Cellular Network MCQs Part 1: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.1

Cellular Network MCQs Part 1 Forensic Mobile Device

9. CDMA uses which transmission techniques?

  1. Analog to digital data packets
  2. Patterns
  3. Voice data packets
  4. 12 bits packet data

Answer & Explanation

Answer: (2) Patterns

Explanation:
CDMA uses a defined pattern transmission technique.

10. GSM uses which of the following transmission technique?

  1. TDMA
  2. Voice data packets
  3. 12 bits packets data
  4. Digital packets Data by Cellular networks

Answer & Explanation

Answer: (1) TDMA

Explanation:
Transmission techniques used in GSM technology is Time Division Multiple Access (TDMA)

11. What is the set frequency range for GSM networks?

  1. 750 to 2100 MHz
  2. 750 to 2800 MHz
  3. 850 to 2100 MHz
  4. 850 to 2800 MHz

Answer & Explanation

Answer: (3) 850 to 2100 MHz

Explanation:
The frequency range for a GSM network is 850 to 2100 MHz.
Note: It is noted that these ranges may differ as per the network services carrier you choose, but all fall in the range of 850 to 2100 MHz.

12. Assertion (A): All CDMA phone does not possess SIM card slots.

Reason (R): Because all CDMA device does not need a SIM to connect to a cellular network.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer & Explanation

Answer: (3) Both (A) and (R) are incorrect

Explanation:
Assertion (R) and reason (R) is wrong because some CDMA devices need SIM cards to connect. Example: 4G CDMA device.

13. Assertion (A): All GSM mobile device needs a SIM to connect to cellular networks.

Reason (R): Without SIM in GSM mobile, any calls are not allowed.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer & Explanation

Answer: (2) (A) is correct, but (R) is incorrect

Explanation:
In case of emergency, a GSM mobile does not need a SIM to communicate. Example calling 911.

14. iDEN is developed by which of the following company

  1. Apple
  2. Samsung
  3. Motorola
  4. IBM

Answer & Explanation

Answer: (3) Motorola

Explanation:
Motorola developed iDEN, which is abbreviated as an Integrated Digital Enhanced Network. It is a mobile telecommunications technology that provides its users with the benefits of a trunked radio and a cellular telephone.

15. iDEN operates at a frequency of

  1. 20 kHz
  2. 25 kHz
  3. 30 kHz
  4. 27 kHz

Answer & Explanation

Answer: (2) 25 kHz

Explanation:
iDEN operates at a frequency of 25 Kilohertz (kHz).

16. Assertion (A): iDEN is known as “push-to-talk” networks.

Reason (R): Because it uses cellular networks and trunked radio technology for setting up communication.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this Forensic Cellular Network MCQ question

17. Which cellular network uses a two-way radio broadcast?

  1. CDMA only
  2. CDMA-GSM
  3. iDEN
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (3) iDEN

Explanation:
iDEN uses a two-way radio broadcast that provides benefits of a trunked radio and a cellular telephone which worked like old walkie-talkies.