Cellular Network MCQs Part 2: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.2

Cellular Network MCQs Part 2 Forensic Mobile Device

17. Assertion (A): If a user calls a number from its phone-book, it goes directly to BTS.
Reason (R): It is the first step for transmission of the call.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (2) (A) is correct, but (R) is incorrect

Explanation:
While calling a number, BTS is the second step i.e. after MS operates.

18. What is the major component of the BTS?

  1. Mobile Station
  2. Network Provider
  3. Cellular Antenna
  4. User Equipment

Answer & Explanation

Answer: (3) Cellular Antenna

Explanation:
Cellular Antenna is the major part of the BTS.

19. At the BTS level, which of the following pieces of equipment are used?

  1. Multiplexer
  2. Alarm Extension System
  3. Cellular Antenna
  4. All of the above

Answer & Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
Equipment used at the BTS level are multiplexers, alarm extension system, power transceivers, amplifiers, and combiner.

20. Which of the following is NOT true for BSC?

  1. BSC stands for Base Station Controller
  2. It acts as “manager” and performs radio channel setup, frequency hopping, and handoffs.
  3. It handles traffic Signal Issues.
  4. All of the above.

Answer & Explanation

Answer: (4) All of the above

Explanation:
No explanation for this Celluar Network Forensic MCQ question.

21. Assertion (A): BSC works between BTS and Mobile switching center (MSC).
Reason (R): BSC act as “manager” and responsible for performing radio channel setup, frequency hopping, and handoffs.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this Celluar Network Forensic MCQ question.

22. Which of the following is NOT included for routing in Mobile Switching Center?

  1. Call
  2. SMS
  3. Calls Outside the networks
  4. Authenticate the incoming Signal

Answer & Explanation

Answer: (4) Authenticate the incoming Signal

Explanation:
MSC (Mobile Switching Center) serves in routing voice calls, SMS, and calls that need to go outside of the network. It can be understood as the router.

23. Calls that are needed to go outside of the network are routed to

  1. PSTN
  2. New defined MSC
  3. HLR
  4. TMSI

Answer & Explanation

Answer: (1) PSTN

Explanation:
Voice calls that are needed to go outside of the network are routing by MSC to the PSTN.
HLR: Home Location Registry
TMSI: Temporary Mobile Subscriber Identity

24. Which of the following is NOT the variant of MSC?

  1. Gateway MSC
  2. Visited MSC
  3. Public MSC
  4. Anchor MSC

Answer & Explanation

Answer: (3) Public MSC

Explanation:
There are major three variants of MSC i.e. Gateway MSC, Visited MSC, and Anchor MSC.

25. How the Home Location Registry (HLR) is useful in mobile forensic?

  1. One HLR is associated with one IMSI
  2. HLR stored permanent data to pertain subscriber service.
  3. Current location of the Subscriber
  4. All the above.

Answer & Explanation

Answer: (4) All the above

Explanation:
No explanation for this Cellular Network Forensic MCQ question.

26. What is the full form of a VLR?

  1. Visual Location Router
  2. Visited Local Reseller
  3. Visual Local Registry
  4. Visitor Location Registry

Answer & Explanation

Answer: (4) Visitor Location Registry

Explanation:
VLR stands for Visitor Location Registry. VLR stores subscriber roaming details within the MSC area and store less information than HLR.

27. What is the use of VLR in the cellular networks?

  1. VLR can be one per MSC.
  2. VLR stores data about where the subscriber is roaming within the MSC area.
  3. It keeps the MSC from making an inquiry to HLR for subscriber information.
  4. All the above.

Answer & Explanation

Answer: (4) All the above

Explanation:
VLR is a database that stores less information than HLR but it serves a major purpose by keeping exact location of all mobile subscribers currently present in the service area of the MSC.