Cellular Network MCQs Part 1: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.1

Cellular Network MCQs Part 1 Forensic Mobile Device

18. What is the full form of LTE?

  1. Latest Technology of Efficient Speed
  2. Latest Tech of Electronic
  3. Long-Term Evolution
  4. Latest Telecommunication Evolution

Answer & Explanation

Answer: (3) Long-Term Evolution

Explanation:
Long-term Evolution (LTE) is the standard for smooth and efficient wireless broadband communication. LTE uses a different radio interface together with a core network which is key to LTE 4G speed.

19. In mobile telecommunication, 3GPP stands for

  1. Third Generation Protocol Project
  2. Third Generation Partnership Protocol
  3. Third Generation Partnership Project
  4. Third Generation of Password Protocol

Answer & Explanation

Answer: (3) Third Generation Partnership Project

Explanation:
Third Generation Partnership Project (3GPP) is a standards organization that develops protocols for mobile telephony.

20. The word 4 in “4G LTE” signifies

  1. Fastest Generation of Evolution
  2. Fourth Generation of Speed
  3. Fourth Generation of Mobile Development
  4. Fourth Generation of Coverage of Networks

Answer & Explanation

Answer: (2) Fourth Generation of Speed

Explanation:
In term “4g LTE” here number “4” signifies the fourth Generation of Speed.

21. What is the full form of ITU?

  1. Integrated Telecommunication Union
  2. Integrated Technology of the United Nations
  3. Integrated Telecommunications of the United Nations
  4. International Telecommunication Union

Answer & Explanation

Answer: (4) International Telecommunication Union

Explanation:
No explanation for this Cellular Network MCQ question.

22. Which agency sets the standards for telecommunications internationally?

  1. International Telecommunication Union (ITU)
  2. International Centre of Telecommunication Science (ICTS)
  3. International Telecommunication Protocol (ITP)
  4. All of the above

Answer & Explanation

Answer: (1) International Telecommunication Union (ITU)

Explanation:
ITU (International Telecommunication Union) is a UN agency that sets rules and standards internationally for telecommunications.

23. What is the unique number that can be used for the identification of mobile handsets?

  1. IMSI
  2. ICCID
  3. IMEI
  4. SIM UID

Answer & Explanation

Answer: (3) IMEI

Explanation:
No explanation for this cellular network mcq question.

24. IMEI in mobile device forensic stands for

  1. International Mobile Equipment Identity
  2. International Mobile Evidence Identity
  3. Integrated Mobile Evidence Identification
  4. International Machine Equipment Identifier

Answer & Explanation

Answer: (1) International Mobile Equipment Identity

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

25. What is the general length of the IMEI number?

  1. 14
  2. 15
  3. 16
  4. 18

Answer & Explanation

Answer: (2) 15

Explanation:
The IMEI number is usually 15 digits.
IMEI number (15 digits) = 6 digits (TAC) + 2 digits (FAC) + 6 digits (SNR) + 1 digit (Check Digit)

26. How many check digit(s) in the IMEI number?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer & Explanation

Answer: (1) One

Explanation:
In the IMEI number, the last digit is a check digit which can be calculated by the Luhn algorithm.

27. Apart from IMEI, another term IMEISV in which “SV” stands for?

  1. Safety Value
  2. Scalar Value
  3. Super Value
  4. Software Version

Answer & Explanation

Answer: (4) Software Version

Explanation:
IMEISV stands for International Mobile Equipment Identity Software Version. It is the value that identifies the mobile phone and also the version of its software.

28. How many total digits are in IMEISV?

  1. 15
  2. 16
  3. 17
  4. 18

Answer & Explanation

Answer: (2) 16

Explanation:
No explanation for this MCQ question.