Cellular Network MCQs Part 1: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.1

Cellular Network MCQs Part 1 Forensic Mobile Device

29. Which among the following, is a part of both IMEI or IMEISV numbers?

  1. TAC and FAC
  2. Serial Number
  3. Check Digit and Software Version
  4. All of the above

Answer & Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
TAC, FAC, Serial number, Check digit, and Software version are the constituents of an IEMI or IEMISV number.

30. Which part of the IMEI number indicates the age of the phone or manufacturing date details?

  1. TAC
  2. FAC
  3. Serial Number
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (2) FAC

Explanation:
The FAC number is coded on the bases of its manufacturing date details.
Mnemonics for FAC = FACtory details or manuFACturing details

31. Which part of IMEI indicates the model of the mobile device?

  1. TAC
  2. FAC
  3. Serial Number
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (1) TAC

Explanation:
In mobile forensic, TAC values can identify the make and model of mobile phones

32. What is the full form of MEID?

  1. Mobile Evidence Identity
  2. Mobile Equipment Identification Device
  3. Mobile Equipment Identifier
  4. Mobile Equipment Identity Device

Answer & Explanation

Answer: (3) Mobile Equipment Identifier

Explanation:
MEID is a globally unique number identifying CDMA2000 mobile station equipment. MEID value can be seen as an IMEI value but with hexadecimal digits.

33. Older version of MEID number in CDMA device is termed as

  1. ESN
  2. EID
  3. MESN
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (1) ESN

Explanation:
Before the MEID number, CDMA devices have ESN. ESN stands for Electronic Serial Number.

34. How many digits that a MEID has?

  1. 15
  2. 16
  3. 17
  4. 18

Answer & Explanation

Answer: (1) 15

Explanation:
MEID value is generally have15 digits which is in the form of a string of hexadecimal digits.

35. Which is NOT a part of the MEID number?

  1. A region code
  2. Manufacturer code
  3. Serial number
  4. Software version

Answer & Explanation

Answer: (4) Software version

Explanation:
MEID number contains region code, manufacturer code, serial number along with a check digit.

36. Assertion (A): If a phone has a MEID value then it is a clear indication of a CDMA device.

Reason (R): MEID number is only seen in CDMA devices

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
MEID can be the classical characteristic of a CDMA mobile device.

37. Assertion (A): If the device has an IMEI number, then there is no confirmation that it is a Non-CDMA device.

Reason (R): Without a closer examination, one needs to determine whether the device is actually a CDMA phone with LTE service or not.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question


Jump to Previous Post: MCQ related to Evidence Collection
Jump to Next Post: Cellular Network Part 2