Cellular Network MCQs Part 2: Mobile Forensic MCQs Ex-1.4.2

Cellular Network MCQs Part 2 Forensic Mobile Device

28. Assertion (A): TMSI function is similar to IMSI i.e. it grants services by VLR but also different at the same time.
Reason (R): TMSI will have numerous values for a mobile device, But IMSI value never changes for a subscriber.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this Cellular Network Forensic MCQ question

29. Assertion (A): Equipment Identity Registry (EIR) is a sub-function of MSC.
Reason (R): As it stores the information of the IMEI or MEID that is allowed services on a network.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this mcq question.

30. How EIR is beneficial for mobile forensic?

  1. It maintains a database of roaming service to a subscriber
  2. It maintains the database of the calling and location serves of subscriber
  3. EIR maintains the database of the location service of the subscriber.
  4. It stores data of IMEI or MEID value that is allowed service on a network.

Answer & Explanation

Answer: (4) It stores data of IMEI or MEID value that is allowed service on a network.

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

31. How many types of the list does EIR maintain?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. As per the subscribers in the respective region

Answer & Explanation

Answer: (2) Three

Explanation:
EIR maintains three listed databases. These are a White list, gray list, and Black-list.

32. EIR’s white list store information of

  1. The phone is allowed to access the network’s services
  2. The device is under observation.
  3. Any device that is stolen or lost.
  4. The device is allowed to use Wi-Fi services.

Answer & Explanation

Answer: (1) The phone is allowed to access the network’s services

Explanation:
The EIR white list stores information related to the phone is allowed to access the network services. Gray EIR list: It stores information about devices that are under observation.
Black EIR list: It records of stolen and lost devices.

33. Assertion (A): If a stolen device is blacklisted in one region or country, then in another network’s country the device may work.
Reason (R): EIR database is specific for the network they are maintained on.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this Cellular Network Forensic question.

34. Which statement is NOT true for AuC?

  1. AuC stands for Authentic Center.
  2. It is used to validate the requesting device for wireless network services.
  3. It assigns an authentication key (Ki) to SIM
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (3) It assigns an authentication key (Ki) to SIM

Explanation:
SIM card has its own authentication key called Ki which is not assigned by AuC.
AuC only matches the SIM authentication key to validate the network access.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question.

36. In mobile networking, PSTN stands for

  1. Public Switch Telecommunication Network
  2. Private Switch Telephone Network
  3. Public Switch Telephone Network
  4. Private Switch Telecommunication Network

Answer & Explanation

Answer: (3) Public Switch Telephone Network

Explanation:
PSTN stands for Public Switch Telephone Networks. It is used to route a call that needs services out of the wireless network.

37. Assertion (A): In a mobile forensic examination, the study of routed calls routed through the cellular network is crucial evidence in the judicial process.
Reason (R): It defines how data are stored in each specific location and somehow uses to trace the footprint of suspect in question.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (2) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this MCQ question.


Next Mobile Forensic MCQ Topic: SIM Forensic MCQs