SIM Forensic MCQ: Mobile Forensic MCQs Ex-1.5

SIM Forensic MCQs

11. How many major types of SIM’s file systems are?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Answer & Explanation

Answer: (2) Three

Explanation:
A SIM’s file system has three major types. These are the Master File (MF), Elementary File (EF), and Dedicated File (DF). For more information visits our blog with detailed pictures.

12. The name of the first Digital Cellular System (DCS)?

  1. DCS 1100
  2. DCS 1500
  3. DCS 1800
  4. DCS 2100

Answer & Explanation

Answer: (3) DCS 1800

Explanation:

DCS 1800 is the first digital cellular system established in Europe, Asia, Africa, and other countries servicing GSM phones using radiofrequency.

13. In typically 2FF SIM cards, two common file systems are?

  1. DF_GSM and DF_Telecom
  2. DF_GSM and DF_CDMA
  3. DF_CDMA and DF_Telecom
  4. DF_GSM and DF_GSM2

Answer & Explanation

Answer: (1) DF_GSM and DF_Telecom

Explanation:
No explanation for this SIM Forensic MCQ question.

14. Assertion: EF_ICCID file has an ICCID number which can be considered as a serial number for a SIM card.

Reason: ICCID values cannot be changed at the user level.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
ICCID number can be considered as the serial number of a SIM card because its values cannot be changed at the user level i.e. user cannot rewrite or alter ICCID values.

15. FPLMN uses which file system:

  1. DF File System
  2. EF File System
  3. Root File System
  4. None of the above

Answer & Explanation

Answer: (2) EF File System

Explanation:
FPLMN uses Elementary File System and designated as EF_FPLMN.
Note: In a SIM file system, most of the useful forensic data are in Elementary File.

16. Assertion: FPLMN helps to identify networks with which the device carrier does not have a valid agreement to access.

Reason: EF_FPLMN stores a list of forbidden networks.

  1. Both (A) and (R) are correct
  2. (A) is correct, but (R) is incorrect
  3. Both (A) and (R) are incorrect
  4. (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer & Explanation

Answer: (1) Both (A) and (R) are correct

Explanation:
No explanation for this SIM Forensic MCQ question.

17. What is LOCI in SIM stands for?

  1. Location Integration Report
  2. Location Information
  3. Local Open Circuit Identifier
  4. Location Circuit Information

Answer & Explanation

Answer: (2) Location Information

Explanation:
LOCI is a type of SIM Elementary file system and designated as EF_LOCI. Read our dedicated post on LOCI SIM Forensic.

18. What is the usual size of the LOCI elementary file (EF_LOCI)?

  1. 10 bytes
  2. 11 bytes
  3. 12 bytes
  4. 24 bytes

Answer & Explanation

Answer: (2) 11 bytes

Explanation:
The LOCI file size is usually 11 bytes.

19. How LOCI is useful in mobile cell forensic?

  1. Store GPS information of the device
  2. Store geographical location of last switched off
  3. Store geographical location of the tower before the last switched off.
  4. Both (1) & (2)

Answer & Explanation

Answer: (3) Store geographical location of the tower before the last switched off.

Explanation:
LOCI does not store the actual location of the mobile device but the geographical location of the tower or area where the device is last switched off. Moreover, it has no correlation with GPS of devices.