Cellular Network MCQs Part 1: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.1

Cellular Network MCQs Part 1 Forensic Mobile Device

The Cellular Network MCQ is the 1st part of the 4th topic in section 1— Basic and Fundamental Concepts from our systematic designed Mobile Forensic MCQ Series.

Attention Users
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Mobile Cell Forensic.

Cellular Network MCQs Part 1

In this section, MCQs are designed on the topic covering basic to advanced in the cellular network in the field of Mobile Forensic. This part of Cellular Network has 37 MCQs questions along with answers and their explanations.

This is the first part of the Cellular Network MCQ questions. If you already go through this post, you can check its second part from here.


1. What is the general frequency range for a CDMA network?

  1. 600 to 1350 MHz
  2. 700 to 1500 MHZ
  3. 700 to 2333 MHz
  4. 700 to 2500 MHz

Answer & Explanation

Answer: (4) 700 to 2500 MHz

Explanation:
A typical CDMA device service frequency ranges from 700 to 2500 MHz.

2. What is the full form of CDMA?

  1. Code Division Multiple Device Authenticity
  2. Code Division Machine Access
  3. Code Division Multi-user Access
  4. Code Division Multiple Access

Answer & Explanation

Answer: (4) Code Division Multiple Access

Explanation:
CDMA stands for Code Division Multiple Access.

3. In the network and communication, ranges are typically referred to as?

  1. Ranged Web
  2. Bands
  3. Bandwidth
  4. Broad-width

Answer & Explanation

Answer: (2) Bands

Explanation:
In-network and communication, ranges are referred to Bands such as tri-band and quad-band.

4. Which type of mobile device generally doesn’t have SIM slots?

  1. CDMA Phone
  2. GSM Phone
  3. TDMA Phone
  4. All devices have SIM slots

Answer & Explanation

Answer: (1) CDMA

Explanation:
CDMA phones don’t pose SIM slots.

It means, NO SIM = CDMA Phone.
While GSM phones have a dedicated SIM slot. But some CDMA phones need SIM cards.

5. Assertion (A): CDMA uses Analog to digital conversion which if transmitted are nearly impossible to clone.

Reason (R): Because transmission frequency varies according to a defined pattern. There are trillions of these patterns which make it hard to clone.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this Forensic Cellular Network MCQ question.

6. Which of the cellular network is based on TDMA?

  1. GSM
  2. CDMA
  3. Both (1) & (2)
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (1) GSM

Explanation:
GSM is based on the TDMA technique. TDMA stands for Time Division Multiple Access

7. GSM stands for:

  1. Golden System of Mobile
  2. Global System of Mobile Device
  3. Global System of Mobile Communication
  4. Global System for Mobile Communication

Answer & Explanation

Answer: (4) Global System for Mobile Communication

Explanation:
GSM is a widely used digital mobile network. Global System for Mobile communication uses a variation of time division multiple access (TDMA).

8. Assertion (A): At transmission from GSM device, information is transformed into digital data and is given a specific time slot. Similarly, at the receiver end, it has to be the same specific time slot to get digital data.

Reason (R): It is the basis of all cellular communication.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer & Explanation

Answer: (2) (A) is correct, but (R) is incorrect

Explanation:
In the general scenario, the assertion statement (A) only defines the basis of GSM digital wireless telephony services, not all other communication services.