SIM Forensic MCQ: Mobile Forensic MCQs Ex-1.5

SIM Forensic MCQs

Subscriber Identity Module— SIM Forensic MCQ is the 5th topic of our Section 1 of Basic and Fundamental Concepts from our systematic designed Mobile Forensic MCQ Series for the various entrance tests such as UGC NTA-NET /JRF, FACT and FACT+, University PG Entrance Exam (DU, GFSU, etc. ), or other Entrance Examination across the globe.

Attention Users:
For systematic learning, please prefer to check the index page of the MCQs in Mobile Cell Forensics. (Index Page of Mobile Forensic)

Subscriber Identity Module SIM Forensic MCQs Questions

In this section of mobile forensic, we had included 41 MCQs related to SIM Forensics along with answers and their respective explanations.

1. In the past some years, SIM card sizes had decreased. What inside a SIM that actually remains the almost same?

  1. IC chip
  2. PC chips
  3. Plastic holding material
  4. All of the above.

Answer & Explanation

Answer: (1) IC chip

Explanation:
Sim card size has decreased but the IC chip remains the same.

2. What are the other terms that describe the SIM?

  1. Smart card
  2. Smart box
  3. UICC
  4. Both (1) & (3)

Answer & Explanation

Answer: (4) Both (1) & (3)

Explanation:
Other terms that describe a SIM card is a smart card and UICC. At first, the UICC was thought of as a new generation SIM i.e. 3G and 4G networks. The full form of UICC is the Universal Integrated Circuit Card.

3. What is the major function of UICC in a SIM Card?

  1. Security and protection of users data
  2. To save messages
  3. To save numbers, call logs.
  4. Both (2) & (3)

Answer & Explanation

Answer: (1) Security and protection of users data

Explanation:
The major function of UICC is to pertain the security and protection of users data

4. Assertion: If the SIM card is thought to be the computer, then UICC could be the mainboard.

Reason: Because UICC holds and brings all functions inside a SIM.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
As motherboard of the computer holds the processor, memory, and storage, and integrate all of them to function as one unit. This is the same working of UICC SIM.

5. According to the Form Factor(FF), how many sizes of SIM are available in the market?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Seven

Answer & Explanation

Answer: (2) Four

Explanation:
There are basically five types of SIM available, but on the basis of form factor, only four are available. These are listed as:
— Full-Sized SIM: 1FF
— Mini-SIM: 2FF
— Micro-SIM: 3FF
— Nano-SIM: 4FF

6. Non- Removable SIMs is also called:

  1. Patent SIM
  2. eSIM
  3. NR-SIM
  4. None of the Above

Answer & Explanation

Answer: (2) eSIM

Explanation:
Non- Removable SIM is called eSIM i.e. Embedded SIM or Embedded UICC.

7. The term ‘Apple SIM’ is associated with which apple product?

  1. Apple’s iPad Pro device with Nano-SIM (4FF)
  2. Apple’s iPad Pro device with apples’ own designed SIM
  3. Apple’s iPad Pro device with an eSIM and SIM slot
  4. Apple’s iPad Pro device with apples first pure 4G Nano-SIM

Answer & Explanation

Answer: (3) Apples iPad Pro device with an eSIM and SIM slot

Explanation:
In the year 2016, Apple’s device named ‘iPad Pro’ has a dedicated standard SIM slot with extra eSIM embedded in the device.

8. In a SIM card, which of the following memory NOT included.

  1. RAM
  2. ROM
  3. EPROM
  4. EEPROM

Answer & Explanation

Answer: (3) EPROM

Explanation:
A SIM card has only three types of memories such as RAM, ROM, and EEPROM.

9. Which information that ROM memory of the SIM holds?

  1. Only Firmware, OS, and needed application.
  2. Only Firmware, OS, user data.
  3. Only Firmware, OS, user data, and needed application.
  4. Only Firmware, OS, user data, network-related data, and needed application.

Answer & Explanation

Answer: (1) Only Firmware, OS, and needed application.

Explanation:
In a SIM Card, ROM stores only Firmware, OS, and applications that are required to operate SIM and its analogous function.

10. In a SIM card, EEPROM holds data:

  1. User data only
  2. Network related data only
  3. Both user data and network-related data
  4. User data, network data, and application needed.

Answer & Explanation

Answer: (3) Both user data and network-related data

Explanation:
EEPROM saves users data like phone book records, call logs, and also the other network-related useful information. EEPROM stands for Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory.