: (2) Faraday mesh has a seeing window while faraday bag don’t

Explanation:
Faraday Mesh provides an observable window. And in Faraday mesh, the blocking potential depends upon how many numbers of metal sheets are used.

15. Which of the following can demolishes the evidence of a forensic mobile in a Faraday bag?

  1. Data cable
  2. Charging cable
  3. Audio jack cable
  4. All the above

Answer & Explanation

Answer: (4) All the above

Explanation:
Any type of metallic wire directly attached to the mobile device, as the wired cable can act as an antenna even in a faraday bag.

16. Which of the following Faraday collection method(s) provides more features and feasibility?

  1. Faraday Mesh
  2. Faraday Bag
  3. Faraday Box
  4. All the above

Answer & Explanation

Answer: (3) Faraday Box

Explanation:
The general features of a Faraday box are internal lights, power cables, viewing windows, built-in Faraday mesh gloves for the operation on the mobile devices.

17. Faraday Box can also term as

  1. Metal-hold box
  2. Featured Metal carving Box
  3. Stronghold box
  4. All the above

Answer & Explanation

Answer: (3) Stronghold box

Explanation:
Faraday box is also called the Stronghold box.

18. Which of the following is the example of improvised Faraday Techniques?

  1. Aluminum foil
  2. Paint cans
  3. Arson cans
  4. All the above

Answer & Explanation

Answer: (4) All the above

Explanation:
No explanation for this Mobile Forensic Evidence Collection MCQ.


Previous MCQ Set: Legal Processes and Warrant: Mobile Forensic MCQ Ex-1.2
Next MCQs Set: Cellular Network MCQs Part 1: Mobile Forensic MCQs Ex- 1.4.1