Cellular Network MCQs Part 2: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.2

Cellular Network MCQs Part 2 Forensic Mobile Device

The Cellular Network Forensic MCQ is the 2nd part of the 4th topic in section 1, Basic and Fundamental Concepts from our systematic designed Mobile Forensic MCQ Series.

Attention Users:
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Mobile Cell Forensic. (Index Page of Mobile Forensic)

The Cellular Network Forensic MCQ Questions

In this section, MCQs are designed on the topic covering basic to advanced in the cellular network in the field of Mobile Forensic. This section of mobile forensic included 37 MCQs questions along with answers and their explanations.

This Multiple Choice Question is the second part of the Cellular Networks MCQ series. Please check the first part before reading this MCQ section of cell forensic

1. What is IMSI stands for?

  1. Internet Mobile Subscriber Identifier
  2. International Mobile Subscriber Identity
  3. Internet Machine Subscriber Identity
  4. International Machine Substitute Identifier

Answer & Explanation

Answer: (2) International Mobile Subscriber Identity

Explanation:
IMSI is a unique number that is associated with the GSM (Global System for Mobile Communications) and UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) network mobile phone users.

2. The IMSI value is associated with

  1. Mobile device
  2. SIM Card
  3. Mobile Processor
  4. WI-FI Serial Number

Answer & Explanation

Answer: (2) SIM card

Explanation:
IMSI number is associated with the SIM Card. This number can be used to identify the subscriber of the SIM.

3. Assertion (A): All Types of Sim have IMSI number on SIM itself.
Reason (R): IMSI can be used for the identification of the SIM module.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (4) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Explanation:
Some devices like CDMA LTE devices or pay-as-you-go devices (burner phones) does not store IMSI number on SIM.

4. How many digits are in the string of IMSI numbers?

  1. 15
  2. 16
  3. 17
  4. 18

Answer & Explanation

Answer: (1) 15

Explanation:
IMSI usually has 15 digits strings.

5. Which of the following is NOT the part of the IMSI number of SIM?

  1. Mobile Country Code
  2. Mobile Network Code
  3. Mobile Check Digit
  4. Mobile Station Identification Number

Answer & Explanation

Answer: (3) Mobile Check Digit

Explanation:
IMSI number has a:

  • 3-digit Mobile Country Code (MCC),
  • a 3-digit Mobile Network Code (MNC), and
  • the next 9-digit to be a Mobile Station Identification Number.

The check digit is not a part of the IMSI number.

6. ICCID value is stored on

  1. Mobile device only
  2. SIM cards
  3. Wifi Adaptors
  4. Mobile Atom Processor

Answer & Explanation

Answer: (2) SIM cards

Explanation:
ICCID is a unique serial number that is stored on a SIM card.

7. Which number is commonly printed on the SIM cards?

  1. IMSI number
  2. ICCID Number
  3. Both (1) and (2)
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (2) ICCID Number

Explanation:
ICCID number is generally printed on the SIM module.

8. What is the length of the ICCID number?

  1. 18
  2. 19
  3. 20
  4. Both 19 or 20

Answer & Explanation

Answer: (4) Both 19 or 20

Explanation:
ICCID number length can be 19 or 20 characters.

While, a 19 digit ICCID number includes:

  • the Issuer Identification Number (IIN),
  • the Individual Account Identification, and
  • a Check Digit.

And in case of a 20 digit ICCID number, it has an additional Checksum digit.